V domačem hladilniku, na vrtu in v shrambi vedno najdemo kaj za pripravo okusnega kosila!
Živimo v svetu, kjer je vsaka minuta delovnega dneva vredna veliko, saj nam še prepogosto zmanjka časa za vsa opravila, ki smo si jih zadali. Pomemben pogoj za uspešen dan pa je zdrava, raznolika prehrana, katera naj bo porazdeljena čez čim več enakomernih dnevnih obrokov. Ker je predvsem pri šolski in delovni populaciji jutro po navadi prekratko za kvaliteten zajtrk, malica pa je pogosto sestavljena iz sendvičev in podobnih na hitro pripravljenih jedi, je pogosto prvi pravi obrok dneva šele kosilo. Ravno zaradi tega je slednje še posebej pomembno. V nadaljevanju bi vam rad predstavil nekaj jedi, ki so pripravljene hitro (ali pa jih skuhamo prejšnji dan in jih za kosilo le pogrejemo), so polne energije, kljub temu pa zdrave, poceni, sestavine zanje pa se najdejo v skoraj vsakem slovenskem gospodinjstvu.
- Na prvo mesto bi takoj postavil špagete, katere lahko pripravimo na tisoče različnih načinov. Na internetnih straneh kulinarične vsebine lahko zasledimo ogromno receptov, sam pa bi za začetek predlagal naslednje.
Za ljubitelje slanine, sira in jajc bi izpostavil špagete Carbonara. Carbonara izvira iz Italije, kakor se za prave špagete tudi spodobi. Izvirno naj bi bila to hrana delavcev, saj je zaradi svojih sestavin zelo hranilna in polna energije. Priprava je zelo preprosta, jed je končana še prej kot v dvajsetih minutah (preverjeno). Med tem ko zakuhamo špagete, narežemo in prepražimo slanino na vročem olju. V tem času naribamo sir in stepemo jajca (1-3 odvisno od količine špagetov). Ko so špageti kuhani, jih zmešamo s slanino. Nato prilijemo nariban sir in jajca. Vse skupaj hitro popražimo, dodamo sol, poper , peteršilj, po potrebi pa lahko dodamo tudi smetano za kuhanje. Zraven postrežemo z zeleno solato. Res enostavno in priročno, kajne?

Za ljubitelje vegetarijanske prehrane in rib priporočam špagete s tuno, ki so prav tako pripravljeni zelo hitro, sestavine pa predvsem poleti pogosto »bivajo« v naših hladilnikih. Receptov obstaja veliko, sam imam najrajši tistega z veliko zelenjave, predvsem paprike in paradižnika. Na samem začetku lahko na olivnem olju prepražimo čebulo, dodamo česen in počakamo da zadiši. Temu priložimo na drobno narezano papriko in paradižnik ter po nekaj minutah dodamo tuno. Če imamo pri roki paradižnikov koncentrat, olive in koruzo, lahko dodamo tudi slednje. Jed bodo še popestrile morebitne mediteranske začimbe, kot so rožmarin, origano, bazilika. A tudi če naštetega nimate, bo jed čisto dobra le z malo zelenjave in konzervo tunine ter poprom, soljo in peteršiljem.

