Ameriške palačinke, so tiste palačinke, ki so manjše in debelejše od navadnih, to pa zato, ker vsebujejo tudi vzhajalno sredstvo, kot je pecilni prašek. Ostale sestavine za ameriške palačinke so iste oziroma podobne sestavinam za navadne palačinke. Vendar je masa za ameriške palačinke gostejša in jo dajemo na ponev z žlico na način, da se kupček obdrži.
Vendar tako navadne, kot ameriške palačinke imajo še nekaj skupnega in sicer lahko jih postrežemo v sladki ali v slani različici. Prav tako pa jih lahko ponudimo za vsak obrok in ob vsaki priložnosti. V nadaljevanju pa sledi še nekaj nenavadnih receptov za ameriške palačinke.
Bučne ameriške palačinke
Sestavine:
|
![]() |
Potek dela:
Moko, pecilni prašek, sladkor, začimbe in sol presejemo. Dodamo mleko, jajce in maslo ter stepemo v gladko maso. Vmešamo bučo in za 5 minut postavimo na stran.
Ponev rahlo naoljimo in segrejemo na zmernem ognju. Nato vanjo z žlico vlijemo nekaj testa in pečemo, dokler se na vrhu ne naredijo mehurčki.
Obrnemo z lopatico ali s paletnim nožem in pečemo z druge strani, da palačinke zlato porjavijo. Postopek ponovimo s preostalim testom. Pečene bučne ameriške palačinke hranimo na toplem.
Sladkor in začimbe zmešamo in potresemo po palačinkah, nato pokapamo s stopljenim maslom in takoj ponudimo.
Torta iz ameriških palačink
Sestavine:
|
![]() |
Da bodo ameriške palačinke še slastnejše, si lahko hitro in enostavno pripravite jagodni sirup, ki bo všeč tako otrokom, kot odraslim. Okus vas bo tako prevzel in osvežil, da se jim boste težko uprli.
Jagodni sirup:
- 250 g jagod
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 1 žlica belega ruma
Potek dela:
Jagode, sladkor v prahu in rum damo v mešalnik. Mešamo do gladkega in pretlačimo skozi cedilo, da odstranimo semena.
Moko, pecilni prašek, sol in sladkor presejemo. Dodamo mleko, rumenjak, maslo in eno žličko vanilijevega izvlečka ter stepemo v gladko maso. Beljake stepemo v sneg, nato vmešamo v maso.
Ponev rahlo naoljimo in segrejemo na zmernem ognju. Nato vanjo z žlico vlijemo nekaj testa in pečemo, dokler se na vrhu ne naredijo mehurčki.
Obrnemo z lopatico ali paletnim nožem in pečemo z druge strani. Postopek ponovimo s preostalim testom. Pečene ameriške palačinke hranimo na toplem (palačinke se bodo sesedle, vendar bodo ostale zelo rahle).
Smetano stepemo s sladkorjem v prahu in preostalim vanilijevim izvlečkom. Ameriške palačinke zložimo na kupčke, okrasimo s smetano, pokapamo z jagodnim sirupom in takoj ponudimo.
Ameriške palačinke s hruško in arašidovim maslom
Sestavine:
|
![]() |
Nadev:
- 2 žlički masla
- 3 žlice rjavega sladkorja
- 2 zreli hruški
- 1 žlica limonovega soka
Potek dela:
Moko, pecilni prašek, sol in sladkor presejemo. Dodamo mleko, jajce, olje in arašidovo maslo ter stepemo v gladko maso. Za 5 minut postavimo na stran.
Maslo in sladko damo v majhno posodo. Med mešanjem rahlo segrejemo na majhnem ognju, da se mešanica stopi. Odstavimo z ognja in hranimo na toplem.
Hruške očistimo in narežemo ter pokapamo z limonovim sokom, da ne porjavijo.
Ponev rahlo naoljimo in segrejemo na zmernem ognju. Vanjo z žlico vlijemo nekaj testa in pečemo, dokler se na vrhu ne naredijo mehurčki.
Obnemo in pečemo z druge strani, da palačinke zlato porjavijo. Postopek ponovimo s preostalim testom. Pečene ameriške palačinke hranimo na toplem.
Pokapamo s sirupom iz javega sladkorja in ponudimo po dve skupaj z narezanimi hruškami.