Arheolog, ki postane kovač

Kovaštvo je tisočletja stara in zelo cenjena obrt predelave kovin. Bila je skrbno varovana skrivnost vseh kultur, saj je služilo izdelavi orožja in orodja. Mnogo kasneje, nekje po srednjem veku, se v Evropi tradicionalnim oblikam kovaštva pridruži še umetno kovaštvo. Lotevali so se ga za oblikovanje nadarjeni kovači za izdelovanje okenskih mrež, ograj, kljuk in drugega hišnega okrasja.

kovaštvo tekočina

Igor Kanop v svoji delavnici ustvarja unikatno pohištvo in dekorativne predmete za dom. Vsi izdelki so plod njegove ustvarjalnosti, ki jih je združil v znamki Creative Iron.

Začelo se je pred nekaj leti. V svoji službi v arheologiji se je Igor pogosto srečeval s kovaško obrtjo, saj je arheologija tesno povezana z obdelavo kovin v preteklosti. Iz dneva v dan je rastla želja po učenju te težke obrti, dokler se nekoč ne odloči, da obišče delavnico kovaškega mojstra Mihe Krištofa in ga prosi za pomoč pri učenju kovaštva.

Tukaj je prvič stopil v pravo kovaško delavnico. Bila je temna in imela je močan vonj po kovaški peči, žveplu in brušenju železa. Mojster mu je razkril, da mora biti temna, saj tako kovač lažje razloči pravo barvo razžarjenega železa in s tem tudi njegovo temperaturo. Ženske pa v delavnici nimajo kaj iskati – kot na ladji, te prinašajo nesrečo. Vendar kasneje v smehu doda, da se to vendarle spreminja.

Po daljšem obdobju pri mojstru si je Igor začel urejat svojo delavnico, vendar je pri tem naletel na kup težav: potreboval je kovaško orodje, nakovalo, peč in ostale delavniške pripomočke. Vedel je da so včasih večje kmetije imele tudi svojo kovačnico za popravilo in izdelavo kmečkih orodij, vendar sedaj ni bilo nikjer več ničesar. Vso orodje je bilo že dolgo izgubljeno ali uničeno. Precej časa je potreboval, da je uspel zbrati kar je potreboval za začetek dela.

V svoji delavnici je začel razvijati svoj slog. Njegova umetnost je, kot pravi sam, deloma tradicionalna, deloma skuša vanjo dodati svoje lastno razmišljanje in prepoznaven način dela.  V svoje delo skuša vnesti čim več inovativnosti. Vsa dela so njegova avtorska in so tudi označena z njegovim pečatom, kar dokazuje avtentičnost dela.

Svoje izdelke zaščiti s tradicionalno zaščito za železo, to je zmes čebeljega voska z nekaterimi dodatki. Preden s staljeno zmesjo prevleče železo, ga segreje.

Les je deležen po obdelavi svoje zaščite. Najboljši rezultat za zaščito kvalitetnega lesa se doseže z obdelavo s tungovim oljem, ki se v določenih primerih premeša z oljem citrusov. Takšna obdelava izdelkom zagotavlja odlično zaščito in so popolnoma neškodljivi zdravju.

kovaštvo vaza

»Gotska klop«; Ideja za klop, kot že ime pove, izhaja iz bogate Evropske tradicije gotskega stila, ki močno zaznamuje sakralno in posvetno arhitekturo med 12. in 16. stoletjem. Na tla postavljena gotska loka nosita leseno ploskev in ker le ta  sega skozi okvirje,  jo notranja loka prebadata in jo s tem dodatno zlivata v celoto.  (Igor K.)

Klubska mizica z bakrenimi zaplatami (levo) in Atlasova roka (desno)

kovaštvo kip

Klubska mizica prevlečena z bakrenimi zaplatami. Idejo za mizo sem dobil ko sem se sprehajal mimo starih grajskih vrat, ki so imela masiven star les zaščiten z železnimi zaplatami različnih oblik. Skoval sem bakrene žeblje, ploščice bakra pa sem pred pritrditvijo izpostavil pogojem s katerimi sem razvil barvitost kovine. Te bakrene zaplate sem nato z ročno skovanimi bakrenimi žeblji pribil na trdo leseno podlago – kostanjev les. (Igor K.)

Ideja za klubsko mizico »Atlasova roka«  je izposojena iz grške mitologije. Atlas je bil  titan, kateremu  je Zeus po porazu v vojni z bogovi naložil težko nalogo: za vse čase mora nositi nebesni svod. Upodobil sem Atlasovo roko, ki je skovana iz železa, kako sega iz zemeljske skorje za kar sem uporabil pohorski granit in nosi nebeški svod – stekleno ploskev. (Igor K.)

kovaštvo železna torba

Ideja za mizico »Objem pasu« sem dobil, ko sem opazoval pas v plašču in razmišljal, kako ta nesmrten konfekcijski element vključiti v svoje delo. V osnovi precej močan industrijski slog mize, z velikimi kovicami, kovan železen pas delno razbije in naredi bolj nežen. Pas »objema« mizo in dve polovici združuje v eno ploskev.  (Igor K.)

Všeč so mi izdelki suhe robe. Prav posebno košare. Želel sem tudi sam narediti košaro, le da s svojim  medijem; železom. (Igor K.)

Oglejte si njegova dela tudi na spletni strani: www.creative-iron.com

Facebook: https://www.facebook.com/creative.iron.furniture/

4 komentarji

  1. Maja Marinček

    Zelo všečno! Ali so izdelki tudi na prodaj in ali jih lahko kje vidim v živo?

  2. Svetovno!

  3. Respect!!!!

  4. Hvala vsem!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*