Koncerta ob 30 letnici ansambla Objem zaradi koronavirusa ne bo

Izbruh koronavirusa je povzročil nemalo težav, te pa so vplivale tudi na področje glasbene industrije, kjer so bili odpovedani številni koncerti in festivali. Posledično se mnogi glasbeniki srečujejo s finančnimi težavami, medtem ko koncerti iz dnevne sobe prav tako ne prinašajo veliko uspeha, saj so prihodki minimalni oziroma nezadostni. 

V zadnjih dneh so v Sloveniji zaradi ponovnega porasta okužb s koronavirusom odpovedali večino prireditev, koncertov ter glasbenih nastopov.

Kot trenutno kaže, hitrega okrevanja na tem področju še nekaj let ne bo, zato se glasbeniki bojijo, da bodo njihovi honorarji, tudi ko bo javno življenje zopet zaživelo, izredno nizki.

Člani Glasbene skupine OBJEM so letos ob svojem okroglem jubileju, 30 letnici neprekinjenega delovanja, v začetku leta pričeli pripravljati večji koncert. Sodelovalo naj bi večje število slovenskih in hrvaških glasbenih skupin, s katerimi občasno sodelujejo in že dolga leta gojijo prijateljske odnose. Člani skupine Objem, ki neprekinjeno delujejo že od leta 1990, so želeli svoj jubilej ovekovečiti 25.05.2020, nakar jim je prvi val koronavirusa preprečil načrte.

Ker niso hoteli izgubiti upanja, so se odločili, da koncert prestavijo na jesenski čas. Žal se je zgodilo ravno to, česar smo se vsi najbolj bali – število okuženih s koronavirusom je začelo močno naraščati, kar je privedlo do ponovnih ukrepov in omejitev, ki preprečujejo izvedbo družbenih dogodkov. V tem trenutku je članom skupine Objem postalo jasno, da koncerta ob njihovem 30. jubileju zagotovo ne bo.

Skupina Ansambel OBJEM – dolga zgodba

Rojstvo glasbene skupine pod imenom Objem sega v leto 1990. Prvotni vodja Toni Homan, ki že dolga leta vodi Pihalni orkester Kostanjevica na Krki, je v zasedbo vklopil mlade glasbenike, ki so predhodno svoje izkušnje nabirali po raznih glasbenih skupinah, kot so Albatros, Decibeli, Rio band in Mladi val. V tem obdobju so izdali debitantsko kaseto Ljubimec na obroke pri poznani založbi Mandarina, katere lastnik je bil znani Brendi (Branko Jovanovič Vunjak), kateri je na žalost prehitro zaključil svojo glasbeno in življenjsko pot v 50. letu starosti. V tem obdobju so se mladi glasbeniki na novo ustanovljene skupine Objem, tudi prvič javno predstavili v eni izmed takrat najpopularnejših oddaj Poglej in zadeni, katero je vodil znameniti Stojan Auer.

Fantje so na začetku svoje kariere igrali stari rock – skladbe takrat popularnih zasedb, kot so The Beatles, CCR, Animals, Deep Purple in drugih. Prve javne nastope so imeli po manjših klubih, kasneje pa so razširili glasbeni program, začeli nastopati tudi po gasilskih domovih in si s tem prislužili žepnino za lažja študentska leta.

Po nekaj letih delovanja je bilo vodstvo skupine zaupano Tugomirju Androji, kateri je bil že takrat gonilna sila v skupini in je na njenem čelu še danes.

V tem času, so v kraju Otočec začeli graditi Restavracijo Tango, katera je kasneje s skupino Objem postala pravi plesni center Dolenjske. Tugomir se je povezal z direktorjem dolenjske plesne šole Borisom Volkom in njegovo ženo Mirjano, ki sta mu dala prve napotke glede plesne glasbe. Skupina Objem je razširila svojo zasedbo na 7 glasbenikov, ter se primarno osredotočila na plesno glasbo. Kmalu za tem so Hoteli Otočec angažirali Objem kot hišni band. V restavraciji Tango je nastal pravi plesni center, katerega so obiskovali plesalci celotne Slovenije. Kot plesna glasbena zasedba so občasno nastopali tudi v Festivalni dvorani Ljubljana, Narodnem domu Maribor, Cankarjevem domu v Ljubljani, igrali razne akademske plesne večere za Rotary in Lions klube ter popestrili maturantske plese z dobro plesno in ostalo glasbo.

V tem obdobju so Objemovci izdali album z naslovno uspešnico Odšel bom, za katero so posneli videospot, kjer pritegne pozornost lep starinski Mercedes.  

Kmalu za tem je sledila zgoščenka Naj odnese me s teboj in tudi video spot v katerem je kot debitantka nastopila takrat še neznana, kasneje zelo uspešna glasbenica Rebeka Dremelj.

