Takos Lent, okus Mehike v Mariboru

Takos Lent, mali svet Mehike v Štajerski prestolnici

Takos Lent logo
Takos Lent – Logo

 

Prelepo sobotno popoldne. Sprehajam se z gospodično A.S ob reki Dravi in jo nameravam presenetiti z mehiškim kosilom. Gospodična A.S je namreč gurmanka in v trenutku , ko se zbudi, že sanja o tem, kaj bo jedla isti dan in naslednji vikend. Ob jutranjih urah si vizualizira hrano, dekoracijo le-te in jo že miselno poskuša. Gospodična A.S je ljubiteljica različnih kuhinj in prepričana sem, da ji bo ideja po mehiškem kosilu več kot zadišala. Instiktivno sem se odločila, da obiščem mehiško restavracijo Takos na Lentu, saj sem tudi sama navdušena nad mehiško kulturo ter nad notranjo in zunanjo dekoracijo mehiških hišic in restavracij. Moj idol je mehiška slikarka, nadrealistka Frido Kahlo, kultna osebnost feminizma, žena Diega Riviere, že takrat zelo napredna in rojena v času mehiške revolucije.

restavracija

 

Španci so predvsem iskali v Mehiki  zlato, so pa tam tudi odkrili koruzo, fižol, buče, paradižnik, ananas, avokado, čili, kakav in vanili. Novi prebivalci Mehike so iz vseh koncev Španije s seboj prinesli recepte in sestavine kuhinje, ki je bila sedem stoletij pod vplivom Mavrov. Pšenica, riž, čebula, česen in agrumi so v Mehiki hitro našli svojo domovino. Mehiška kuhinja je fuzija tradicionalne indijanske in nove evropske kuhinje, ki jo lahko poskusite v mehiški restavraciji Takos na Lentu. Evropejci so predvsem zaslužni za dodatke mesa, sira, različnih začimb in zelišč k hrani.

Zakaj je dobila restavracija ime po takosu? Takos izhaja iz španske besede«tacos«, kar pomeni prigrizek ali snack. Takos/tacos pa ni nič drugega kot tortilja/tortilla nadevana poljubno z mesom, s sirom, z zelenjavo in s šampijoni, ki jo popražimo. Moto Takosa je kvaliteta trdita Ivan, lastnik restavracije in njegova desna roka Tadej, čeprav sta pozabila omeniti tudi kvantiteto. Količina obrokov je resnično velika in eno kosilo lahko nasiti kar dva ženska želodčka. Kljub veliki količini mehiških jedi na vašem krožniku se je težko upreti skušnjavi in bi bil pravi greh, da se te dobrote ne pojedo do konca.

Povprašam Ivana, da pove tudi kaj o sebi. Nasmehne se in začne govoriti o Takosu. Leto nazaj, ko je Takos postal polnoleten, se  je Ivan Dobaj odločil, da bo prevzel in  »posvojil« Takos. Ivan ima kar nekaj planov s Takos restavracijama v prihodnosti. Takos na Lentu bo preuredil v restavracijo s konceptom  a la carte, kar pomeni, da se vsaka jed naroča in plača posamično. Uvedel bo nedeljska kosila z vinsko spremljavo in če mu bo uspelo, bo morda našel kakšnega El mariachija, kitarista, ki bo pričaral melodije mehiške glasbe. Prav tako namerava povečati ponudbo v Europarku z vključitvijo morske hrane. Takos je odprl svoja vrata že  leta 1995, istočasno, ko se  je v kinu začel vrteti film Desperado v glavni vlogi Antonia Banderasa in prelepe Salme Hayek. Salma je med drugim tudi upodobila mehiško umetnico Frido Kahlo v filmu Frida.  Štiri  leta kasneje pa so se na drugi strani  Drave začeli širiti prijetni vonji mehiške hrane iz kuhinje Takosa v Evroparku.

Če se to leto ne odpravljate nikamor, doživite Mehiko skozi svoje želodčke kar v starem delu štajerske prestolnice ob reki Dravi. Privoščite si bogato in božansko dobro kosilo  v restavraciji Takos na Lentu. Ko se vzpenjate po ozki kamniti potki, ki vodi od reke Drave proti Glavnem trgu dobite vtis, da ste nekje v Istri ali v severni Italiji. Med potjo ne morete zgrešiti nekaj lesenih mizic ob kamnitem zidu, na katerih se servirajo takosi, tortilje, burritosi, totoposi, nachosi in ostale mehiške poslastice.

Takos- mizice zunaj
Takos Lent- vrt

Ivan, ki mi potrpežljivo razloži malce več o sami mehiški hrani, mi tudi pojasni razlike med tortiljo, takosom, burritosom in fajito.

Ivanova desna roka,Tadej, mi v eni sapi našteje vrste mehiških vin kar v španskih imenih. Namesto, da si poskušam zapomniti vsa imena vin in ugotoviti ali so le-ta suha, sladka, polsladka, rdeča ali bela,  se raje prepustim lepotam španskega jezika.  Saj je vseeno, pravi Tadej, pomembno je, da se hrana stopi ob dobrem vinu.

