Zeleni čaj je pridelan iz listov čajevca Camellia sinensis in se uvršča med prave čaje. Gre za edini čaj, ki ni izpostavljen procesu fermentacije (čaj takoj po obiranju segrevajo nad paro, da uničijo encime) in tako v sebi zadrži naravne snovi, ki koristno vplivajo na naše zdravje.
Prvi na svetu naj bi zeleni čaj pili Kitajci, danes pa ga povezujemo že z mnogimi azijskimi državami, Japonsko in Bližnjim Vzhodom. Zeleni čaj je bila dolgo predmet raziskav in študij, s katerimi so dokazali blagodejne učinke na človeški organizem.

Tako je zeleni čaj postal vse bolj priljubljen tako med starejšimi kot mlajšimi. Postal je osvežilna, poživljajoča pijača, ki ga lahko pijemo tako toplega kot mrzlega.
KAJ VSEBUJE ZELENI ČAJ?
Zeleni čaj vsebuje polifenole. Gre za antioksidante, katerih glavna vloga je zaščita pred učinki prostih radikalov, ki so za naše telo izjemno škodljivi. Prosti radikali namreč nastajajo v našem telesu predvsem zaradi nezdravega načina življenja, stresa, kajenja, drugih naporov. Zeleni čaj pa naj bi vseboval najmanj 25 raznovrstnih polifenolov. Najpomembnejši izmed njih so katehini.
Izjemno močan antioksidant, ki ga vsebuje zeleni čaj je EGKG (epigalokatehingalat), za katerega velja, da je mnogo močnejši kot vitamin C in kar 25-krat močnejši od tokoferola oz. vsem bolj znanega vitamina E.
Flavonoidi v zelenem čaju zelo pomembno vplivajo na preprečevanje kardiovaskularnih bolezni.
Kofein (v čaju ga imenujemo tein), ki daje zelenemu čaju poživljajoč učinek, se v kri sprošča počasneje kot pri pitju kave in tako podaljša njegovo delovanje. Skodelica čaja lahko vsebuje od 25 do 60 mg kofeina.
Od pomembnih vodotopnih vitaminov potrebnih za naš organizem, je v zelenem čaju največ vitaminov skupine B in askorbinske kisline oz. vitamina C. Vitamini skupine B uravnavajo presnovo ogljikovih hidratov, koristijo živčevju, prebavilom, mišicam, lasem, nohtom in očem. Vitamin C pa krepi naš imunski sistem.
DELOVANJE ZELENEGA ČAJA NA MOJE TELO
- Pomaga pri uravnavanju telesne teže (če zeleni čaj popijemo na tešče, se zniža krvni sladkor, katerega raven se ohranja tudi po zaužitju obroka, saj zmanjša glikemični indeks hrane za 20%).
- Pripomore k preprečevanju rakavih obolenj
- Varuje kožo pred prostimi radikali, ki povzročajo staranje kože, pomaga tudi pri preprečevanju kožnega raka
- Znižuje slab (LDL) holesterol v krvi
- Deluje protivirusno
- Preprečuje srčno-žilne bolezni
- Pospešuje presnovne procese
- Preprečuje slab zadah in zavira rast bakterij v ustni votlini
- Razstruplja telo
- Pitje čaja pred športnimi dejavnostmi deluje zaščitno na tkiva in celice pred morebitnimi poškodbami
- Zmanjša možnost pojava Parkinsonove bolezni
- Pomaga pri transplantaciji jeter
- Pomaga ohranjati normalen krvni tlak
- Lajša alergije
KATERI ZELENI ČAJ IZBRATI?
Na razpolago imamo pester izbor različnih zelenih čajev, ki se po okusu močno razlikujejo. Poznamo Japonski zeleni čaj in Kitajski zeleni čaj.
Japonski zeleni čaj je nefermentiran, ima izrazito zeleno barvo, najbolj razširjeni vrsti tega čaja sta:
- SENCHA: prijetno osvežilen, vsebuje malo več kofeina in čreslovin, izrazitejši okus, ni tako grenak.
- BANCHA: bolj trpkega okusa, vsebuje zelo malo kofeina, zato ne povzroča težav z nespečnostjo.
Kitajski zeleni čaji so blago fermentirani, svetlo rumene do rumeno oranžne barve. Najpogostejši čaji te vrste so:
- LONG JING (tudi lung ching): ima blag, sladek okus z osvežilnim učinkom, zato je primeren v vročih poletnih dneh
- HUANG SHAN MAO FENG: lističi so obdani z belim puhom, ima svež in sladek okus.
- HINA GUNPOWDER: čajni listi pri tem čaju so zviti v kroglice, čaj je svežega, trpkega okusa in izredno poživlja.
ČAJ V LISTIČIH ALI FILTER VREČKA?
Ko kupujete zeleni čaj, ga imate na razpolago tako v filter vrečki kot v lističih. Kakovost obeh pakiranj je raznolika, kar nam lahko kaže tudi cena čaja. Filter vrečke res ne zahtevajo precejanja, vendar ne vidimo vsebine vrečke in lahko, da so nekakovostni, saj obstaja možnost da je proizvajalec vanje polnil samo čajni prah, ki ostane pri predelavi čajev. Pri čaju v lističih pa neposredno vidite sestavo, izgled in vonj lističev.

KAKO GA PRIPRAVIM?
Lističe oz. filter vrečke prelijemo z vodo, ohlajeno na 70-80 °C, ki smo jo zavreli v stekleni ali kovinski (ne aluminijasti!) posodi. Odsvetujemo uporabo jajčk in mrežic, saj naj bi le te preprečevale, da bi se vse snovi lahko popolnoma raztopile v vodi.
Za poživljajoč učinek pustimo čaj stati 2-3 minute. Če ga pustimo stati 4-7 minut, ima že rahlo pomirjevalni učinek, saj se količina kofeina zmanjša. Kadar pa želimo izkoristiti zdravilne učinke čreslovin (npr. za lajšanje driske), pa ga lahko pustimo stati do 10 minut.
Čaj je treba uživati počasi in v miru. Praviloma mu ne dodajamo sladkorja, mleka ali medu. Priporočljivo je zaužiti 3 do 4 skodelice na dan.
STRANSKI UČINKI
Zaradi vsebnosti kofeina, čaj ni primeren za nosečnice in doječe matere, prav tako otroke. Uživanje se odsvetuje tudi ljudem z občutljivim želodcem, saj pitje večjih količin čaja spodbuja povečano izločanje želodčne kisline.