Sledila je zgoščenka Daleč stran, na kateri lahko izpostavimo dve skladbi: Prva skladba z naslovom Ko bi jaz, za katero je glasbo in besedilo prispeval vodja skupine Objem Tugomir Androja, se je leta 2002 uvrstila na festival Slovenske popevke. Zanjo je orkestralni aranžma pripravil mojster Mojmir Sepe. Druga uspešnica Nad oblaki, pa se je takrat uvrstila v popularno oddajo Orion.

Skupina Objem, ki se je v tem času že dobro izurila v plesni glasbi, se je odločila posneti plesno zgoščenko.

Leta 2004 so izdali prvo plesno zgoščenko Zaplešite z nami. Na njej je 20 skladb v pravih plesnih ritmih. Plošča je znana tudi po tem, da je dobila reference Plesne zveze Slovenije, katera je plošči dodelila svoje logotipe. Zgoščenka je izšla pri založbi ZKP RTV Slovenija, katero je vodil takratni direktor Ivo Umek. Kljub temu, da se je zgoščenka dobro prodajala, se trdo delo skupine Objem takrat ni obrestovalo, saj so zaradi zavajajoče pogodbe ostali brez zaslužka.

Plesalci ter tudi tisti, ki radi poslušajo dobro glasbo, so plesno ploščo vzljubili, kar je bila nadaljnja motivacija za snemanje nove plesne zgoščenke. Tudi druga zgoščenka, Zaplešite z nami 2, je bila podprta s strani Plesne zveze Slovenije, kar naredi skupino Objem edino slovensko skupino, ki ima na dveh ploščah logotipe PZS.

Zgoščenka je posebna tudi zato, saj lahko prvič v zgodovini skupine Objem slišimo ženski glas. Skupini se je kot pevka pridružila vokalistka Barbara Ulčnik. Kot zanimivost te zgodbe je vredno omeniti tudi to, da je Barbara Ulčnik prava sestrična prve dame združenih držav Amerike, Melanije Knavs po novem Melanije Trump. Barbara in Melanija sta se namreč kot majhni deklici pogosto družili in skupaj igrali na domačem dvorišču.

Čeprav so bili skupina Objem v tem času znani kot dober pop rock plesni band, so kljub temu prispevali  svoje ime tudi drugim glasbenim zvrstem in se tudi nepričakovano uvrstili kot finalisti raznih narodno zabavnih festivalov. Kot ansambel smo jih lahko spremljali na festivalih: Vurberk, Graška gora, Števerjan, Ptuj in celo na narodno zabavnem festivalu narečne glasbe v Škofji loki s skladbo v značilnem šentjernejskem narečju Prid u Šentjern.

Kasneje je sledila plošča Nekaj naših najlepših, na kateri je izbor njihovih največjih uspešnic. Glede na to, da je skupina Objem do takrat posnela mnogo lepih pesmi, je bil izbor zaradi različnih mnenj v skupini otežen.

Ko so plesni trendi na dolenjskem nekoliko zamrli, so se Objemovci specializirali za nastope kot so poroke, abrahami, maturantski plesi, razna praznovanja in privatne zabave. Področje muziciranja se je razširilo po celotni Sloveniji, kar je pripeljalo do tega, da je skupina Objem zaslovela kot dober ansambel band za poroko, rojstni dan in ostale dogodke. Silvestrovanja od tedaj običajno igrajo v hotelih na Bledu, kjer v večini silvestrujejo gostje tujih držav.

Med nastopanjem po celotni Sloveniji so bile glasbene želje gostov zelo različne, kar je privedlo do razširitve glasbenega programa. Na osnovi tega je tako leta 2018 izšla njihova zadnja zgoščenka z naslovom Zemlja pleše, na kateri so zbrane skladbe različnih glasbenih zvrsti, od slovenske popevke, dalmatinskih pesmi, ciganskih pesmih, do dobrega starega rocka.

Trenutno je osnovna zasedba skupine Objem, zaradi težkih korona časov, zmanjšana na tri člane:

Tugomir Androja – akustična kitara, električna kitara, vokal, vodja

Milan Popovič – kontrabas, bas kitara, vokal

Kerin Robi – klaviature, klavirska harmonika, vokal

Kljub oteženim glasbenim razmeram, fantje vztrajajo na svoji glasbeni poti in pripravljajo novo zgoščenko, na kateri bodo zbrane lepše slovenske ljudske skladbe, obdelane in posnete na unikaten objemovski način.

Kot do sedaj, bodo vse skladbe zaradi zagotavljanja dobre kvalitete, posnete v glasbenem snemalnem studiu Androja, katerega lastnik je vodja skupine Tugomir Androja.

Za tiste, ki bi radi o skupini OBJEM izvedeli še kaj več, si lahko ogledate njihovo spletno stran, kjer boste našli mnogo dodatnih informacij in množico raznovrstnih pesmi ter videospotov.  https://ansambel-objem.si/

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*