Naravni biseri Slovenije: Baška grapa in Most na Soči

Med grebeni Tolminsko-Bohinjskih gora (peči) in Cerkljanskega hribovja se vije okoli 30 km dolga dolina reke Bače. Zaradi številnih ozkih apnenčastih sotesk in slikovitih vasic po pobočjih je zelo razgibana. V tem stisnjenem svetu leže globoka korita, skrita med gorami, najbolj odmaknjena in najmanj poznana. Zaradi velike višinske razlike med izvirom in izlivom ima reka Bača izredno veliko erozijsko moč.Tako je moč vode izdolbla čudovito grapo, ki jo obdajajo gručasta naselja, korita in slapovi.

Bača - foto: Barbara Debeljak
Bača – foto: Barbara Debeljak

V Baški grapi je zgolj peščica večjih naselij: Hudajužna, Podbrdo, Grahovo, Koritnica in Kneža. Večina manjših vasic pa leži na terasah, visoko na sončnih pobočjih, nad stisnjenim dolinskim dnom: Rut, Kneške ravne, Stržišče, Znojile, Grant, Bača pri Podbrdu,… . Krajevna imena spominjajo na naseljevanja nemških priseljencev. Predvsem zanimivo ime ima vas Hudajužna. Nekateri domačini pravijo, da naj bi turki oropali vas, ko so bili vaščani ravno pri južini. Drugi ime pojasnjujejo s hudo pripeko opoldanskega sonca. Obstaja pa tudi razlaga, da pomeni Hudajužna hudo ožino oziroma tesno grapo.

Rut - foto: Barbara Debeljak
Rut – foto: Barbara Debeljak

Ena izmed najbolj znanih vasic v Baški grapi je Rut, ki leži pod strminami Rodice (1966 mnm). Obdajajo jo skrbno obdelana polja in pašniki. V sredini vasi stoji cerkev svetega Lamberta. Pred njo pa kraljuje mogočna vaška lipa, ki naj bi bila stara več kot 850 let. Z osem metrskim obsegom debla spada med najdebelejša drevesa v Sloveniji. Vas Rut je odlično izhodišče za gorske ture, kajti od tu vodi mnogo zanimivih poti do izredno razglednih okoliški gora.

Rut - foto: Barbara Debeljak
Rut – foto: Barbara Debeljak

Po ozki Baški grapi se po številnih mostovih in predorih prebija železnica. Proga je bila zgrajena v izredno zahtevni gradnji, saj so morali premagati številne gorske pregrade in deroče reke. V Podbrdu, v ozkem zgornjem delu Baške grape je zgrajen bohinjski železniški predor. Predor predstavlja tehniški spomenik, saj je najdaljši tak železniški objekt, ki je v celoti v Sloveniji. Stoji na železniški progi od Jesenic do Trsta. Skozi tunel se lahko popeljemo tudi z avtovlakom, kar je zagotovo zanimivo doživetje. Vozi petkrat na dan iz Bohinjke Bistrice in trikrat na dan iz Mosta na Soči.

Podbrdo - foto: Barbara Debeljak
Podbrdo – foto: Barbara Debeljak

Ozka dolina Baške grape se zaključi v kraju Bača pri Modreju. Tu se Bača rahlo razširi in izteče v dolino reke Idrijce. Železnica v loku zavije čez reko po imenitnem kamnitem mostu. Cesta pa se priključi magistrali iz Idrije prozi Mostu na Soči.

Bača pri Modreju - foto: Barbara Debeljak
Bača pri Modreju – foto: Barbara Debeljak

Med dolinama Soče in Idrijce ter Baško grapo, na pomolu nad sotočjem rek, se nahaja Most na Soči. Most je privlačna turistična točka. Prečudovita turkizna barva jezerske vode, zajeta v akumulacijskem jezeru, privablja številne turiste.

Most na Soči - foto: Barbara Debeljak
Most na Soči – foto: Barbara Debeljak

Okoli jezera je zelo lepo urejena okolica za sprehajalce, da si spočijejo oči na nedotaknjeni naravi in v nenavadno mlečno modri barvi vode. Za mnoge je Soča ena najlepših evropskih rek. Na jezeru lahko uživamo v čolnarjenju in ribarjenju. Za plovbo po jezeru imajo v Mostu na Soči zasidrano tudi rečno ladjo, na kateri poleg prelepih razgledov nudijo tudi dobro hrano in hladno pijačo. Poganja jo vodno kolo in spominja na parnike, ki so v 19. stoletju pluli po ameriških rekah.

Most na Soči - foto: Barbara Debeljak
Most na Soči – foto: Barbara Debeljak

V tem naravnem biseru Slovenije: Baška grapa – Most na Soči, se nahaja nešteto čudovitih kotičkov, ki nam zadržijo korak. Vso to lepoto pa lahko združimo še z adrenalinskim preživljanjem prostega časa. Od planinarjenja, raftinga, soteskanja, poletov s padalom, do vožnje s kajakom in kanujem po divjih vodah. Dan lahko aktivno preživimo tudi s športnim ribolovom ali kolesarjenjem.

Most na Soči - foto: Barbara Debeljak
Most na Soči – foto: Barbara Debeljak

 

Danes vse prepogosto pozabljamo, da živimo na enem najlepših kotičkov na našem planetu, ki je poln naravnih biserov. Baška grapa in Most na Soči sta zagotovo dva izmed njih. Še več naravnih biserov Slovenije pa si lahko ogledate na povezavi:  NARAVNI BISERI SLOVENIJE

 

4 komentarji

 1. Lepo je tam, res da sta samo dva ovinka, sam se pa velikokrat ponovita 🙂

 2. Vsak ovinek v Baški grapi je unikaten 🙂

 3. Danilo Lesjak

  Zasnežene gore na slikah niso Spodnje bohinjske gore in graparji nismo južni Bohinjci.
  Ta venec lepih gora so tolminsko-bohinjske gore.
  gore-ljudje.net/novosti/4345/

 4. Danijel Agrez

  Hudajuzna naj bi dobila ime pa juznem vetru, ki je bil ocitno zelo hud in je delal skodo.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*