Mati narava je dobro poskrbela za to, da se lahko večine bolezni lotimo na naraven način, vendar dandanes navadno premalo vemo o tem, katera »rož’ca« raste za katero bolezen. Včasih pač je najbolj enostavno oditi v lekarno, kupiti polno vrečko tablet in hitro pozdraviti simptome gripe ali prehlada … Vsak, ki vsaj malo gleda televizijo, ve, katero razpršilo je za vneto grlo, katero znižuje povišano telesno temperaturo, katero je za glavobol, katero za porušeno črevesno floro ob jemanju antibiotikov … Pa je vse to res potrebno?
V naslednjih vrsticah najdete zgolj nekaj živil, ki ne bi smela manjkati v nobenem gospodinjstvu, saj so zelo uporabna za marsikatero bolezensko stanje:
MED – če želimo, da deluje kot antibiotik, ne sme biti segret nad 36 stopinj Celzija (če temperatura zunaj panja preseže tako temperaturo, čebele med same hladijo), tako da ga kupimo od preverjenega čebelarja. Nesegret med namreč po nekaj mesecih kristalizira, navadno ga segrevajo lepšega videza ali lažjega točenja. Veliko ljudi ne ve, da med s segrevanjem postane težko prebavljiv, uničijo se proti-bakterijske, protivirusne in proti-glivične lastnosti. O medu bi se dalo zelo veliko napisati, vendar naj izpostavim nekaj bolezenskih stanj, pri katerih pomaga: izboljšuje kri, saj pomaga pri vsrkanju pomembnih hranilnih snovi, preprečuje okužbe pri opeklinah – manjšo opeklino namažemo s tanko plastjo medu. V primeru bruhanja je dobro piti med pomešan s sokom sveže iztisnjene limone, mlačno vodo in nekaj zrnci grobe ne-jodirane soli (lahko tudi himalajske), saj tako vnesemo v telo potrebno energijo in oskrbimo telo s potrebnimi minerali …
Če med zmešamo s CIMETOM (govorim o cimetu, ki je ekološko pridelan), je odlično zdravilo za boleče grlo, krepi srce, je tudi odlično zdravilo za akne (mešanico v tankem sloju nanesemo zvečer na kožo, zjutraj umijemo z mlačno vodo), deluje proti artritisu, uničuje bakterije v sečilih (mešanico cimeta, medu in mlačne vode pijemo na tešče), povrhu vsega pa še lepo diši. Lahko ga dodamo v zelenjavne ali sadne sokove, čaje ali kavo, vendar z njim ne smemo pretiravati.
Iz ČEBULE in medu lahko pripravimo odlično zdravilo proti kašlju tako, da narežemo čebulo, jo zmešamo z medom in zapremo v posodo. Tekočino, ki nastane, pijemo po žličkah. V tem letnem času je pogosta težava zamašen nos, posledično slabše spimo. Težavo lahko rešimo tako, da čebulo narežemo na koščke in postavimo k vzglavju – eterično olje učinkovito odmaši nos. Čebula pa tudi znižuje holesterol in krvni tlak, žvečenje le-te tudi pomaga pri vnetih dlesnih …
Še en pripravek pomaga pri veliko tegobah in to je DOMAČ JABOLČNI KIS. Je odlično sredstvo za krepitev imunskega sistema, ureja prebavo, pomaga ublažiti vneto grlo, z njegovo redno uporabo lahko tudi hujšamo, pomaga pri vnetju mehurja … Priporočajo, da si zjutraj zmešamo napitek iz mlačne vode, v katero dodamo 2 žlici jabolčnega kisa, po želji lahko sladkamo z medom – tako kis vpliva na prebavo, topi maščobe, zmanjšuje apetit, iz telesa pa tudi odplakne nekatere strupene snovi. V primeru zelo povišane temperature lahko slednjo zbijamo tako, da nogavice namočimo v kis in čez obujemo suhe nogavice, počivamo in pijemo veliko tekočine, po možnosti limonade z medom. O tem, zakaj nizke vročine ne zbijamo, pa kdaj drugič …
Zgoraj je na kratko opisanih zgolj nekaj domačih zdravil, s katerimi lahko omilimo in »v kali zatremo« marsikatero težavo, ne da bi nam bilo potrebno obiskati lekarno ali celo zdravnika. Je pa naravnih zdravil še ogromno, zgoraj so napisana zgolj nekatera. Priporočam, da jih testirate, potem pa se odločite, kaj boste naslednjič uporabili, ko se vas loti bolezen.