Mafini slovijo po hitri pripravi, zato se jih lahko lotite brez skrbi, ali vam bo uspelo. Pojdimo kar takoj na recept, zatem pa še k pozitivnim učinkom sestavin, iz katerih so nastali mafini na fotografiji.

SESTAVINE za 12 mafinov
○ 180g polnozrnate moke
○ 2 veliki jajci
○ 200ml jogurta
○ 2 žlički kokosovega olja
○ žlička sode bikarbone
○ žlička cimeta
○ 2 žlici agavinega sirupa
○ 200g borovnic
○ sladka smetana in čokoladni zajčki (vsaj 70% kakava)
V eni posodi z mešalnikom zmešajte mokre sestavine (iz beljakov prej naredite sneg), jim dodajte – počasi vmešajte suhe sestavine in to je že skoraj to! Na koncu z vilico vmešajte borovnice, da ne bo nastalo preveč zračnih mehurčkov. Mafine pecite v že ogreti pečici na 180 stopinj, približno 10-12 minut. In ker se obeta velika noč, mafine okrasite s figuricami v obliki jajčk, zajčkov, ovčk. V trgovinah dobite čokolade vseh oblik in okusov, tudi zajčke iz temne čokolade. Poskusite, mafini s čokoladnimi zajčki vas ne bodo razočarali! Na vsak mafin z žličko ali slaščičarsko brizgo nanesite stepeno sladko smetano (brez sladkorja!) in nanjo položite čokoladnega zajčka.
Moram pa povedati, da sem uporabila predvsem zdrave sestavine, v receptu ni nič sladkorja, zato mafini niso tipično sladki. Okus popestrijo borovnice, ki se v pečici lepo zmehčajo in malce stopijo, pa tudi čokoladni okras doda svoje, torej se ni za bati, da čokoholiki ne bi bili zadovoljni.
Naj bo velika noč 2014 v znamenju dodatnega peciva.
Mafini se vedno priležejo, porabimo jih lahko tudi v dneh po praznikih kot malico s kosom svežega sadja ali ob kozarcu sveže zmiksanega smoothija.
Naj bo velika noč 2014 v znamenju čokoladnih zajčkov in čokoladnih jajčk.
Zakaj pa ne? Če so vam všeč, jih dodajte k pogrinjku in z njimi presenetite goste. Otroške oči jih bodo zagotovo vesele!
Naj bo velika noč 2014 v znamenju polnovrednih sestavin!
- Kokosovo olje: obvezna »oprema« vsake kuhinje. Odličen okus, varen za kuhanje/pečenje pri visokih temperaturah, super za zdravje. V našem telesu deluje antibakterijsko in antivirusno. Priporočam! Naj bo hladno stiskano.
- Cimet: nepogrešljiva začimba, sama ga dodajam skoraj vsem jedem. Super za v smoothie, k mlečnim kašam, ovsenim kosmičem, potresemo ga lahko po jabolku… Znan je predvsem po tem, da uravnava krvni sladkor in pomaga zniževati holesterol.
- Agavin sirup: odličnega, zelo sladkega okusa, verjetno zaradi velikega odstotka fruktoze, ki jo vsebuje. Zaželjeno, da kupite temnejšo različico, saj naj bi barva nakazovala na to, da sirup ni bil pretirano obdelan, torej so se obdržale njegove hranilne lastnosti. Poleg fruktoze vsebuje tudi inzulin (nekaj odstotkov), ki vpliva na našo prebavo in uspešno absorbcijo vitaminov in mineralov.
- Borovnice: temno jagodičevje, polno antioksidantov – vsebuje namreč flavonoide in vitamin C, kar pomeni, da borovnice ščitijo naše celice in tkiva pred poškodbami prostih radikalov. Vplivajo na zdravje žilnega sistema, pomagajo zniževati (slab) holesterol, lajšajo vnetja, izboljšujejo vid. Vsebujejo tudi B-vitamine, beta karoten, minerale. Prava mala zakladnica zdravja!
- Temna čokolada: s čim večjim deležem kakava (večjim od 70%) predstavlja super vir antioksidantov in različnih mineralov (magnezij, kalij, mangan). Zaradi manjše vsebnosti sladkorja ima tudi nižji glikemični indeks, kar je dobra novica za tiste, ki pazite, da vam krvni sladkor ne skače preveč.
Uživajte v okusni praznični peki, po njej pa si obvezno privoščite sprehod v naravi, nadihajte se svežega zraka, na odročnem kotičku travnika naberite sveže koprive za čistilni zeleni smoothie in poskrbite za malce odmora za vaše telo.
Naj velika noč 2014 pomeni predvsem veliko druženja in smeha, mafini in ostale dobrote pa le tisto pikico na i, da bo potešena tudi vaša gurmanska duša!