8000 evrov plače na mesec ni dovolj

Novo izvoljena predsednica Zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik obljublja etičnost, boljšo komunikacijo in transparentnost. In kje začeti? Pri svoji plači, seveda.

zdenka čebašek travnik zdravniška zbornica slovenije

Državljani Slovenije smo iz dneva v dan razočarani nad vodstvom zdravstva, ki vneto podpira svoje vodilne stolčke z zvitki denarja. Tokrat se debata vrti o sami Zdravniški zbornici Slovenije, oziroma kar o njeni vodilni sili Zdenki Čebašek Travnik.

Predvolilna kampanja je potekala v slogu vseh, ki se borijo za tovrstne položaje. Torej obljubljanje revolucije, nečesa novega in boljšega. Na prvo mesto je postavila izboljšanje delovnih pogojev in izboljšanje medosebnih odnosov. Izpostavljala je solidarnost in medgeneracijsko povezovanje med zdravniki. Ni pozabila niti na tiste, ki so še v postopku izobraževanja za zdravnike, kjer je navedla nujne spremembe v izobraževanjih na podiplomskem študiju in tudi v izobraževanju zobozdravnikov. Ker so zdravniki manj cenjeni v zdravniški sferi, ni pozabila niti na njih. Obljubila je, da se bo zavzela za enakopravnost in avtonomijo zobozdravnikov.

V svojem pogledu na prihodnost kot takrat še bodoča predsednica Zdravniške zbornice Slovenije je izpostavila sistemsko odpravo in iskanje vzrokov za napake in vzpostavitev zaupanja med bolniki in zdravniki.

Zavoljo vseh državljanov bi lahko najprej poskrbela za uresničitev svojih predvolilnih obljub, ki so stremele k transparentnosti procesov, uvedbi boljše komunikacije med zaposlenimi in predvsem etičnost v sistemu. Vendar je bilo vse skupaj samo predvolilna farsa in mlatenje prazne slame, kajti gospa Čebašek Travnik je najprej poskrbela, da bo na predsedniškem stolčku udobneje sedela. Očitno predsednica Zdravniške zbornice Slovenije ne more funkcionirati ob tako nizkotni plači njenega predhodnika Andreja Možine, zato je najprej izdala zahtevo oziroma željo po zvišanju njene plače, ki si je v bistvu s svojim delom še niti ni prislužila. Znesek plače?

10.000 evrov bruto.

 Glede na obljube o večji transparentnosti poslovanja in plač v zdravstvu pa se pojavi problem, da takšnih zneskov navkljub obljubam ni mogoče preveriti nikjer.

Medtem, ko »zdravniška elita« po besedah Aleksandra Dopliharja izgublja stik z realnostjo, Aleksander Doplihar, upokojeni zdravnik brezplačno zdravi tiste, ki si ne morejo privoščiti obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Kot so poročali tudi na portalu 24ur, v postopku menjave vodilnih Zdravniške zbornice Slovenije pa trenutno nihče v zbornici ne ve, kolikšen prihodek priteka v žepe Čebašek Travnikove. Zdravniška Zbornica Slovenije se financira iz plač zdravnikov, oziroma iz članarin obveznega članstva, ki znašajo med 108 in 412 evri.

Odstop Irene Manfredo

Na svojem Facebook profilu je Irena Manfredo javno naznanila, da bo odstopila s svojega položaja podpredsednice Zdravniške zbornice Slovenije in tudi kot predsednica odbora za socialno-ekonomska vprašanja zbornice, v kolikor se plača Čebašek Travnikove spremeni. Trdno stoji za svojim mnenjem, da mora biti plača Čebašek Travnikove »primerljiva z ekvivalentom zdravniškega dela«, ki pa je tudi po izjavah mlajših zdravnikov, ki prejemajo občutno nižje dohodke, popolnoma neprimerljiv.

Nekdanja varuhinja človekovih pravic in specialistka psihiatrije očitno ne razume stiske mladih zdravnikov z neprimerljivo nižjo plačo. Že po svoji stroki bi morala čutiti empatijo do tistih, ki se ravno tako borijo za svoje plače in njihovo delo ni cenjeno. Sama je bila tudi proti zdravniški stavki in javno naznanila, da v kolikor zaposleni niso zadovoljni s trenutnim prihodkom, lahko iščejo možnosti tudi kje drugje. Kje je empatija vodilnih in kje so vse njene revolucionarne obljube s katerimi nas je zasipala med svojo predvolilno kampanjo pa bomo očitno (če sploh bomo) izvedeli mnogo kasneje.

4 komentarji

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*