Afte v ustih ali ustne razjede

Prihaja sezona gripe, prehladov, naš imunski sistem pade in z nami se dogajajo različne stvari. Grlo nas začne boleti, iz nosa cediti, kašelj nas napade. Glavnem nič nam ni prijetno, še huje pa je, ko nas že neha boleti grlo, pa se nam na ustih začnejo pojavljat neki gnojni mehurčki. Ti mehurčki, so afte v ustih, ki pa so zelo nadležne ter znajo kar grozno boleti.

afte v ustih nasmeh

Mislim, da se je z aftami že srečal vsak, če še jih niste imeli, pa kar hitro potrkajte na les. Afte v ustih so lahko prav nadležne, saj zelo bolijo oziroma pečejo in ne moremo jih nikakor zdraviti. Ublaži smrekovo mazilo, ki ga danes ljudje kar hvalijo, ampak vedite, da bolele še bodo vedno. Zakaj nastanejo afte v ustih, točno nihče ne ve. Nekako se sklepa, da so povezane z prehladom, tudi z imunskim sistemom. Ampak na to se ne more nihče nanašat in iskati vzroka. Afte so ustne razjede, saj imamo res vse v ustih nekako razjedeno, lahko rečemo prave boleče rane, ki zelo bolijo, ko jemo kaj slanega, pekočega ali hudega. Zato se takrat teh jedi še posebej izogibajte, raje posegajte bolj po tekoči hrani, če nočete čutit prevelikih bolečin. Idina pozitivna stran aft je, da niso nalezljive in ne škodljive, tako se lahko brez problema takrat z nekom poljubljate, druga oseba se ne bo nalezla, tudi iz iste šalice ali kozarca lahko pijete. Mogoče se vam bodo afte v ustih večkrat ponovile, mogoče takrat, ko ste prehlajeni, lahko tudi poleti. Res nikoli ne vemo kdaj jih bomo dobili, se lahko jim izognemo. Vsaj 66% ljudi jih bo sigurno dobilo v svojem življenju, če ste med njimi, ne vem. Večkrat nekateri dobijo tudi ustne razjede v grlu ali nekje v bližini, takrat sumijo na angino, saj grlo takrat grozno boli. Ko jih dobimo, najboljše, da si nabavimo smrekovo mazilo in si jih mažemo, kolikor nam bo pomagalo. Nekje v 10 dneh izginejo same od sebe, sigurno se jih boste znebili, ampak v teh dneh pa boste brez volje. Kdo jih je že imel, ve zakaj pravim, da te razjede v ustih bolijo. Težko ješ hrano, posebej, ko hrana se dotika razjed je kar precej boleče. Ne bom pisala, da moraš potrpeti in da ne bolijo, ker mislim, da tudi starejše kar bolijo afte v ustih.

So pa afte podobne herpesu, včasih so govorili da afte povzročajo herpes, ampak če je to vse res tudi ni dokazano. Nekako pa je vse skupaj povezano z imunskim sistemom, ker nam večkrat zelo pade. Malokdo se še danes pravilno prehranjuje, da bi jedel polno zelenjave in sadja, vsi nekako ne živimo zdravo. Huje je, ko dobijo afte naši otroci, takrat so res lahko rečemo bogi. Težko je njim dopovedat zakaj je do tega prišlo, kakšno hrano naj jedo, nekateri po cel dan jočejo. Ko dobimo razjede v ustih nam je edina rešitev, da se izogibamo pekoči, soleni in kisli hrani. Mogoče takrat malo bolj posegamo po tekoči hrani in dobrih 10 dni čakamo na izboljšanje.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*