Si želite biti včasih drugje, kjer ste? Če ste v Ljubljani, si lahko privoščite instantni odhod v atmosfero Bližnjega vzhoda, in sicer v okrepčevalnico Abi Falafel.
S prijateljico Majo sva se nekega deževnega dne odpravili v center Ljubljane, v želji pojesti nekaj, kar še nisva poskusili. Tako sva se odločili, da obiščeva lokal Abi Falafel, ki ponosno stoji v centru Ljubljane, na Trubarjevi 40. Pričakala so naju modra vrata, skozi katera se je vil prijeten vonj po… Nisva vedeli, kaj pravzaprav vonjava, saj so nama ti vonji bili popolnoma novi in nisva znali razločiti, katere sestavine tako opojno dišijo. Želja po odkritju tega raja je bila zato še večja.

Ko sva stopili skozi vrata, sva takoj občutili priokus bližnje-vzhodnega ritma, za kar je pripomogla ustrezna dekoracija in poseben stil. Za pultom naju je prijazno in energično pozdravil Fari, ki je pravi mojster v arabski kuhinji in vabljenju nasmehov na usta lačnih ljudi.
Naročili sva Falafel meni. Super zadeva tega lokala je, da imajo v ponudbi poskrbljeno tudi za vegetarijance in vegane tako, da sem se jaz poslužila te izbire, Maja pa je izbrala mesni meni. Niso pozabili tudi na osebe s celiakijo, saj je mnogo jedi (falafel, lečina čorba, homos, tofah,…), brez glutena. Prijazni so tudi do študentov. Ti imajo možnost pridobitve brezplačne študentske kartice, s katero lahko kadarkoli jedo ceneje. Vso ponudbo dostavijo tudi na dom ali pa pripravijo cateringe za prav posebno pogostitev.
Ko sem po nekaj minutah (Fari je zares hiter) dobila svoj obrok, sem bila presenečena nad raznolikostjo in bogato naloženim menijem. Naj vam opišem, na čem sem si sprva napasla oči in nato razvadila svoje brbončice: v meniju so bili trije falafli s sezamovim posipom, zavitek s špinačo in granatnim jabolkom, pod temi dobrotami se je skrival fatajer- kruh iz kvašenega testa z okusom paprike in paradižnika, zraven pa sem dobila tudi svežo zelenjavo, ki jo je popestril peteršilj in kisla repa v soku od pese, pire iz čičerike in sezama- hommos in omaka iz tahine in limoninega soka. Vse te jedi sem prvič poskusila in zagotovo ne zadnjič. Iz čičerike in več kot dvajsetih začimb ocvrejo polpetek pod imenom falafel, ki je name pustil velik kulinarični vtis. Enostavno odlično je! Arabski zavitek je rolica iz vlečenega testa, napolnjena z različnimi nadevi. Tokrat sem naročila špinačnega, a če špinače slučajno ne marate brez skrbi, imajo tudi druge nadeve na izbiro. Maja je dobila v svojem meniju še kubbo, kar je ime za polpet iz grobo mlete pšenice, telečjega mesa in pinjol.
Kaj pa sledi po nasitni in dobri jedi? Sladica! Za posladek sva zmazali slastno baklavo s pistacijami, orehi in rožno vodo. Ko sem že mislila, da ne bo več presenečenj, sva od Farija dobili arabski bonbon. Ali ga še niste poskusili pri Abi Falaflu? No, nič več vam ne bom povedala, ampak vas bom pustila v firbcu, da sami poskusite in ugotovite, kaj je ta imenitna poslastica.