Torej kakšni so moji kuharski začetki? No, v resnici se jih ne spomnim. Spomnim se babice, ki mi je dala testo, da sem ga gnetla, to pa je to. In potem je prišel čas in sem bila vržena v kuhanje. Skuhaj, ali pa boste lačni. Prvo sem segrevala jedi, potem pa so počasi prišle težje in težje jedi. In če sem prebrala recept, sem uspela skupaj spraviti nekaj užitnega. Sedaj receptov več ne potrebujem, jedi pa so še vedno užitne, vsaj drugi tako pravijo, ter jih tudi pohvalijo.
Da mi recepti ne delajo težav, sem hvaležna moji odločitvi, kam iti v srednjo šolo in ne, ni imela veze s kuhanjem. Ali pač? Bila je srednja kemijska šola. Če mi je nekdo rekel, da zakaj nisem šla za določen poklic, ker mi naj bi ležal, sem vprašala, zakaj bi se izobraževala za nekaj, kar že znam. In tako sem prišla v svet kemije, receptov in kasneje tudi kuhanja.
Kuhanje me je pripeljalo v drug svet, sploh takrat, ko sem v kuhanju uživala. Trenutno najbolj uživam, ko poučujem ljudi kuhanja, saj veliko ljudi ne zna brati receptov, pa še kakšni recepti so takšni, da se težko ugotovi, kaj sledi. Mogoče so taki tudi moji recepti.
Da pa olajšam kuhanje tistim, ki to berete in ste začetniki, naj povem, da je najenostavneje pripraviti testenine. Ko sem zvečer lačna, ter nimam ideje, kaj večerjati, je to najhitrejša pot. V posodo dam vodo, ter dam na štedilnik oziroma grelno površino, da voda zavre. Ko vre jo osolim, vendar ne pretiravam s soljo. V osoljeno vodo dam špagete ali testenine, pogledam koliko minut piše, da se kuhajo. To piše na vrečki, če slučajno kdo ne ve. Pogledam na uro, da vem kdaj jih poizkusiti. Vmes dam na ponev maslo, za oreh veliko kepico, na drobno narezana dva lista svežega žajblja, ter na drobne koščke narezan približno centimeter debel kos slanine. Prepražim, zalijem s sladko smetano. Poizkusimo testenine in še so še rahlo trde, jih odcedimo, damo na ponev in premešamo z omako. Postrežemo na krožniku.
Nedelja zvečer. V petek in soboto sem bila v torticah, no eni, čokoladni, ki sem jo spekla za nek dogodek, ki se je zgodil v soboto popoldne in sem bila pohvaljena, da je tortica čudovitega okusa. Na sredini tortice, srednja plast je bil čokoladni muss. In sem se zato, v nedeljo zvečer odločila, da ga bom pripravila malo po svoje. V posodico dam želirno sredstvo. To je tisto, kar tekočino spremeni v konsistenco žele bombona, da tekočina postane trdna. Ponavadi se uporablja za to želatino, ki je živalskega izvora. To povem za vse tiste, ki še ne veste. Namesto tega, pa sem sama uporabila želirno sredstvo rastlinskega izvora in sicer agar oziroma se imenuje tudi agar-agar. Agar uporabljajo tudi v laboratorijih za izdelavo gojišča za bakterije, ampak to je že druga zgodba. Sama bom na agar »cepila« samo smetano in čokolado. Torej v ponev sem dala malo vode, mleka, segrela, dodala namočen agar in kuhala eno do dve minuti, kot piše v navodilih. Ko je bilo končano, sem dodala čokolado in jo stopila. Vse skupaj sem dodala v skoraj stepeno sladko smetano, ker se mi ni dalo na roke jo stepsti do konca, ter zmešala. Pustila sem kar v posodi, v kateri sem pripravila in dala v hladilnik. Za obiskovalce pa je dobro, da se da v dekorativne kozarčke. Če se prelije z glazejem in doda nekaj hrustljavega je že nastala top sladica. Vse sem delala po občutku, ker pa sem pisala o receptih, vam bom dala pravi recept za čokoladni muss, ki sem ga dobila od kuharja, ki je tudi eden izmed kuharjev brez meja.
Povzetek receptov iz besedila:
Testenine z žajbljevim maslom in slanino
Sestavine za 1 osebo:
100 g testenin
2 lista žajblja
1 cm debel kos slanine
Za oreh veliko kepico masla
Sladko smetano po okusu
Sol
Potek dela:
V vrelo vodo damo testenine in jih skuhamo. V ponvi segrejemo maslo, ki mu dodamo na drobno narezano slanino in žajbelj in prepražimo. Dodamo sladko smetano. Kuhane testenine odcedimo, damo v omako, premešamo in po potrebi dodamo še malo smetane, da pide kremasto. Ponudimo.
Čokoladni mousse
Sestavine:
130 g mleka
140 g čokolade
260 g smetane
½ čajne žličke agarja
Potek dela:
Mleko segrejemo, dodamo namočen agar in kuhamo minuto do dve minuti. Segreto mleko zlijemo na čokolado in jo stopimo z mešanjem. Maso zlijemo v stepeno sladko smetano, napolnimo kozarce in ohladimo, da se strdi.