Preden začnete s kosilom , si potešite začetno lakoto s predjedmi/aperitivos, kot so koruzni čipsi imenovani totopos ali pa z nachosi. Te lahko poskusite obložene s sirom in z najrazličnejšimi nadevi kot so zelenjava, tuna in piščanec. Midve z gdč. A.S sva se odločili za nachose s tremi omakami: sirovo, jogurtovo in omako salse. Za vse tiste, ki iščete svežino, lahko navlažite hrustljave nachose v jogurtovo omako. Če pa ste se spotili in želite zaužiti nekaj bolj slanega, pripročam  sirovo omako, ki jo A.S »zmaže«najprej. Zatrdi, da je to njena najljubša omaka izmed ponujenih. Ker pa je zunaj vroče, si zaželim salse, sveže pripravljena paradižnikova omaka obogatena z okusom čebule in peteršilja. Traja kar nekaj časa, preden izprazniva košarico nachosov. Počivava najine želodčke pol ure,  preden uspeva sploh naročiti glavno jed.

Natakar je omenil, da je tole  predjed za eno osebo. A.S , še mladoletna, si naroči coca-colo. Jaz pa, če že v Mehiški restavraciji, vztrajam pri mehiškem vinu in sicer naročim vino tinto, imenovano Iguado. Iguado je presentljivo močno in gosto vino, v katerem se slani nachosi prijetno stopijo. Okus sirove omake in salse pa je v popolni simbiozi z aromo mehiškega vina. Kljub temu da so Mehikanci potomci Špancev, se ne smatrajo kot resni pivci vina. Raje konzumirajo pivo in tequilo. Povprečna poraba vina je v povprečju le dva kozarčka vina letno na tamkajšnjega prebivalca. Vlada v Mehiku je med med drugim naložila 40 % davek na steklenico vina, kar je eden izmed razlogov da se spije v Mehiki več piva in tequile. No, pa imamo z Mehiko vsaj nekaj skupnega, visoke davke.

Osnova mehiške kuhinje so tortilje/tortillas, ki pa jih lahko pripravite kar sami doma. Vse kar potrebujete je moka in sol ter dovolj maščobe , da se zmes drobi. Dodajte mlačno vodo, da zmes postane gladka in jo pustite počivati 15-20 minut. Nato testo razdelite na manjše kepice in vsako posebej razvaljajte na želeno velkost in debelino. Pripravljene tortille popecite v ponvi.

Quesadillas so hrustljavo zapečene tortilje polnjene s sirom, salso in smetano.

Na vrsti so glavne jedi /especialidades. V mehiški kuhinji so to  mešanice mesnih jedi, krompirja,  zelenjave z žara in mehiškega rumenega riža. Gospodična  A. S se odloči za Tampico con pavo. To je mehiška sveže pečena zelenjava s trakovi puranjega fileja na mehiškem rižu z malo solato. Jaz sem kar sita in se odločim za Ensalada con semillas, kar je mešana solata s popečenimi bučnimi semeni, feta sirom in koruzo. Obroki so več kot obilni.  Ne obžalujem moje izbire, še posebej ko se okus fete sira in bučnih semenčic odlično prilega mehiškemu vinu. A.S pride do zaključka,  da je rumen riž svetoven in da razen sočnega puranjeva mesa okusi tudi papriko, čili/chilli, česen in koriander. Jed je začinjena s soljo in z začimbo kurkume. Lepo je, da se naša mladina izpostavi novim začimbam. Kurkuma je »hrana za kožo«, saj navlaži in ohranja elastičnost naše kože.

Če tortilje polnite s fižolovo kremo, s koruzo, s svežo solato in jalapenosi dobite tacquitos. Tortilije v restavraciji Takos Lent so pšenične. Mehiška hrana ni popolna brez zelenega čilija, poznanega pod imenom  jalapeno, katerega okus varira od tistega zelo pekočega pa do čilija, katerega okus je bolj mil. Ivan mi zagotovi, da mehiška hrana ni tako pikantana, kot bi nekateri pričakovali. Aroma mehiške hrane v Evropi je prilagojena bolj našemu okusu. Ivan kupuje oziorma uvaža vse sestavine kar iz Nemčije, kjer prevzamejo prehrambene izdelke neposredno iz Mehike. Svežino mehiške hrane pa si ne moremo predstavljati brez številnih ensaladas, ki niso nič drugega kot solatni krožniki servirani z domačim kruhom ali pa kar v veliki hrustljavi tortilji.

Mehiška hrana je poznana po čokoladni omaki. Azteki, predniki Mehikancev,  so namreč vročo čokolado obravnavali kot sveto pijačo. Če vam je čokolada presladka, si privoščite omako iz arašidov ali pa guacamole, omako iz avokada, ki so jo prav tako izumili Azteki. Avocado ni le okusen , temveč tudi zelo zdrav, saj izboljšuje vid, pomaga pri preprečevanju raka, pospešuje absorbcijo hranljivih snovi in nadomešča nezdrave maščobe.

