Stevia – Naravno sladilo brez kalorij

Stevia je naravno sladilo, ki se že stoletja uporablja za slajenje. V rod Stevia uvrščamo 240 različnih vrst, ki rastejo na subtropskih in tropskih območjih od zahodnega dela severne pa vse do južne Amerike.

Najbolj znana je vrsta Stevia rebaudiana, ki jo poznamo kot sladki ali sladkorni list, ali preprosteje stevia, saj slovi po svojih sladkih listih. Stevia rebaudiana raste na gorskih področjih Paragvaja, kjer uspeva v peščenih tleh v bližini vodotokov. Indijanci paragvajskih višavij jo imenujejo caá-êhê, kar pomeni sladko zelišče. Njeni listi se uporabljajo za sladkanje čaja ali pa na splošno kot sladilo.

 

stevia

 

Stevia rebaudiana
Stevia rebaudiana

Kaj povzroča sladkobo?

Zanimanje za stevio v zahodni Evropi se je pričelo konec devetnajstega stoletja. Tako je leta 1889  stevio prvič podrobneje proučil botanik Moises Santiago Bertoni. Kasneje so opisali več kot 100 fitokemikalij, ki jih sintetizira stevia, med temi pa so najbolj zastopani terpeni in flavoidi. Leta 1931 so odkrili osem novih spojin, ki jih imenujemo glikozidi in so odgovorni za sladkost stevie. Steviozid je med temi najslajša spojina in je kar 300-krat slajša od trsnega sladkorja. Vsak list stevie vsebuje od 6 do 18 % steviozida.

Steviozid, najslajši izloček stevie
Steviozid, najslajši izloček stevie

Biološka aktivnost

Stevia je naravno sladilo, ki ne vsebuje kalorij, kar je bilo podprto s številnimi raziskavami. Izvedene so bile tudi toksikološke študije, ki so pokazale, da steviozid ne vpliva toksično na organizme, prav tako ni dokazov o morebitnih celičnih spremembah, kot je npr. mutagenost.

Znižuje krvni tlak

Steviozidi vplivajo na znižanje krvnega tlaka. Nekatere raziskave kažejo, da apliciranje določene količine steviozidov znižuje sistolni in diastolni krvni tlak v zelo kratkem času, učinek pa lahko traja celo eno leto. S tem, ko stevia vpliva na uravnavanje krvnega tlaka regulira tudi srčni utrip.

Uravnava krvni sladkor

Steviozid vpliva tudi na uravnavanje sladkorja v krvi. Če je le-ta previsok zniža njegovo raven pri osebah z diabetesom tipa 2. Vodni pripravki stevie povečajo toleranco do glukoze pri ljudeh tako, da bistveno zmanjša koncentracijo glukoze v krvi med presnovno dejavnostjo ter v času spanja. V nekaterih študijah so ugotovili, da se sladkor manjša za kar 35 % v 6 do 8 urah po zaužitju vodnega ekstrakta stevie.

Stevia in hujšanje

Stevia je izvrsten pripravek za izgubo telesne teže in maščob, saj je brez kalorij in ima glikemični indeks 0. Na telo deluje bazično, kar pomeni, da ne povzroča hormonskega neravnovesja, kar je bistveno za delovanje endokrinega sistema. To vpliva na izgubo telesnih maščob. Izvlečki rastline uravnavajo tudi apetit. Tako lahko preprečimo napade volčje lakote.

Ostali ugodni učinki stevie

Ugotovili so, da ima stevia poleg zgoraj naštetih učinkov tudi antimikrobni, antibakterijski, antivirusni in antifungiciden učinek. Uporaba vodnega ekstrakta preprečuje nastanek kariesa tako, da neugodno vpliva na rast bakterije Streptococcus mutans, ki povzroča obloge v ustni votlini. Pripravki iz stevie ugodno vplivajo pri pojavu aken, izpuščajev in srbenju.

Vzgoja stevie

Stevia je težavna rastlina za vzgojo doma. Četudi pričnemo z vzgojo iz semen, smo lahko pogostokrat razočarani, zato je priporočljivo kupiti sadiko v bližnji semenarni.

Zavedati se moramo, da obstaja več vrst stevie, ki imajo različen odstotek steviosida v listih, ki določa kako sladki bodo le-ti. Ker so mlade rastline stevie zelo občutljive na nizke temperature je pomembno, da s presajanjem na vrt počakamo, dokler ne mine možnost zmrzali. Sadike posadimo od 20 do 24 centimetrov narazen, med vrsticami pa naj bo razmika 18 centimetrov. Rastlina zraste do višine približno 30 centimetrov, v času cvetenja ima bele cvetove.