8 razlogov zakaj športniki pijejo pivo (in zakaj je to zanje dobro)

Pivo je naraven zvarek, nasičen z elektroliti, ki so med vadbo zelo pomembni. Ima malo kalorij, le okoli 40 na 100 mililitrov, ne vsebuje maščobe ali holesterola, sestavlja pa ga zelo malo ogljikovih hidratov. Še posebej nefiltrirano pivo vsebuje veliko vitamina B, folne kisline, magnezija ter kalija. Če radi uživate ob vrčku ohlajene in okusne pijače torej ne imejte slabe vesti. Kljub temu, da pogosto slišimo, da pivo redi ter oblikuje pivski trebušček, temu ni tako.

pivo nalivanje

Raziskovalci s klinike za eksperimentalno medicino v Pragi so namreč ugotovili, da posamezniki, ki redno (a zmerno) uživajo pivo, tehtajo manj kot tisti, ki sploh ne pijejo. Pivo ima tudi druge pozitivne učinke na naše zdravje, s svojim polnim okusom pa očara vsakega pivca. Odkar obstaja možnost dostopa do lastnih sestavin ter priprava lastnega piva pa bo njegovo uživanje zares posebna izkušnja, ki je ne zamudite. Kakovostne surovine ter pripomočke za izdelavo lastnega, vrhunskega piva lahko najdete tudi na spletni strani http://www.vsezapivo.si/.

Pivo ne dehidrira

Kljub temu, da alkohol telo dehidrira, ni dokazane razlike v hidriranju po vadbi, če spijete izključno kozarec vode ali pa kozarec vode v kombinaciji s steklenico piva. Slednja lahko tudi pomaga pri ponovnem vzpostavljanju ravnovesja v sistemu. Lahko pivo z dodanim natrijem lahko celo bistveno vpliva na ponovno zadrževanje tekočine v telesu po vadbi.

Alkohol zmanjša bolečino, ki jo zaznavamo v mišicah

Študija iz leta 2014, objavljena v mednarodni reviji kineziologije ter športne znanosti potrjuje, da se atleti počutijo manj utrujene ter boleče, če po vadbi uživajo pivo. Opravljen eksperiment kaže, da športniki, ki so po vadbi pili pivo v primerjavi s tistimi, ki so v eksperimentu uživali placebo pijačo, dosegajo boljše rezultate ter občutijo manj mišičnih krčev ter bolečin v mišicah.

Pivo gradi močne kosti

Študija, izvedena v letu 2007, objavljena pa v znanstveni reviji Nutritional health and ageing ugotavlja, da je prehranski silicij eden izmed ključnih nutrientov za izgradnjo ter ohranjanje zdravega in močnega skeleta. In kaj je eden izmed najboljših virov silicija? Pivo. Sicer se njegova količina od piva do piva močno razlikuje, predvsem zaradi različnih vrst hmelja, ki se pri pridelavi uporablja.

Pivo je protivnetno

Poleg tega, da pivu daje odličen okus, je hmelj sestavina z mnogo zdravilnimi učinki. Med drugim lahko tudi zmanjša akutna vnetja. Hmelj lahko pripomore še k zmanjšanju tesnobe, boljšemu počutju ter sproščanju in boljšemu spancu. Ne nazadnje vsebuje tudi komponento, ki lahko pomaga pri ohranjanju zdravja možganskih celic, saj jih ščiti pred oksidativnim stresom.

Izboljša skupinske vezi

Kot vam je verjetno že znano, zmerni odmerki alkohola pozitivno vplivajo na druženje ter medosebne odnose. Vsak posameznik se v svojem okolju želi počutiti sprejetega. Srečanje ob vrčku piva je odlična priložnost za tkanje novih socialnih vezi ter poglabljanje že obstoječih. Na tem mestu je seveda ponovno potrebno izpostaviti zmernost, saj prekomerno uživanje alkohola lahko pusti negativne posledice na vašem zdravju.

Pivo koristi zdravju srca in ožilja

Ameriška organizacija za zdravje srca priporoča užitje ene enote alkohola na dan, saj lahko slednja pripomore k višanju dobrega holesterola v krvi ter preprečuje nastanek krvnih strdkov. Na tem mestu je zmernost prav tako ključna, saj prekomerno uživanje alkohola negativno vpliva na srce ter ožilje, povezano pa je tudi z nastankom srčnih bolezni. Zdravo srce je za športnike še posebej pomembno.

Je dobro za naša prebavila

Pivo lahko blagodejno vpliva na vaš prebavni sistem oz. presnovo. Na podlagi obsežne študije, objavljene v znanstveni reviji The American Journal of Gastroenterology, se vsakodnevno uživanje zmernih količin alkohola odlično spopada z bakterijami, ki so odgovorne za nastanek želodčnih razjed ter ran. Pivo je dober vir učinkovine arabinoxylan-oligosaccharides, prebiotične snovi, ki hrani dobre bakterije v našem prebavnem sistemu.

Zmanjšuje možnost nastanka ledvičnih kamnov

Skozi čas lahko pogosta dehidracija vodi do različnih zapletov, med drugim tudi do nastanka ledvičnih kamnov. Slednji v večini primerov niso nevarni, vsekakor pa so močno boleči. Pri preprečevanju vam lahko pomaga tudi uživanje zmernih količin piva. Znanstvena raziskava iz leta 2013 kaže, da uživanje sladkih in gaziranih pijač povečuje tveganje za nastanek ledvičnih kamnov. Redno uživanje piva pa tveganje zmanjša – in to kar za 40%. Tudi uživanje vina zmanjšuje tveganje, vendar za manjši odstotek.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*