Avokado – Vir kalija in kulinarična ter turistična senzacijaPravzaprav se ne spomnim, kdaj se je ta zeleni sadež – avokado prvič znašel na mojem jedilniku. Pravijo, da prvega ne pozabiš nikoli. No ja, pri meni ne drži. 🙂 Vsekakor pa se je avokado pri meni resneje uveljavil na jedilniku, ko sem na internetu našla idejo in recept za pripravo sladoleda iz avokada in banan.

Avokado sadež

Sliši se nenavadno, vendar ja, sladoled iz avokada. In moja radovednost je to seveda morala preizkusiti.  Vse kar lahko komentiram je, da je top! Kremasto, okusno, popolno. Sploh ne prepoznaš, da ješ avokado. Banane, med in cimet zakrijejo njegov blagi okus. Od tistega trenutka naprej, nimam problema iti mimo sladolednega bara v Portorožu.  

Za pripravo sladoleda potrebuješ naslednje sestavine: dobro zrel avokado, 4 zamrznjene banane, žlico medu in cimet. Vse sestavine daš v blender in dobro zmešaš, da postane kremasta zmes. Preložiš v kozarčke sladoled je tu. Občutek blaženosti in neizmernega užitka ob razvajanju brbončic.  

Presenečena sem bila tudi nad pozitivnim odzivom mojih družinskih članov na avokado-bananin sladoled. Kar pogosto, ko nam zadiši  nekaj sladkega, se blendajo banane in avokado. Všeč mi je, ker si lahko pripravim svež sladoled. Sladica brez konzervansov, aditivov in sladkorja, ki si jo privoščim brez slabe vesti.

Da si popestrim in si razširim paleto okusov, pa mix avokada in banan vzamem kot osnovo. Nato pa primešam maline, borovnice, ali mešano borovničevje. In pridobiš še tri dodatne okuse. K malinovim okusu se dobro prilegajo še koščki bele čokolade. Vsekakor za preizkusiti.

Sadež avokado je v zadnjih nekaj letih postala prava senzacija v prehrani. Nič nenavadnega, saj je enkratno super živilo, ki pozitivno vpliva na človekovo zdravje. Zaradi svoje bogate hranilnosti ga nekateri postavljajo na vsakodnevni jedilnik.

Avokado je bogat vir kalija, ki ga ljudje dnevno premalo uživamo. Kalij najdemo sicer tudi v bananah in nekaterih drugih živilih, vendar ga je v avokado kar za 35% več kot v bananah. Kalij je pomemben pri uravnavanju krvnega pritiska, preprečuje srčni infarkt, strdke in blagodejno vpliva na srčno-žilni sistem. Preprečuje pa tudi bolezni ledvic.

Avokado je živilo z veliko vsebnostjo maščob, tistih dobrih za telo. V kombinaciji  z ostalo zelenjavo pomaga, da naše telo lahko absorbira vitamine, topne v maščobah. Hkrati nas zaradi velike vsebnosti maščob nasiti tudi za več ur. Zato ga na jedilnik uvrščajo tudi tisti, ki želijo zgubiti na teži. Vsekakor pa ne manjka v prehranjevanju po načelu LCHF (low carb high fat).

Avokado vsebuje tudi veliko vlaknin, vsebuje antioksidante, ki blagodejno vplivajo na naše dobro počutje. Študije tudi nakazujejo, da uživanje zelenega živila zmanjšuje holesterol, uravnava krvi sladkor, lajša simptome artritisa, celo naj bi preprečeval nastanek rakavih celic.

Izredna posebnost aligatorjeve hruške »alligator pears«, kakor tudi imenujejo avokado zaradi strukture lupine in oblike, je njegova vsestranska uporabnost in možnost kombinacije z drugimi živili.

Američani so naredili pravo kulinarično senzacijo iz avokada. V New Yorku imajo namreč bar samo z jedmi, pripravljeni iz avokada. In tudi Evropejci ne zaostajamo s to idejo. S februarjem letos se odpira bar z avokadovimi jedmi v Amsterdamu! Postregli bodo z avokadovimi hamburgerji, cvrtim avokadom, smoothiji, solatami in avokadovim toastom. Nova kulinarična in turistična senzacija ter nujen obisk ob raziskovanju Nizozemske prestolnice. Zanimivo je, da je na Facebook strani ta bar dobil že več kot 20.000 sledilcev še pred odprtjem te restavracije, imenovana Avokado Show. Stran si lahko ogledaš na facebooku The Avocado Show. Pozor: ne na prazen želodec.

Na koncu pa še ideja za ljubitelje rastlin, ki si želite doma vzgojiti rastlinico avokada iz koščice. Sama sem poskušala vzgojiti rastlino z namakanjem koščice v vodi. Pa se mi ta metoda ni nikoli izkazala za uspešno. Za to sem preizkusila metodo »keep it simple« in enostavno samo postavila koščico v zemljo, dobro zalila in pustila. In koščica je zares vzkalila. Potrebuje nekaj časa, vendar na tak način sem končno dobila svoj avokado, ki krasi okensko polico.

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*