Prosena kaša se je na mojem jedilniku znašla relativno pozno, pred kakšnim letom. Pomanjkanje energije, občutek napihnjenosti v trebuhu, utrujenost po kosilu sta v meni dokončno prebudila zanimanje, da preverim, kaj pri prehrani delam narobe. Seveda mi je bilo popolnoma jasno, da je za dobro počutje pomembna redna in urejena prehrana.
Kaj pa to pomeni? Zdravo nikakor ni, da za zajtrk spijemo kavo in pojemo rogljiček, pa celo dopoldne še dve kavi in kakšno jabolko ali banano in šele pozno popoldne obilno kosilo. Za večerjo še kak obisk ali pa dva polnega hladilnika. Krog lahko hitro postane začaran, če si ne pripravimo jedilnika z obroki v razmaku vsaj na 3-4 ure in ga vsakodnevno vnaprej planiramo. V današnji časih težko izvedljivo. Ja, vem.
Ker zaradi vsakodnevnih obveznosti vstajam že ob 5 zjutraj in sem od 6 pa vse do pol 5 popoldne praktično zdoma, sem si morala prehrano čez dan redno planirati. Ob tem sem se srečala z vprašanjem, kakšne sestavine naj uporabim, da jih lahko skuham en dan prej, nato pa si jih vzamem s seboj kot hladen ali kot topel obrok. Ker človek ne more vsak dan jesti makaronov in riža, sem naletela na različne vrste kaš, ki so jih naše babice že poznale, vmes pa se je nanje malo pozabilo. Nekateri ste jih jedli v otroštvu, ko so jih kuhale babice ali stare mame, nekateri pa jih sploh ne poznate.
In tako sem naletela tudi na proso in ugotovila, kako zdrava je tudi prosena kaša.
Proso ima izjemno zanimivo zgodovino. Včasih so mladoporočence namesto z rižem posipali s prosom. Proso velja za prispodobo vztrajnosti in plodnosti.
Marco Polo ga je opisal kot »kitajsko žito« in že v davnih časih so ga zelo cenili v prehrani, sodobni prehranski strokovnjaki in zdravilci pa mu ponovno dajejo veljavo.
Proso pospešuje odvajanje vode iz telesa in uravnava črevesno floro. Že majhna količina semena vsebuje dnevno količino mineralov, ki jih naš organizem potrebuje. Vsebuje veliko fosforja, magnezija, kalija, železa in kalcija, med vitamini pa največ vitamina E in vitamine skupine B, predvsem biotin. Biotin je vitamin B7, ki prispeva k sproščanju energije pri presnovi in delovanju živčnega sistema. Pomembno prispeva k ohranjanju zdravih sluznic, las, kože in nohtov.
V želodcu proso povzroči alkalno reakcijo, zato je primerno za še tako občutljive želodce. Vsebuje tudi beljakovine, od tega kar osem esencialnih aminoklislin, zato je zelo primeren za vegetarijance in vegane. Izboljšuje tudi vid in pomaga pri težavah povezanih z alergijami.
Vsebnost B vitamina zavira kopičenje holesterola in tvorbo žolčnih kamnov ter bolezni ožilja.
Proso ali prosena kaša predstavlja pravi balzam za uničeno črevesno floro in druge črevesne bolezni. Alkalni učinek pa blokira razmnoževanje gnilobnih bakterij.
Proso vsebuje še eno pomembno sestavino, in sicer silicij v topni obliki, katerega lahko organizem izkoristi. Silicij je izjemno pomemben za zobno sklenino, trdnost nohtov in čvrstost las.
Ker ne vsebuje glutena, je zelo dobrodošla hrana v brezglutenski prehrani.
Za prehrano se uporablja oluščeno proso, ki mu rečemo prosena kaša. Pripravljamo jo lahko kot prilogo z zelenjavo, za narastke ali kot slaščico.
Si za v službo pripravljate malice ali kosila, pa vam je zmanjkalo idej? Prosena kaša je odlična ideja.
Proseno kašo lahko v sami vodi skuhate za 2-3 dni. Kuhano in ohlajeno si jo spravite v hladilnik in jo za vsak dan naredite na poljuben način.
Prosena kaša ima, če se pred kuhanjem dobro ne opere pod toplo vodo, grenak okus, ki se ga tudi z dodatki težko znebite, zato na pranje zrnja nikar ne pozabite.
Preden obupate nad plehkim okusom, preizkusite različne dobavitelje in proizvajalce, saj se okusi malenkost razlikujejo. Da o razlikah v ceni sploh ne govorimo. Prav tako se ena prej razkuha kot druga.
Sama sem kmalu na začetku že skoraj obupala, sem bila pa trmasta in vztrajna in danes mi vsakodnevna priprava malice predstavlja svojevrsten užitek.
Ideje za zajtrk ali malico na sladko varianto: v različnih, vam najljubših kombinacijah njen okus in hranilno vrednost izboljšate z naslednjimi dodatki: cimet, naribano jabolko, banana, rozine, brusnice, borovnice, odlično pa se zraven prileže tudi domača marmelada. Odlična je s suhimi slivami in dodatkom kokosovega mleka.
In še ideja za kosilo ali popoldansko malico: prosena kaša je uporabna tudi v solatah, lahko spečete narastek ali jo zakuhate v juho.
Predlog za odlično solato:
Kuhana prosena kaša v poljubni količini, zraven dodate papriko v različnih barvah, rdeč korenček, mlado čebulico ali por, pest zrelih češnjevih paradižnikov ali na manjše koščke narezan paradižnik ter sol, poper, olje in kis
Vse sestavine premešamo in postrežemo kot prilogo ali kot samostojno jed.
Proseni narastek s piščancem in sirom
Količine prilagodimo poljubno glede na potrebe oz. število oseb.
Piščanca narežem na majhne kockice ali trakce in jih popečem na olju. Skuham proseno kašo. Narežemo čebulo, dva velika stroka česna, rdečo in/ali zeleno in/ali rumeno papriko, dodamo skodelico naribanega sira, dve jajci, sol, poper in začimbe, žlico kisle smetane.
Vse sestavine v skledi zmešamo z jajci in sirom ter zlijemo v pomaščen pekač za pite in pečemo 40 minut na 180° Celzija.
Poizkusite, eksperimentirajte in verjemite, prosena kaša se bo večkrat znašla na vašem jedilniku.