Avtodom – Prvo potovanjePredstavljajte si, da za svoj poletni dopust, ki ste ga komaj čakali, najamete drag apartma ali hotel in ko prispete na destinacijo, ste razočarani, saj lokacija ne izpolni vaših pričakovanj? Strinjamo se, da je to lahko zelo neprijetno in lahko imate zaradi tega pokvarjen dopust. Pri potovanju z avtodomom tega strahu ni. Če vam kraj, v katerega se pripeljete ni všeč, se enostavno odpeljete drugam.

Avtodom
Avtodom

Vsak dan ali vsakih nekaj dni lahko zamenjate lokacijo, kar vašemu dopustu daje neverjetno svobodo in vznemirljivost. Zamislite si, da avtodom parkirate ob plaži, tik ob morju, zjutraj pijete kavico na svoji “terasi” in opazujete kako se vaši otroci zapodijo v morje. Zvečer pa ob kozarčku vina z vašim bližnjimi opazujete sončni zahod. To niso sanje, namreč z najemom avtodoma lahko vse to uresničite. V nadaljevanju vam predstavljam 3 začetniške nasvete za vse, ki se prvič srečujemo s potovanjem z avtodomom.

  1. Izbira avtodoma

Za izbiro ustreznega avtodoma si morate vzeti dovolj časa. Ne glede na to ali boste avtodom najeli ali ga kupili, je pomembno, da najprej razmislite o velikosti avtodoma in številu ležišč. Če potujete z otroki je koristno, da ste pri izbiri avtodoma pozorni na prostor za odlaganje prtljage. Saj veste, kaj vse želijo danes vzeti otroci zraven na dopust (kolesa, skiroji, rolerji, igrače ipd.). Sodobni avtodomi imajo resnično veliko udobja. V avtodomu imate na voljo mini kuhinjo, jedilnico in WC s tušem, kar je v bistvu vse, kar potrebujete za udobno potovanje.

Pri tehničnih karakteristikah avtodoma je dobro, da se predhodno pozanimate pri proizvajalcu ali ponudniku in izberete takšnega, ki bo zadostil vsem vašim potrebam. Avtodom, s katerim boste večino časa potovali po evropskih prestolnicah, morda ni najbolj primeren za potovanje po alpskih in dolomitskih prelazih. Sploh kadar avtodom najemate imate možnost izbire glede na vaš tip potovanja.

Če vas zanima kje vse lahko najamete avtodom, si lahko tukaj pogledate seznam ponudnikov.

  1. Planirajte pot – a ne preveč

Če greste radi na dopust brez vsakršnih planov, je pri potovanju z avtodomom nekoliko drugače. Okviren plan potovanja si namreč morate zastaviti. Ni potrebno, da načrtujete vse podrobnosti, dovolj je, da približno planirate obseg poti, da veste kje boste prenočili naslednji dan ipd. Nikakor si ne želite, da bi utrujeni po celodnevni vožnji zvečer morali iskati prenočišče, ki ga morda ne bi našli.

Kadar potujete daleč stran od Slovenije, morate planirati tudi pravočasno vrnitev domov. Dobro je, da si za vrnitev v Slovenijo pustite kakšen dan rezerve, saj se lahko na cesti zgodijo kakšni zastoji ali drugi nepredvideni zapleti.

  1. Minimizirajte vso prtljago

Izbrali ste avtodom. Naredili ste okviren načrt potovanja. Sedaj je na vrsti, da spakirate vse potrebščine in se odpravite na pot. Pri pakiranju prtljage poskušajte biti zelo racionalni. Ne glede na to, kako velik avtodom imate, hitro pride do tega, da imate v njem preveč krame. In dogaja se, da veliko stvari, ki se vam pred potjo zdijo nujne, na poti sploh ne potrebujete.

Spakirajte le nujna in predvsem udobna oblačila. V avtodomu in v kampih si ne želite biti v tesnih in oprijetih oblačilih. Če potujete z otroki, boste v potrebovali nekaj več oblačil, poskrbite pa, da bodo ta udobna.

Preudarno izberite tudi vse ostale potrebščine, kot so brisače, toaletni pribor, igrače, športni pripomočki, skiroji, kolesa, rolerji ipd. Posebno pozornost namenite tudi razporeditvi vseh stvari.  Pogosto uporabljene stvari dajte na bolj dostopna mesta in pazite, da stvari v avtodomu ne prestavljate. Samo tako boste vedno vedeli kje imate kaj shranjeno.

Preživljanje dopusta z avtodomom je razburljivo, vznemirljivo in zabavno, pri čemer je lahko vsak član družine zadolžen za določene naloge. To pripomore, da se na dopustu še tesneje povežete s svojo družino.

Ena večjih napak, ki jo začetniški avtodomarji naredijo je, da se od ene lokacije do druge premikajo zelo hitro. Največji čar potovanja z avtodomom je ravno počasen ritem na poti in sproščeno druženje z družino. Življenjski tempo med letom je naporen, zato poskrbite, da se med dopustom res sprostite in ne hitite.

Prav nič ni narobe, če na isti lokaciji ostanete več dni. Prav tako ni nič narobe, če v dveh tednih ne naredite več tisoč kilometrov. Potujte tako kot vam ustreza in raje načrtujte manj zahtevno pot, ki jo lahko vedno nadgradite. Tako na dopustu ne boste pod vplivom cilja, ki ga morate za vsako ceno doseči.

Če vas zanima kako bo potekala naša prva družinska izkušnja z avtodomom, spremljate blog naoff.si, kjer bom pisal o vseh naših prigodah pred, med in po potovanju. Da boste z vsem sproti seznanjeni vam predlagam, da všečkate mojo Facebook stran.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*