Pivo so iz hmelja varili že v starem Egiptu. Omenja ga tudi rimski pisatelj Plinij, ki je rad užival spomladanske poganjke rastline, ki so jih tedaj pripravljali podobno kot beluše oz. šparglje. V Evropi so hmelj v pivovarstvu uporabljali že v 11. stoletju, ne najdemo pa ga v recepturah za tradicionalni ale na Britanskih otokih.
Sprva so mu pripisovali, da spodbuja melanholično razpoloženje, saj naj bi preveč hmelja v pivu na nemški način, kot poroča Gerard, »povzročalo bolečine v glavi«. Kljub temu so verjeli, da odpravlja presežke koleričnih in sangviničnih sokov iz telesa in pivo je tudi veljalo za »telesu bolj zdravo pijačo« kot angleški ale. Nekateri današnji zeliščni strokovnjaki še vedno svetujejo bolnikom, ki bolehajo za depresijo, naj se izogibajo hmelju. Hmelj vsebuje tudi visok delež estrogena, zato ima lahko pretirano uživanje piva za posledico upadanje libida pri moških. Hmelj je sicer tudi pomirilo in se uporablja za pripravo sproščujočega izvlečka za kopel. Kot zanimivost naj omenim še to, da je angleški kralj Jurij III zdravil nespečnost tako, da je spal na blazini, napolnjeni s posušenim hmeljem. V zeliščarskih knjigah srednjega veka je hmelj veljal kot sredstvo za »čiščenje krvi«, za pospeševanje menstruacije, znan pa je bil tudi njegov pomirjujoč učinek. V ljudskem zdravilstvu pa so hmelj uporabljali za pospeševanje in izboljšanje spanca, pri bojazljivosti ter zunanje pri tvorih in kožnih poškodbah.
»Hmelj … podaljša trajnost pijače in užitkov, vendar za ceno mučnih bolezni in krajšega življenja« John Evelyn, 1670
Značaj, zdravilne učinkovine in učinkovanje hmelja
Značaj: Mrzel, suh, grenak, nalahno pekoč.
Zdravilne učinkovine: Hlapno olje, valerianska kislina, estrogenske substance, tanini, grenčina, flavoni.
Učinkovanje
Umirja, slabi spolno slo, krepi živčni sistem, pospešuje izločanje urina, ker greni, spodbuja prebavo.
Uporabni deli hmelja
STORŽKI: V zdravilstvu so cenjeni storžkom podobni cvetovi na ženskih rastlinah. Značilnosti rastline se zaradi oksidiranja njenih sestavin med zorenjem opazno spremenijo. Proti nespečnosti je najbolje uporabiti sveže storžke, posušene v blazinicah pa vsakih nekaj mesecev zamenjajo, saj stari storžki povzročajo prav nasproten učinek.
Uporaba hmelja
STORŽKI
Poparek proti nespečnosti pripravijo tako, da 2 žlici svežih storžkov 5 minut namakajo v skodelici vrele vode. Podobno je mogoče uporabiti tudi sveže posušene ali zamrznjene storžke.
Tinktura: Za umirjanje živčnih napetosti in tesnob priporočajo trikrat dnevno po 2 ml tinkture. V kombinacijah s slezom, trpotcem, kamilicami, poprovo meto in drugimi zelišči, ki spodbujajo prebavo, predpisujejo hmeljeve storžke pri sindromu razdraženega črevesja. Pri živčnem želodcu svetujejo 1,5 ml tinkture na sladkorju, velja pa tudi za sredstvo proti nekaterim spolnim težavam, kot je prezgodnji izliv.
Vroči obkladek iz blazinice, namočene v poparku ali razredčeni tinkturi, priporočajo pri krčnih žilah.
Izpiranje: Poparek iz svežih ali pravkar posušenih storžkov priporočajo pri kroničnih kožnih razjedah in ognojkih ter ranah.
Kapsule so na prodaj; po dve pred obroki predpisujejo za boljši tek, vendar pa sme ta kura trajati le nekaj dni.
