Škodljivost sladkorja

Sladkorju se tako rekoč ne moremo izogniti saj ga najdemo skorajda povsod. Nahaja se v procesirani hrani, ki ji je dodan kot poceni izboljševalec okusa ter konzervans, vsebujejo ga npr. žitarice, ki jih jemo za zajtrk, pekovski izdelki, jogurti, prelivi za solate, sadni sokovi itd. Če bi iz trgovinskih polic odstranili vsa živila, ki vsebujejo sladkor bi na njih ostalo le še približno 10 % izdelkov.

Sladkor

Leta 1900 je povprečen človek pojedel 40 kg sladkorja na leto, leta 2012 pa se je ta številka podvojila, tako da ga sedaj pojemo v povprečju že 81 kg na leto! To se je močno odražalo tudi na zdravju ljudi. Tako so imeli leta 1890 le trije izmed 100,000 ljudi diabetes. Leta 2012 pa je imelo diabetes 8,000 od 100,000 ljudi.

Sladkor povzroča odvisnost, zato si ga želimo vedno več, kar privede do debelosti, saj se sladkor v telesu spremeni v maščobo. Nekateri gredo celo tako daleč, da sladkor označujejo za drogo, saj velike količine sladkorja povzročajo  podobno odvisnost kot tobak ali alkohol. Američani so že pred leti napovedali vojno debelosti, zato so začeli iz prehrane izločati maščobe, a da bi bila taka hrana okusna so ji dodali sladkor. Danes spada Amerika med države z najdebelejšim prebivalstvom.

Seveda niso škodljivi vsi sladkorji, sadje in med npr. vsebujejo mnoge vitamine ter minerale zato so zdravi. Problematičen je predvsem prečiščen, beli sladkor. Beli sladkor je prečiščen vitaminov in mineralov in vsebuje le prazne kalorije. Zaradi svoje škodljivosti je dobil novo ime- bela smrt.

Poleg že omenjenega diabetesa, sladkor povzroča tudi vsem znano propadanje zob saj povzroča karies. Sladkor povzroči tudi, da naše telo izgublja kalcij, kar se pokaže v mehkejših kosteh in visokem krvnem pritisku. Poslabša imunski sistem, saj zmanjša zmožnost belih krvničk, da zaužijejo ter uničijo bakterije, ki napadajo telo. Naše telo pri presnovi sladkorja porabi proteine, minerale ter vitamine. To pa je v današnjih časih, ko se mnogi ljudje prehranjuje s procesirano in hitro pripravljeno hrano, ki ima zelo majhno hranilno vrednost še posebej problematično. Posledično pride do slabokrvnosti saj telesu primanjkuje hranilnih snovi.

Zaradi sladkorja se počutimo utrujeni in brez energije, saj negativno vpliva na normalno delovanje celic, ki zaradi sladkorja ne dobijo zadostne količine kisika.  Je eden od vzrokov za srčne bolezni, saj poveča koncentracijo holesterola v krvi. Povzroča, da se jetra razširijo, s tem, ko se jetrne celice delijo, prav tako pa poveča količino maščobe v jetrih. Zamaščena jetra pa opravljajo poslabšano funkcijo telesnega filtriranja zato se naše telo polni s strupi. Ne pozabimo tudi, da se s sladkorjem hranijo rakove celice.

Sladkorju se je zato priporočljivo čim bolj izogibati, kar pa je težko saj ga najdemo skorajda povsod. Zato  pa je priporočljivo, da se izogibamo sladicam, sladkim pijačam ter procesirani hrani. Ko si zaželimo sladkega raje posezimo po sadju ali pa si čaj npr. osladkamo z medom, saj so naravni viri sladkorja lahko prebavljivi, vsebujejo veliko vitaminov in mineralov ter nam dajo takojšen vir energije, ki jo potrebujemo. Ne pozabimo, smo kar jemo, zato se poslužujmo hrane, ki nam bo pomagala do zdravja ter dobrega počutja, škodljivemu sladkorju pa se raje izognimo.