Dobili sva se na siv, deževen dan, ki je bil vse prej kot naj bi bil spomladanski dan. Muhast april pač. In kaj človeku bolj prija na tak dan, kot pa razvajat se z dobrotami? Sploh takšnimi, ki so po možnosti še zdrave in okusne, takšne, ki si jih lahko človek privošči brez vsake slabe vesti? Ko ti že ob prvem grižljaju v ustih “raznese” magično eksplozijo okusov, ki te ponese v sedma nebesa.Vse to je mogoče. In vse to omogoča Karmen Trs, lastnica podjetja in kreatorka sladkih umetnin, imenovanih presne tortice- Adam in tortica. Ta izjemna mlada ženska, se je krizi navkljub in večno dvignjenim obrvim dvomljivcev podala na poslovno pot v smeri, ki pri nas še ni dobro razvita, potreba po njej pa je vedno večja.
Presno?!
V današnji poplavi informacij in pozivov k zdravi ter uravnoteženi prehrani, na drugi strani pa svaril pred nezdravo hrano, se človek včasih kar težko znajde. Ta in ona dieta, takšna in ona prehrana, jesti to, ne jesti tega…človek se včasih upravičeno namrdne in v dvomu privzdigne obrv. Tudi omemba presne hrane ni nobena izjema, čeprav bo zmrdovanje bržkone posledica nepoučenosti.
Zato je morda najbolje za začetek pojasniti, kaj presna hrana sploh je. Morda najbolj poenostavljena razlaga ali če povemo po domače- gre za toplotno neobdelano hrano, ki na ta način obdrži vse svoje hranilne vrednosti. Še bolj natančno- hrana ni toplotno obdelana nad 45 stopinjami Celzijami. Nad to temperaturo in s samim kuhanjem, pečenjem in drugimi načini obdelave naj bi bila izguba vitaminov, mineralov in vsega, kar je koristnega v hrani nekje 80 odstotna. Zato ne preseneča, da so vse glasnejši pozivi k uživanju sveže, lokalne in sezonske zelenjave ter sadja, po možnosti biološkega izvora. Presna hrana je nekakšna nadgradnja te ideje- uživati čim več toplotno neobdelanih živil in presne tortice so v presni prehrani to, kar so klasične sladice v nepresni. Tisto, kar nas razvaja. Samo da presne tortice niso pečene, pač pa narejene in sestavljene. Iz posamičnih dobrot v eno veliko…dobroto, namreč.
Hkrati pa so najboljši dokaz, ki pomaga ovreči predstave tistih, ki so prepričani, da prehranjevati se presno pomeni predvsem “prežvekovanje” listov zelene solate, pač pa da je gurmanstvo možno tudi v presnem prehranjevanju. V primeru tortic so glavne zvezde oreščki, zdrava, hladno stiskana rastlinska olja in rastlinski napitki, suho sadje in obilica svežega sadja.
Vsak začetek je težak,…
…in tudi tale ni bil nobena izjema. Morda je bilo še težje, kajti poleg nepoznavanja, se je bilo treba spopasti še s predsodki- ki so še najbolj verjetno prav posledica nepoznavanja. Nejevernih Tomažev o slastnosti in zadostni sladkosti presnih tortic, nikoli ne zmanjka. Predstava o tem, kaj tortica je, je globoko zakoreninjena v zavest večine ljudi- obilica sladkorja, masla, penasto umešanih jajčk in moke,…rahlo testo, ki se topi v ustih. Ampak- ko človek enkrat premaga samega sebe in tisto svojo če-ni-potica-ni-sladica (pa nikar ne mislit, da ne obstaja presna alternativa potice) ter zagrizne v slastnost in zmagovalno kombinacijo presnih umetnin, vsak predsodek odpade. Seveda ob pogoju, da so presne tortice pripravljene tako, kot morajo biti. Kar pomeni, da so narejene iz svežih, kakovostnih, naravnih sestavin.
Karmen, ki se z umetnostjo izdelave presnih slaščič sedaj ukvarja že dobro leto, največ stavi prav na kakovost in svežino, sploh slednjo. Vse njene tortice so vedno pripravljajo sproti, tako da so resnično sveže, pa tudi vse ostale sestavine so vrhunske kakovosti, po možnosti lokalnega izvora, sezonske, kolikor je mogoče in če se le da, bio pridelave. Začela je prav zaradi vedno večje osveščenosti o pomembnosti zdrave in uravnotežene prehrane.
Napram klasiki so te tortice zdrave. Seveda, poudarja Karmen, tudi z njimi ne gre pretiravati, ker vsebujejo nekaj maščob in sladkorja, vendar gre za zdrave maščobe in naravne, nepredelane sladkorje. Človek se vedno mora pocarkljat in presne sladice so odlična alternativa, pri kateri se ne vnese zgolj praznih kalorij, pač pa še cel spekter hranil, hkrati pa so odličen vir energije. Zmagovalna kombinacija, torej.
Karmen s svojim delom dokazuje, da omejitev ni in da se ustvariti takšne sladke umetnine, ob katerih človek ne samo pozabi, da uživa nekaj, kar je presno, temveč da se zna zgodit, da za vse večne čase pozabi, da bi še posegel po (dolgočasni) klasiki.

