Bezeg: Vitaminska bomba narave

Kdo ne pozna bezga? Srečamo ga lahko praktično vsepovsod, ko pa gremo mimo njega se prepogosto ne zavedamo, da bi z malo truda in nekaj deset nabranimi cvetovi lahko pripravili marsikaj zdravega in koristnega zase, za svojo družino, sorodnike in prijatelje.

Bezeg spada v rod grmovnic ali nizkih dreves, kar je očitno že na prvi pogled, saj bezeg zelo redko preseže 10 metrov v višino. Obstajalo naj bi ga celo več kot 30 vrst, a v potankosti glede tega se danes ne bi želel spuščati.  Prepoznamo ga po rumenkasto belih cvetovih in značilnem vonju, katerega lahko zavohamo že od daleč.

bezeg_vitaminska_bomba

Bezgov cvet
Bezgov cvet

Pri bezgu so načeloma užitni vsi deli rastline; cvetovi, črne jagode, listi in celo lubje. Sam bi se želel posvetiti predvsem cvetovom in jagodam, saj omenjena dela bezga v zdravilne namene uporabimo najpogosteje.

Kot sem že omenil, boste bezeg našli praktično vsepovsod, le redko ga srečamo zgolj v gozdu ,saj za rast in lepo barvo cvetov rastlina potrebuje veliko sonca.  Najpogosteje bezeg poganja ob jasah, na obrobju gozdov, ob potokih, najdemo ga tudi sredi vasi in mest, raste tudi povsem zraven cest. Slednjega seveda ne nabiramo.

Bezgovi cvetovi pripravljeni na sušenje - Avtor: Ingrid Kozole
Bezgovi cvetovi pripravljeni na sušenje – Avtorica: Ingrid Kozole

Priporočljivo je, da ne nabiramo bezga, ki raste v bližini prometnejših cest in ostalih virov onesnaževanja. Nabiranje bezga nam še dodatno otežijo koprive, saj slednje pogosto obkrožajo omenjen grm. Prav tako so najlepši cvetovi navadno v vrhu drevesa, saj tam zajamejo maksimalno količino sončnih žarkov.

Bezgove cvetove navadno nabiramo meseca junija, mnogi jih imajo za znanilce poletja. Letos pa imamo »čast« bezeg nabirati že maja, kar je posledica mile zime in v določenem obdobju nadpovprečno tople pomladi. Nabiramo le najbolj odprte cvetove, katere krasi prepoznaven vonj. Ostale si pustimo in se ponje vrnemo kasneje. Prav tako se po bezeg odpravimo na sončen dan, saj bo takrat naš plen največji in najkvalitetnejši.

 Bezgove jagode nabiramo jeseni, natančneje septembra. Posebnih dodatnih pravil in nasvetov tu ni.

Bezgove črne jagode
Bezgove črne jagode

Zdravilni učinki bezga:

V naslednjih vrsticah bi rad upravičil naslov »naravna vitaminska bomba«. Ko boste prebrali naslednje vrstice, vam bo moj naslov popolnoma jasen. Bezeg v sebi vsebuje jabolčno in baldrijanovo kislino, grenčice, eterična olja ter vitamine A, B, B1, B2 in vsem dobro poznan vitamin C.

Zanimivo je, da vsebuje tudi na novo odkrit vitamin J, kateri naj bi služil kot odličen preprečevalec pljučnice. Bezeg nasploh pomaga proti prehladu, vročini, gripi in konec koncev celo pljučnici ter astmi. Veseli smo ga tudi tisti, ki si se vsako pomlad borimo proti spomladanskim alergijam. V ta namen moramo z uživanjem bezga pričeti že ob koncu zime, verjemite, vaš organizem bo pripravljen na neprijetnosti cvetnega prahu. Bezeg uporabljamo tudi za splošno čiščenje telesa, prav pa na pride tudi pri zdravljenju »mačka«.

Bezgov poparek - Avtorica: Ingrid Kozole
Bezgov poparek – Avtorica: Ingrid Kozole

 Pomembno:

Preden vam predstavim nekatere recepte za pripravo bezgovih »zvarkov« pa še nekaj uporabnih priporočil, katerih se le držite:

 • Bezga in končnih izdelkov bezga naj ne uživajo nosečnice ter doječe matere. Zaradi prisotnosti alkaloida ima rastlina lahko škodljive posledice za plod matere, kasneje pri dojenju pa tudi za njeno mleko.
 • Preveliki količine bezga lahko povzročijo zdravstvene težave, predvsem bruhanje in drisko.
 • Zelo priporočljivo je, da bezga ne uživamo surovega, saj je v tem primeru strupen. Dovolj je že, da si pripravimo poparek. Če pa želimo uživati bezgove jagode, pa jih moramo prej prekuhati in si kasneje pripraviti izdelek, dva izmed teh bosta opisana v spodnjih receptih.

Recepti:

Čas je, da na koncu predstavimo tudi nekaj receptov oziroma navodil za pripravo bezgovih izdelkov, oziroma proizvodov.  Verjamem, da marsikaterega izmed njih že poznate, a spomina naj vam ne bo nikoli škoda obnoviti.

 Bezgova marmelada:

Za bezgovo marmelado potrebujemo:

½ kilograma zrelih bezgovih jagod, ½ kilograma banan, 1 kilogram želiranega sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja in sok ene limone.

