Valentinovo, tako polno ljubezni in pocukranosti, sama pa še navadnega uvoda ne morem napisati, saj sem ga že dvakrat brisala. Nisem za pocukranost v besedah. Raje imam kulinarične užitke in zanje je pravi čas ravno takšen praznik zaljubljenih, kot je Valentinovo. Vendar čas ni najboljši in ne more si vsak privoščiti odhoda v luksuzne restavracije, kjer ponujajo večerjo vsem zaljubljenim parčkom. Vendar hkrati tudi doma ne morete biti, ker ne znate pripraviti niti najbolj enostavne jedi.
Mogoče pa to sploh ni res. Če se potrudimo, je lahko vsak umetnik v kuhinji. S pomočjo receptov, ki sledijo v nadaljevanju bomo pripravili enostavno predjed, glavno jed in sladico. Res ne vem, kaj gre lahko narobe. Ali pač? Za tiste, ki niste navajeni kuhanja pa na koncu članka čaka nekaj idej, ki so vam lahko v pomoč. Sedaj pa v akcijo.
Zvitki z dimljenim lososom
Sestavine:
2 kos dimljen losos (pakiran narezan)
10 JŽ pasirana skuta
sveža zelišča (koper in vsa sredozemska zelišča razen lovorja)
Potek dela:
Sveža zelišča nasekljamo čisto na drobno in zmešamo s pasirano skuto. Po eno in eno rezino lososa damo na pult ali desko, na spodnji ali zgornji rob damo skuto in iz tistega konca, na katerega smo dali skuto pričnemo zavijati. Postavimo pokonci na krožnik in okrasimo z vejico svežega zelišča.
Gluhi domači štruklji
Sestavine:
0,5 kg moke
350 ml vode
1 JŽ olja
½ kocke kvasa
sol
sladkor
Potek dela:
V posodo damo na dno sol, dodamo moko. V moko naredimo luknjo in vanjo dodamo ostale sestavine razen vode. Pričnemo z mesenjem in počasi dolivamo vodo, da dobimo mehko in kompaktno testo. Testo vzamemo iz posode in damo na pult, ki ga pomokamo, in gnetemo nekaj časa. Posodo posujemo z nekaj moke, damo zgneteno testo nazaj v posodo, pokrijemo in pustimo vzhajati. Ko vzhaja stresemo na pult, ter oblikujemo 5x10cm velike štručke in jih pustimo vzhajati na deski, ki smo jo prej pomokali. Ko dovolj vzhajajo, jih kuhamo v slanem kropu 4 minute na eni in 4 minute na drugi strani. Kuhane vzamemo ven in jih razrežemo ali razkosamo z vilicami. Ponudimo s prilogo, kot je golaž, drobtine ali ocvirki.
Puranje rolade
Sestavine:
4 puranjih zrezkov
4 čajnih žličk mlete kumine
4 jajc
300 ml vode
1 čajna žica gustina
3 jedilne žlice sladke smetane
sol
Potek dela:
Puranje fileje narežemo tako, da dobimo čimvečje zrezke, ter jih stanjšamo s pomočjo vrečke ali folije in sicer tako, da jih damo v vrečko in potolčemo. Vmes skuhamo jajca in jih olupimo. Mleto kumino in sol damo v manjšo posodico, ki je dovolj velika, da gre vanjo jajce, ter jajca povaljamo v tej mešanici. Zrezek razprostremo na deski, na kateri smo ga rezali, položimo nanj jajce, naredimo zavitek, ter pričvrstimo. Najbolje je pričvrstiti z zobotrebcem na vsaki strani, lahko tudi z vrvico. Zavitke popečemo na vroči ponvi z malo olja, ter popečene zalijemo z vodo, po želji lahko del vode nadomestite z dobrim belim vinom. V primeru, da smo uporabili vino, počakamo, da alkohol izpari, zmanjšamo ogenj in pokrito kuhamo še 30 minut. Ko so rolade narejene, jih previdno prerežemo in seveda odstranimo zobotrebce ali vrvico, ter položimo na krožnik. Da je lepo dekorirano, naj bodo položeni tako, da se vidi jajce. Na ponvi ostane še sok, ki ga s pomočjo dodanega gustina in sladke smetane spremenimo v omako, ki jo prelijemo preko zavitkov. Poleg ponudimo gluhe štruklje, svaljke, testenine ali pire krompir, ter zelenjavo.
Panakota s čokolado in kokosom
Sestavine:
250 ml sladke smetane
150 ml mleka
20 g kakava v prahu
120 g sladkorja
½ vanilijevega stroka
4 liste želatine (lahko nadomestimo z agarjem)
50 g jedilne čokolade
30g kokosove moke
Potek dela:
Mleko z vanilijevim strokom zavremo. Sladkor in kakav dobo premešamo in prelijemo z mlekom, ki smo ga precedili. Dobro premešamo in ponovno zavremo. Odstavimo iz ognja in umešamo v mrzli vodi namočeno želatino, ki smo jo dobro oželi. Premešamo, da se razpusti. Nato dodamo še na majhne koščke narezano jedilno čokolado. Tudi to premešamo, da se raztopi. Maso še nekoliko ohladimo, potem pa narahlo umešamo stepeno sladko smetano.
V izbrane kozarce najprej damo malo kokosove moke, potem nadevamo pripravljeno kremo in damo v hladilnik, da se krema ohladi in strdi.
Ko je panakota dobro ohlajena, jo po vrhu posujemo s preostalim kokosom, poljubno ohladimo in postrežemo.
Nasvet:
Najprej zamesimo gluhe štruklje, ker je potrebno veliko časa za vzhajanje. Nato pripravimo sladico, ker mora biti v hladilniku in se ohladiti. Ko je to dvoje pripravljeno, pripravimo puranje zrezke in jih damo peči. Pazimo, da pribor, ki ga uporabljamo za meso, takoj operemo, saj tako preprečimo vsakršno okužbo. Ko se rulade pečejo, pregnetemo testo za štruklje in pripravimo zvitke z dimljenim lososom, ter jih damo v hladilnik, da počakajo. Oblikujemo štručke in jih damo vzhajati. Damo vreti vodo za štruklje. Pogrnemo mizo. Če voda vre jo solimo in damo štruklje, da se pričnejo kuhati. Postrežemo predjed. Ko pojemo predjed povabimo še partnerja, če nista že delala prej skupaj, da pomaga pri glavni jedi, jo dokončata in postrežeta. Uživata v glavni jedi in nato v sladici.
Če mislite, da vam ne bo uspelo, lahko imamo delavnico, kjer prej pripravimo celoten meni, če vam kakšna jed ne ustreza, jo lahko zamenjamo. Najdete me na spletni strani www.dobrazlica.si in na FB strani Dobra žlica.