Priljubljena je tudi milanska vrsta špagetov, saj tudi slednja omogoča pripravo v slabe pol ure, hkrati pa je zelo sočna in okusna. Na maslu prepražimo čebulo, dodamo korenček in če imamo pri roki še zeleno. Ko čebula postekleni, dodamo še na majhne koščke narezano slanino in med mešanjem počasi pokuhamo. V hladilnik ali klet pogledamo za kozarec belega vina, ga prilijemo sestavinam in počakamo, da tekočina izpari. Dodamo pretlačen paradižnik (pelate) in na močnem ognju kuhamo 5 minut, da se omaka zgosti. Med tem časom po navodilih skuhamo špagete, jih prilijemo omaki in dodamo potrebne začimbe (sol, poper, timijan, rožmarin, peteršilj). Na koncu po želji potresemo s sirom ali parmezanom.
Tako, pa imamo na hitro pripravljene okusne in zdrave špagete, polne energije. Če zraven postrežemo še solato, imamo lahko super kosilo. Da pa ne bomo ostali le pri špagetih, pa si poglejmo še nekaj drugih preprostih in okusnih jedi.
- Že od nekdaj so, predvsem na podeželju, pomembno mesto zavzemale « jedi na žlico«, kot jim radi pravimo. Na jedilniku jih najdemo pogosto, saj osnovne sestavine, kot so zelje, krompir, fižol in korenje najdemo na domačem vrtu, tudi v trgovini pa jih lahko dobimo za zelo zmerno ceno. Če pa zraven dodamo še malo mesa, pa lahko dobimo odlične obare, joto, ričet, pasulj, seveda pa ne smemo pozabiti niti na golaž, ki v vseh svojih oblikah velja za poslastico med tovrstnimi jedmi. Pa si poglejmo nekaj preprostih receptov:
Jota je tradicionalna zimska jed iz zelja ali repe, fižola in krompirja. Priprava je zelo enostavna, vse skupaj nam bo vzelo okoli 45 minut, če pa nam jote pri kosilu še kaj ostane pa jo lahko uporabimo naslednji dan ali pa si jo privoščimo za večerjo. Sam jo pripravljam na način, da posebej skuham zelje in krompir. Zelju nato odlijem nekaj vode, prilijem krompir z nekaj krompirjevice in ga pretlačim, da dobim gosto zmes. Vse skupaj postavim nazaj na štedilnik, prilijem malo vode ali zelnice, če mi jo je kaj ostalo. Dodam lovorov list, poper in po okusu še vegeto ali peteršilj. Nekaj minut pred koncem kuhanja dodam fižol iz konzerve, če pa imamo domačega pa ga je potrebno prej namočiti in skuhati. Joto si lahko dodatno izboljšamo s kosom prekajenega mesa, sam pa si jo najrajši popestrim z popraženimi ocvirki, katere prilijem v lonec tik pred koncem kuhe.

Mnogi med nami prisegamo tudi na pasulj, tradicionalno srbsko jed, katere glavna sestavina je bel fižol in čebula ter kakšen kos prekajene klobase. Če uporabimo fižol iz konzerve ali pa ga predhodno namočimo ter skuhamo, lahko pasulj pripravimo kar hitro, čeprav za jedi na žlico velja, da so boljše če se kuhajo malo več časa. Skuhamo ga lahko tudi dan prej, sploh če vemo, da nam bo naslednji dan časa za kuho primanjkovalo. Za začetek v posodi segrejemo olje ali masti in na tem popražimo malo moke, na katero nato dodamo čebulo, česen in mleto rdečo papriko. Sam poleg čebule dodam še na tanke kolobarje narezano korenje. Vse skupaj zalijemo z vodo, dodamo fižol, poper, lovorov list in po želji tudi jušno osnovo ter paradižnikov koncentrat. Če imamo meso kuhano že prej (kar je lažje) ga narežemo in dodamo v pasulj za nekaj minut, da se slednji naveže njegovega okusa. Če pa bi rajši imeli brezmesno različico, pa lahko na podoben način skuhamo fižolovo juho, v katero pa namesto mesa lahko damo polžke in še kakšno dodatno zelenjavo, ki jo imamo pri roki.

Hitro imamo lahko pripravljeno tudi zelo okusno gobovo juho, ki je prava poslastica za vse ljubitelje gob. Uporabimo lahko suhe gobe, ki smo jih nabrali čez sezono, prav tako pa seveda tudi sveže ali pa tiste iz zamrzovalnika. Potrebujemo še čebulo, ki jo na samem začetku na drobno narežemo in prepražimo na vročem olju. Dodamo na drobno narezan krompir, korenje in gobe. Vse skupaj popražimo in dodamo nekaj moke ter strt česen in mleto rdečo papriko. Po nekaj minutah zalijemo z vodo, po želji dodamo jušno osnovo. Kuhamo dokler vsa zelenjava ni mehka. Nato imamo na voljo dve možnosti: lahko si pripravimo tradicionalno kislo gobovo juho in vanjo dodamo malo kisa. Če pa smo bolj navdušeni nad kremnimi juhami, pa vanj dodamo smetano za kuhanje in malo kisle smetane in jo spasiramo s paličnim mešalnikom. Preprosta in res odlična juha, narejena v kratkem času.

Tako, naj bo to za danes dovolj. Omenjene jedi seveda lahko skuhamo na več načinov, sploh pri jedeh na žlico je postopek kuhanja povsem drugačen, če obrok pripravljamo za večje število ljudi. So pa tu opisani postopki, ki ne zahtevajo veliko časa in denarja ter so preverjeno okusni. Ker imam idej in podobnih receptov še veliko, jih v prihodnosti z veseljem delim z vami v katerem izmed naslednji prispevkov.
Upam, da se vam že cedijo sline, zato zgolj še dober tek!!