Kitajska …dežela neverjetnih nasprotij, z več kot štiri tisočletno zgodovino, dežela kjer domuje več kot milijarda ljudi, ki je duhovno najbogatejša, z bogato tradicijo zdravilstva in nenazadnje z bogato kuhinjo z mnogoterimi okusi. Kitajsko poznamo bolj ali manj vsi po Kitajskem zidu, kateri se postavlja s kar 670 kilometri dolžine in je eno od svetovnih čudes. Danes je Kitajska zanimiva za cel svet, je neke vrsta »Meka« za multinacionalke, sploh Šanghaj, čeprav tukaj še vedno vlada komunizem. V razvoj Šanghaja je bilo v zadnjem desetletju vloženih 100 milijard dolarjev. Ker so se Kitajci selili po svetu, se je z njimi selila tudi njihova kuhinja. Kitajske restavracije so rasle povsod kot gobe po dežju, zato so nam znane specialitete, ki jih pripravljajo kitajski kuharji.

Kitajska je največja proizvajalka riža na svetu, ki je tudi osnova v kitajski kuhinji, je pa tudi največja pridelovalka, soje, tobaka, bombaža ter različnih žitaric. Hrana je zelo pestra in raznolika, brez dodane soli in ravno zaradi tega se je uveljavila kot zdrava hrana. Vendar pa je kitajska hrana razdeljena na štiri kuharske šole, ki se med seboj razlikujejo, čeprav vse temeljijo na stoletnih izkušnjah.
Vzrok za razlike je predpisati tako podnebju, površini, kot tudi načinu življenja v posameznih pokrajinah. Kantonska hrana je znana po sladko-kislih jedeh, sečuanska po pikantni hrani, pekinška po različnih žitaricah iz katerih izdelujejo celo cmoke, šanghajska kuhinja pa vsebuje obilico sadje in zelenjave ter po vegetarijanske jedi. Povprečen Kitajec ni bil nikoli bogat, zato je bilo meso na njihovem krožniku redkost, je pa bila hrana zato bogatejša z zelenjavo in ogljikovimi hidrati. Tudi v kuhinji je uveljavljena starodavna modrost: Jing in Jang. Ravnovesje obeh vpliva na življenjsko energijo, le ta je na vrhuncu. Jing je povezan s temo, luno in hladom, jang pomeni sonce, toploto, svetlobo. Če je v hrani preveč Janga nam to povečuje pritisk, preveč Jina pa deluje obremenilno na želodec.
Kitajci verjamejo, da določena hrana in okus vplivata na določen del telesa in ustrezata določenemu letnemu času. Sladka hrana je po njihovem mnenju zelo primerna pri razpršitvi energije, ki zastaja, dobro vpliva na vranico in trebuh. Tako hrano naj bi uživali pozno poleti. Grenka hrana ima vpliv na srce in tanko črevo, jedli naj bi jo poleti. Spomladi, ko se vse prebuja je za nas primerna hrana kislega okusa, le ta vpliva na jetra in žolčnik. Jesen in zima zahtevata hrano ostrega okusa, ta vpliva na debelo črevo in pljuča, slana hrana pa na ledvice in mehur. S prihodom taoizma se je spremenil tudi pogled na hrano, le ta naj bi prinesla dolgo in zdravo življenje. Povečalo se je zanimanje za zdravilne učinke hrane na telo, v nasprotju s konfucianizmom, katerega glavna skrb je bil videz hrane, priprava in končni izgled. Kitajci obožujejo svežo hrano, hladilniki in zamrzovalniki niso kaj preveč v čislih. Kovina kvari okus, zato Kitajci jedo z lesenimi paličicami. Rezanci veljajo za simbol dolgega življenja, so kitajski izum in v Italijo so prišli z Marcom Polom. Tradicija narekuje, da se rezancev ne sme prerezati, saj to prinaša nesrečo. Glavni kuhinjski pripomoček je vok, vsestransko uporabna kovinska posoda, ki je primerna za cvrtje, pečenje, dušenje, praženje…. V tisočletjih se ni spremenila niti njegova oblika niti namen. Dobra lastnost voka je, da se maščoba zelo hitro segreje in to nam omogoča hitro pripravo hrane in tako ohranimo vso hranilno vrednost, čvrstost in okus jedi.
Najbolj znamenite jedi v kitajski kuhinji so: hrustljavo zapečena pekinška račka…. Tukaj naj omenim kot zanimivost, da mora imeti pravilno narezana raca 120 kosov, vsak kos je sočen in s hrustljavo skorjico, potem so tukaj spomladanski zavitki, pa sečuanska juha, rakov čips….. V kitajski kuhinji prednjačijo sestavine kot so sojina omaka, ingver, bambusovi vršički, arašidi, tofu, sečuanski poper, sezamovo olje, čiliji, riževo vino, rižev papir ter omaka hoisin.
Samo dve izvirni kuhinji sta na svetu, o tem so si edini vsi kuharski mojstri: kitajska in francoska kuhinja. Prva je močno vplivala na kuhinje daljnega vzhoda, druga, torej francoska je pomembno vplivala na številne evropske kuhinje. Zato si le privoščimo te zdrave in raznolike specialitete , ki nam jih ponuja kitajska kuhinja ter kakšen kozarec piva, ki jo izdelujejo iz česa drugega kot….riža in ječmenovega slada. Najbolj znano pivo, ki ga pijejo Kitajci se imenuje Tsingtao, manj znano in bolj prodajano pa najdemo pod imenom Snow.
Nekaj pa še velja poudariti: zelo pazljivi pa morajo biti alergiki, saj kitajska kuhinja vsebuje tako sojo kot arašide, katera sta znana alergena.