Hmelj je učinkovito sredstvo proti insomniji ali nespečnosti
Hmelj je pomirjevalno sredstvo, uspavalo in blažilo ter umirja hudo razdražljivost. Dnevno jemljemo do 5 ml tinkture ali pa si pripravimo poparek iz 10 g hmelja na 500 ml vode. Hmelju lahko dodajamo tudi druga zelišča za umirjanje, na primer baldrijan ali pasijonko, do 5 ml tinkture na odmerek.
Posušen hmelj na podoben način kot sivko uporabljajo tudi za izdelavo blazin, ki pomagajo k boljšemu spancu (za izdelavo blazine glej spodaj).
Opozorila:
• Hmelj deluje blago pomirjevalno na višje živčne centre, zato se ga velja izogibati med depresijami, v nobenem primeru pa ne smemo preseči predpisanih odmerkov.
• Rastoča rastlina lahko povzroči kontaktni dermatitis.
Zanimivost:
Izdelava hmeljeve blazine v velikosti 25 cm x 25 cm
Potrebščine:
• 30 cm x 50 cm potiskanega bombaža
• 30 cm x 30 cm nasprotno potiskanega bombaža
• 1,3 m pletenega ali klekljanega traku
• nit za šivanje, ki se sklada z blagom
• 30 cm x 60 cm kalika ali drugega izbranega blaga
• posušen hmelj za polnjenje
- Za prednjo stran blazine urežite kvadrat 27 cm x 27 cm (navedena dolžina + 1 cm dodatka za šiv na vseh straneh). Iz istega blaga izrežite še pravokotnik 27 cm x 15 cm za zavihek (ista višina kot prednja stran x 12 cm + 1 cm dodatka za šiv + 2 cm za rob). Iz nasprotnega blaga urežite za hrbtno stran pravokotnik 27 cm x 30 cm (ista višina kot prednja stran x končna širina + 1 cm dodatka za šiv + 4 cm za rob).
- Trak naudarite na rob prednje strani blazine, tako da začnete in končate na sredini in tako da so prave strani skupaj. Na vogalih pazite, da vbodov ne zatezate preveč.
- Prešijte 1 cm širok dvojen rob (skupaj 2 cm) vzdolž enega od dolgih robov zavihka in ga zalikajte.
- Zavihek prišijte na eno od stranic blazine vzdolž 27 cm dolgega roba, tako da sta pravi strani skupaj, pri čemer pustite 1 cm dodatka za šiv. Šiv odprite in ga zalikajte.
- Zalikajte 1 cm ene od stranic hrbtne strani pod stran. Zalikajte še dodatne 3 cm. Rob zašijte. (Hrbtna stran sedaj meri 26 cm x 27 cm.)
- Sprednjo stran blazine s pravo stranjo zgoraj položite na delovno površino. Zavihek iztegnite. Hrbtno stran položite na vrh s pravo stranjo zgoraj, tako da se grobi robovi stikajo z grobimi robovi prednje strani, zarobljeni rob hrbtne strani pa s potekom šiva na zavihku. Zavihek upognite čez hrbtno stran, tako da se prava stran zavihka stika z narobno stranjo hrbtne strani.
- Prešijte tri robove skozi vse sloje, pri čemer pustite 1 cm dodatka za šiv. (Če uporabljate zelo debel trak, morate morda uporabiti nogico stroja za zadrge.) Obrežite vogale, zavihek prepognite nazaj in prevleko obrnite na pravo stran.
- Iz kalika urežite in sešijte notranjo blazino enakih končnih dimenzij, kot jih ima končna prevleka (v tem primeru 25 cm x 25 cm). Pustite odprtino za polnjenje in obračanje.
- Blazino iz kalika obrnite na pravo stran in jo z lijem iz kuhinjskega papirja rahlo napolnite s hmeljem. Zašijte odprtino in vtaknite blazino v prevleko. Zavihek zaprite, da blazina ostane na mestu.