Naše babice včasih niso imele hladilnih naprav, pa so kljub temu znale uspešno shranjevati živila. Znale so pripravljati vrsto okusnih jedi in sestavin, ki so jih predhodno uspešno shranjevale na najrazličnejše načine, ki jih danes žal več ne znamo. Z naravnimi snovmi na naraven način, so preizkušale svoje znanje prenesti na svoje potomce.Preizkusite nekaj nasvetov.
Shranjevanje živil brez pomoči hladilnika:
- peteršilj ( sesekljanega ga v plasteh nalagamo v kozarce, med posamezne plasti peteršilja pa natresemo sol. Tako ostane peteršilj svež še nekaj tednov )
- surovo maslo ( potopimo v raztopino kuhinjske soli. Raztopimo pripravimo tako, da zavremo vodo in jo solimo, raztopino nato ohladimo in vanjo položimo maslo z ovitkom. Tako bo maslo ostalo sveže še nekaj tednov )
- prerezana limona ( prerezani del limone posolimo, preden pa jo ponovno uporabimo, rezino posoljene limone odrežemo in zavržemo, lahko pa prerezano limono hranimo v večjem steklenem kozarcu, ki ga napolnimo z vodo )
- fižol ( suh fižol je najbolje shraniti v patentno zaprt kozarec za vlaganje. Preden pa kozarec zapremo, vanj dajmo nekaj strokov česna in lovorjevega lista )
- kuhano mleko ( če mleku med kuhanjem dodamo malo sladkorja,bo dlje časa ostalo sveže )
- olje ( če je olje postalo žarko, ga ni treba zavreči. Takšno olje nalijemo v posodo in na vsaki liter olja dodamo 10 dag drevesnega oglja. Po treh dneh bo olje spet prefiltrirano in uporabno )
- svež kruh ( kruh ostane svež nekaj dni, če ga skupaj z opranim in posušenim korenom zelene, pustimo v plastični vrečki )
- sol ( če je sol postala vlažna,dajte v posodo kjer jo shranjujete nekaj zrn riža.Riževa zrnca dobro vpijajo vlago )
- šampinjoni ( stebelca šampinjonov ne bodo počrnela, če jih boste po čiščenju premazali s koščkom limone )
- kava ( kava bo bolj dolgo obdržala svojo aromo in vonj, če v posodo kjer jo shranjujete, vsujete nekaj sladkorja )
- šparglji ( če želite, da bi šparglji ostali dlje sveži, njihova stebla ovijte v vlažno krpo )
- zelene banane in paradižnik ( če so banane in paradižnik še zeleni, jih ovijte v vlažno kuhinjsko krpo. Takšne pustite še v papirnati brisači dva do tri dni. Čez tri dni bodo zreli )
- sir ( v posodico v kateri shranjujete sir, dodajte polovico svežega paradižnika ali šilce belega vina )
- hruške, jabolka, mandarine … ( če želite, da ostanejo hruške, jabolka, mandarine in drugo sadje sveže za ozimnico, dajte vsak posamezen sadež v čisto najlonsko nogavico in shranite na suhem in temnem delu shrambe )
Shranjevanje živil s pomočjo hladilnika:
- ribe ( ribe bodo ostale dlje časa sveže, če jih boste najprej nasolili, nato pa jih zavili v čisto krpo prepojeno s kisom. Čez dva dni morate takšne ribe obvezno pripraviti )
- suhomesnati izdelki ( da se ne bi prehitro osušili, jih ovijte v oprani in osušeni solatni lsit. Če pa so ti izdelki narezani, jih ovijte v čisto vlažno krpo in jih pustite v hladilniku vsaj dva dni )
- margarina ali maslo ( margarina ali maslo se hitro navežeta neprijetnega vonja, če ju dolgo hranimo v hladilniku. Ampak zaradi tega ju ni potrebno odstraniti/zavreči. Damo ju v posodico v katero damo list žajbla in ju postavimo nazaj na mrzlo. Že po enem dnevu jima neprijetni vonj izgine in bosta margarina in maslo zopet sveža in okusna )
- kruh ( v vročih dneh, kruh hitro splesni, da bi se ognili temu problemu, ga dajte raje v hladilnik. Če pa bi radi, da bi bil spet svež, si odrežite kolikor ga boste pojedli in ga segrejte v pečici )
- peteršilj ( da bi ostal svež vse leto, ga lahko sesekljanega shranite v posodici za led )
- limonov sok ( tudi limonov sok lahko zamrznemo v posodici za led, takega ponudimo pozimi v čaj, če nimamo pri roki sveže limone )