Takos Lent dnevno kosilo
Takos Lent- kosilo

Spomnim se, da me je pred kratkim prijateljica M. K povabila na kavo z namenom, da me preseneti. Zaupala mi je, da je mehiška kava nekaj posebnega, ker ji dodajo cimet . Brez dvoma vam zagotovim, da me je aroma mehiške kave čisto prevzela. No, temu bi lahko rekli dnevna varianta mehiške kave, tista nevarna nočna pa vsebuje tekilo/tequilo. Ni kaj, mehiška kava je idealen topel napitek/bebida caliente.

Ne bi bilo pravično, če ne bi poskusile vsaj malo tortilje in čokolade. Po nekaterih virih informacij je prav Mehika tista, ki je svetu predstavila čili, čokolado in koruzo.Jaz sem popolnoma sita, gospodična A. S pa mi trmasto odvrne, da ne mora iti domov, dokler ne poskusi tipične mehiške sladice. Jaz ji le zaželim vso srečo pri izbiri. Tadej nama predlaga Banano Frito, kar je v sladki tortilji ovita banana s sladoledom. Ko Tadej postavi sladico pred nadvidezno lačnimi očmi A.S, se gospodična nasmehne in preden plane po sladici, jo opomnim, da poslika to »kreacijo«. Mmmmmmmmmm, zlato zapečena tortilja je polita s čokolado in karamelno omako. Če si zaželite nekaj sladkega, nekaj drugačnega, potem je banana frita v restavraciji Takos Lent resnična prava poletna izbira.

Takos- bar
Takos Lent- bar

 

Osebje zaposleno v Takos Lent zrcali dušo  Mehikancev. Mehikanci, potomci Aztekov in Majev, so poznani po svoji gostoljubnosti in so izredno ponosni na svojo dediščino in kulturo. Takos resnično izžareva mehiško energijo, saj je zbirališče vseh tistih, ki ljubijo dobro zabavo in glasbo. Za glasbo skrbi kar pet DJ-ev. Takos Lent vedno najde dober izgovor za žur,  pa naj bo to zabava ob petkih ali ob sobotah, kjer se tako Mariborčani kot številni tuji obiskovalci veselijo do jutranjih ur in odhajajo domov s prvim petjem petelinov. Petkovi večeri so seveda v znamenju dobre glasbe in vina. Če se želite sprostiti in vam disco okolje ne ustreza, zaplešite ob ritmih salse in pop glasbe ter si osvežite grla s koktajli in s pravo mehiško tequillo/tekilo.

Takos Lent- vrt
Takos Lent- eksplozija živih barv

Čez dan vam Takos Lent nudi več kot 23 menijev za kosilo. Za ceno le 7.8 evrov vam postrežejo z dnevno juho, glavno jedjo po izbiri, z domače pečenim kruhom in s sladico.

Svoje želodčke lahko nasitite že od 11.00 ure dopoldan pa vse do 20.00 ure zvečer od ponedeljka do sobote.

…Še nekaj o Tekili/ Tequili

Takos Lent
Takos Lent -Tequila party

 

Tequilo  pijejo tako, da si z limono sprva “očistijo” kožo na roki, dodajo malo soli na zapestju ali med palcem in kazalcem, poližejo sol, nato popijejo tequilo/tekilo  in ugriznejo v limono. Ponekod se namesto soli in limone uporablja cimet in pomaranča. Tequila izhaja iz področja v Mehiki imenovano Tequila.

Mehiški zakon zateva, da se tekila/tequila lahko proizvaja v mestu Jalisco v Mehiki. Najbolj tradicionalen način pitja tekile/tequile je brez limone in soli. V nekaterih predelih se pije tequila z sangrito, ki je sladko-kisel napitek narejen iz pomarančnega soka ali grenadine, paradižnikovega soka  in čilija. 

Izven Mehike , se tequila postreže s soljo in s koščkom limone. Ta se imenuje Tequila cruda . Ponavadi se navlaži z jezikom predel pod kazalcem na katerega se posipa sol. Potem se sol poliže iz dlani , nato se popije se tequila in se ugrizne v limono. Zelo popularna med mladimi je tequila slammer, ki je v bistvu mešanica tequile in glazirane pijače.

Sol bi naj zmanjšala pekoč okus tequile in dodajanje  limone ter pomaranče popestri okus žgane pijače. V Nemčiji in v nekaterih deželah se tequila ora ali zlata tequila pije s cimetom na pomaranči, medtem ko se bela tequila ali  tequila bianca konzumira s soljo in limono.

 

Tequila se servira v majhen ozkem kozarčku, imenovan caballito, kar v španščini pomeni majhen konj.

Zaenkrat sem doživela Takos v dnevni varianti. Obljubila sem, da kmalu obiščem tudi nočni la loca Takos!

Na kratko povedano: Hasta la vista Takos, še pridem!

Preberite tudi: https://www.preberite.si/the-living-room-dnevna-soba-v-centru-maribora/