Kako nastanejo okusi in recepti?
Poskušanje, poskušanje in še enkrat poskušanje, ki ga je potrebno opraviti s predanostjo, ljubeznijo in dobro mero vztrajnosti. Lahko bi rekli, da gre za svoje vrstno “igračkanje”- z vsemi možnimi kombinaciji, okusi, “sodelovanju” sestavin,… v vse je vloženo veliko časa. Poskušanje vseh možnih kombinacij, veliko razmišljanja, ki ga je potrebno prenesti v resničnost, igranja z okusi, iskanjem “poskusnih zajčkov”, ki premorejo dobro mero kritičnosti. Čeprav je Karmen sama sebi največji in najstrožji kritik.
Kot povsod v življenju, tudi tukaj svoj levji delež odigra videz. Najsi bo nekaj še tako dobro, če te ne privabi in začara s tem, kako zgleda, bo večina ljudi mirno odkorala mimo, zato je potrebno vse tortice pripraviti tako, da so privlačne za oči. Karmen med smehom pove, da se je med raznimi eksperimenti večkrat zgodilo, da so bile tortice mehkejše, se niso strdile, kot bi se morale, so bile krhke in so zaradi tega prej razpadle,…in takšnih gostom ne gre ponuditi.

Ne z estetiko ne s poskušavanjem in nenenhim poigravanjem z okusi pa Karmen nima nobenih težav. Peka in priprava slaščič ji je bila že od nekdaj ljuba, prav tako njihov estetski izgled, tako da je vso to svojo strast več kot uspešno prenesla tudi na pripravo in izdelavo presnih slaščič. Če k temu prišetejemo še radovednega duha, je zmagovalna poslovna ideja rojena in na poti do zvezd.
Dela je sicer veliko, potrebno je imeti tudi ustrezno delovno opremo. Predpogoj je seveda zmogljiv blender, sledijo pa še vsi ostali pripomočki. Delo vzame kar nekaj časa, saj obsega veliko predpriprav- od tega, da je treba oreščke namočiti, narediti datljevo pasto, mandljevo mleko,…Karmen namreč vse to počne sama in še enkrat več stavi na svežino in način priprave, ki sta izrednega pomena za te tortice. Ljudje so že tako ali tako skeptični, ko pride do presnih slaščic, zato je toliko bolj pomembno, da so pripravljene resnično kakovostno, okusno in estetsko.
Kateri pa so?
Okusi tortic, s katerimi se lahko posladkate, namreč. Trenuten nabor tortic, ki so na razpolago pa obsega šest okusov. Razvajate se lahko s čokoladno, jagodno, borovničevo, mangovo in prav posebno marelično-čokoladno tortico. Slednja je zanimiva za vse, ki trpijo za alergijo na oreščke, saj je narejena brez njih. Njena posebnost, če smem pripomnit je tudi ta, da po okusu spominja na Kinder čokolado. Odlična, ravno prav čokoladna in ne presladka. Nova v ponudbi je tudi bananina torta.
Tudi pri okusih ni večjih odstopanj, kar se tiče klasike- ljudje največ posegajo prav po čokoladni in borovničevi.
Tortice, ki so trenutno na razpolago so plod mnogih preizkušanj ter so večinoma avtorske. Tukaj še velja posebej poudariti, da so glede na sestavine primerne za marsikoga- razne alergike, tiste, ki ne prenešajo laktoze, saj le-te ne vsebujejo. Še več- vse sestavine so rastlinskega izvora in kot takšne primerne za vegane. Prav tako ne vsebujejo glutena, zaradi česar se lahko z njimi brez vsake bojazni in skrbi z njimi posladkajo vsi, ki jim gluten povzroča težave. Dodaten plus je tudi ta, da za razliko od premarsikaterih klasičnih, te ne vsebujejo nobenih barvil ali umetnih arom.
Sanje za naprej?
Trenutno ustvarja v najeti kuhinji, tortice pa so na voljo po lokalih, kjer so lastniki bili dovolj bistri in hitri, da so spoznali neverjetni potenical trga, ki se bo hitro razširil. Nekoč? Imeti svoj lokal. Takšen, kjer se bo za vsakega nekaj našlo. Lokal za vsakogar, ki si bo želel pošteno razvajati svoje brbončice. Ponovno seveda s poudarkom na svežih, lokalnih in sezonskih sestavinah.
Osebno se veselim dneva, ko bo ta lokal zaživel. Upam, da kmalu.

Zakaj Adam brez Eve in raje s tortico?
Zgodbo Adama in Eve pozna skoraj vsak. Pridnega, ubogljivega in očitno vodljivega Adama je malo bolj drzna Eva spravila v greh in poskrbela, da sta bila vržena iz raja. Zato je Adam sedaj raje posegel po torticah, ampak takšnih, ki so samo slastne in zapeljive, a nič pregrešne. Razen če je greh tudi to, da so nesramno dobre. To presodite sami- prepričana sem, da se boste strinjali, da za čist rajski užitek ni potrebno v nebesa, pač pa samo na košček (ali dva) presne tortice.