Jagode osmukamo, pri tem pa moramo biti pozorni, da odstranimo nezrele.  Olupimo in na kolobarje narežemo banane ter jih dodamo bezgovim jagodam. Vse skupaj zmečkamo in pokapamo z limoninim sokom. Zavremo, dodamo želirani in vaniljev sladkor ter kuhamo še 5 minut.  Prelijemo v kozarce in slednje za nekaj minut postavimo na glavo. Shranimo v hladnem, temnem in suhem prostoru.

Bezgovi domači pridelki - Avtorica: Ingrid Kozole
Bezgovi domači pridelki – Avtorica: Ingrid Kozole

Sok bezgovih jagod:

Potrebujemo naslednje sestavine:

4 litre vode, 4 kilograme sladkorja, 600 gramov jagod in 6 paketov citronke.

Jagode za začetek osmukamo in temeljito operemo. Dodamo jim štiri litre vode in jih pustimo namočene za 24 ur. Vse skupaj precedimo in skuhamo skupaj s sladkorjem. Čas kuhanja je od 30 do 60 minut – od dolžine kuhanja je odvisna predvsem gostota soka . V že ohlajen sok dodamo citronko in nalijemo v steklenice.

Bezgov čaj lahko pakiramo tudi v filtre - Avtorica: Ingrid Kozole
Bezgov čaj lahko pakiramo tudi v filtre – Avtorica: Ingrid Kozole

Čaj iz bezgovih cvetov:

Čaj pripravimo izredno enostavno, čeprav ni popolnoma vseeno kako bezgove cvetove posušimo. Tu obstaja več možnosti, pomembno pa je, da nam bezeg preveč ne porjavi. Sam sem najpogosteje preizkusil sušenje v sušilcu, kjer sem v nekaj urah dobil odlično posušene cvetove in tako že imel čaj. Drugače pa priporočam sušenje na soncu, iz zanesljivih virov vem, da naj bi sušenje uspešno potekalo tudi na podstrešju, pod pogojem, da je slednje dovolj zračno. Iz posušenih cvetov naredimo poparek, cvetove lahko tudi zdrobimo in z njimi napolnimo filter vrečke ter jih namočene v vodi pustimo okoli 10 minut.

Cvrtje iz bezga:

Mogoče malo manj znan, a zanimiv recept. Zanj potrebujemo:

¼ litra mleka, sol, 20 dekagramov moke, 3 rumenjake in sneg iz beljakov ter 8 -14 bezgovih cvetov (odvisno od veličine)

V posodi zmešamo mleko, moko, rumenjake, sneg in sol. Cvetove splaknemo in jih pomakamo v testo ter ocvremo v vroči masti ali olju. Ko so pečeni jih potresemo s sladkorjem.

Šabesa:

 Šabesa iz bezga je bila pri nas zelo priljubljena  še pred prihodom številnih brezalkoholnih gaziranih pijač in sokov.  Še danes pa si jo mnogi z veseljem pripravijo, saj pomeni prijetno in okusno osvežitev. Zanjo potrebujemo:

 4,5 litra vode, 30 ml vinskega ali jabolčnega kisa, 700g sladkorja, lupina in limonin sok in 12 bezgovih cvetov (če so manjši še kakšnega več)

Vodo najprej zavremo in prelijemo v posodo ter dodamo sladkor.  Vse skupaj ohladimo, dodamo kis, limono in cvetove. Pokrijemo s krpo in pustimo stati 24 ur. Skozi krpo ,gazo ali zelo ozko cedilo prelijemo v dobro očiščene steklenice. Bezgova šabesa bo tako nared čez 14 dni.

Bezgov sok - Avtorica: Ingrid Kozole
Bezgov sok – Avtorica: Ingrid Kozole

Bezgov sok:

Izredno priljubljena in osvežilna pijača, ki si jo lahko pripravimo v velikih količinah in jo redčimo z vodo ter imamo tako skozi vse leto odličen domač sok. Za bezgov sok potrebujemo:

50 cvetov, 4 lite vode, 1 kg sladkorja, 40g citronske kisline.

Bezgove cvetove operemo in namočimo v 4 litrih vode. To pustimo stati vsaj 24 ur. Tekočino nato precedimo in za vsak slučaj še enkrat izmerimo dobljeno količino. Pomembno je namreč, da na vsak liter dodate kilogram sladkorja in 10g citronske kisline.  To pustimo stati še nadaljnjih 24 ur, da se sladkor stopi. Dobljen sok pretočimo v vnaprej očiščene steklenice in shranimo v klet. Sok je pripravljen.

 Sedaj pa vam lahko rečem le še: pot pod noge, pojdite  v naravo, seboj pa le vzemite kakšno košaro in škarje ter si naberite prijetno dišeče bezgove cvetove. Res so prava naravna vitaminska bomba.

En komentar

 1. Pozdravljeni,
  Bezgov sok:
  50 cvetov, 4 lite vode, 1 kg sladkorja, 40g citronske kisline. …na vsak liter dodate kilogram sladkorja in 10g citronske kisline. – ali je 1kg sladkorja napaka ????

  potemtakem je pravilno: 50 cvetov, 4 lite vode, 4 kg sladkorja, 40g citronske kisline. …če na vsak liter dodamo kilogram sladkorja in 10g citronske kisline. ?????
  lp
  s

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*