Alergijski rinitis

Prihaja pomlad in z njo kup nevšečnosti za ljudi, ki imajo alergijo na cvetni prah. Te se kažejo v obliki alergijskega rinitisa, ki je lahko sezonski, torej traja le nekaj tednov ali mesecev (v času cvetenja). Poznamo pa tudi trajni ali kronični alergijski rinitis, le ta je povzročen npr. s hišnim prahom, ki je v okolju vse dni v letu. Vendar to ne pomeni, da je vsak rinitis tudi alergija. Največkrat je vzrok za rinitis okužba z virusi. Pomemben vzrok za  kronični rinitis so tudi razne okužbe sinusne in nosne sluznice, hormonske motnje,  stranski učinki zdravil, ukrivljen nosni pretin.  Alergijski rinitis je torej simptomatska sprememba nosne sluznice, ki se pojavi  ob stiku z alergeni iz okolice. Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije  ima 10 do 25% populacije eno od oblik alergijskega rinitisa.

Kaj vse povzroča alergijski rinitis?

Alergijski rinitis lahko izzovejo :  pelodi, hišni prah, živalska dlaka, perje, plesni, nekatera zdravila( nesteroidna protivnetna zdravila). Poslabšajo pa ga lahko  nenadne spremembe temperature, fizični napor, onesnažen zrak in tobačni dim. Hišni prah, živalska dlaka, plesni in pršica so vzrok za trajni oziroma kronični alergijski rinitis.

alergije alergijski rinitis prsica

Simptomi  alergijskega rinitisa

Najpogostejši simptomi so: kihanje, zamašen nos,  srbenje v nosu in žrelu ter voden izcedek iz nosu . Poleg tega se pojavlja  še srbenje oči, solzenje, dražeči kašelj . Ti simptomi ponavadi izzvenijo, ko vzamemo zdravila. Simptomi se delijo na akutne in kronične.  Akutni simptomi alergijskega rinitisa kot so kihanje, solzenje, zamašen nos, občutek peska v očeh, kašelj, se pojavljajo več kot 4 dni v tednu in trajajo manj kot 4 tedne. Ponavadi so  blagi in ne povzročajo problemov s spanjem, niso moteči pri vsakodnevnih aktivnostih, pri športu in pri učenju. Kronični simptomi alergijskega rinitisa so ponavadi prisotni več kot 4 dni v tednu in več kot 4 tedne. Njihovi simptomi so zmerne do močne intenzitete. Otežujejo spanje, dnevne aktivnosti, ukvarjanje s športom. Simptomi so zelo obremenjujoči tako pri delu kot v šoli.

Diagnosticiranje alergijskega rinitisa

Diagnoza temelji na sledečih ugotovitvah:

  • Tipična anamneza z vsemi simptomi alergije
  • Pozitivna družinska anamneza
  • Pojav tipičnih alergijskih simptomov kot so kihanje, kašljanje, zamašen nos, voden izcedek iz nosu (ti simptomi sicer niso nujno alergijskega izvora)
  • Z alergološkim testiranjem ( kožni testi, inhalacijski provokativni testi), merjenje posrednikov vnetne alergijske reakcije

Kako zdraviti alergijski rinitis

Prvo kar moramo narediti, je vsekakor izogibati se alergena za katerega vemo, da smo občutljivi. Pelodu se sicer težko popolnoma  izognemo. Hišo je dobro temeljito očistiti prahu, umaknimo preproge, katere so pravo skladišče prahu, zavese, blazine, ki so napolnjene s perjem. Ko je zrak zunaj zelo nasičen s pelodom, se raje zadržujmo v zaprtih prostorih, takrat tudi ne odpirajmo oken. Prostore takrat zračimo ponoči ali pa takrat, ko dežuje. Če se ukvarjamo s športnimi aktivnostmi, je bolje, da se odločimo za tiste v dvorani.  Če smo alergiki, je dobro razmišljati tudi o izboru poklica, saj so poklici kot je delo z živalmi, cvetličarstvo, pekarstvo , lahko zelo neugodni. Alergijski rinitis zdravimo tudi z različnimi antihistaminiki, odvisno od stopnje prizadetosti. Pri blagi prizadetosti pridejo v poštev oralni antihistaminiki. Pri blagi do zmerni prizadetosti se ponavadi uvede intranazalni  glukokortikoid( lokalni nosni glukokortikoid), če le ta ni dovolj, pride v poštev še kombiniranje z preprečevalnimi in olajševalnimi zdravili. Če bolezni ne moremo zadovoljivo nadzorovati z uvedeno terapijo, pride v poštev še specifična imunoterapija. Pri trajnem oziroma kroničnem rinitisu je zdravilo izbora lokalni nosni glukokortikoid. Tukaj antihistaminiki ponavadi delujejo slabše. Nos si izpirajmo s fiziološko raztopino, katero lahko uporabljamo brez omejitev in  ima pri pravilni uporabi isti učinek kot dekongestivne kapljice.

Naravno zdravljenje

Klinični nevropati  so prepričani, da je glavni vzrok za alergije in alergijski rinitis, hrana. Pravzaprav dodatki, ki jih ta hrana vsebuje ( mononatrijev glutamat, razni konzervansi). Zato svetujejo izogibanje tej hrani, naučiti se moramo pravilno in uravnoteženo prehranjevati, naučiti se katere od tehnik sproščanja, katere zmanjšujejo oziroma odpravljajo stres. In  seveda se moramo naučiti prepoznavati simptome, ki jih alergen sproži.

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*