Biti moraš velika “budala”, da greš na tekmo Maribor – Olimpija

Nogometaši Maribora so že drugič potrdili premoč nad ljubljansko Olimpijo. V tretjem ligaškem obračunu v sezoni 2016/2017 so dvakrat povedli Mariborčani, enkrat pa so tekmo končali z neodločenim izidom. Bolj kot samo občudovanje in navijanje za svoje nogometne junake, bodisi v zelenih ali vijoličastih dresih pa je fascinantna ta iz leta v leto bolj primitivna folklora navijačev z obeh strani.

nogomet nogometni navijači gol

Ogled nogometne tekme je res posebno doživetje. Resda je navijanje na stadionu neprimerljivo z gledanjem nogometne tekme iz domačega naslonjača. Vendar se lahko edino doma izognemo primitivizmu nogometnih navijačev, ki to več niso. Postajajo huligani in s ponosom razglašajo svojo pripadnost klubu z nasilnimi izgredi. So to navijači, ki si jih želi vsak nogometni klub?

Zanimivo je, da se tudi na nogometnih portalih pojavljajo novice, da očitno letošnji derbi ni razočaral tako z vidika nogometne tekme, kot z vidika navijačev. Derbi naj bi zaradi dejanj postal eden pomembnejših dogodkov v letošnji sezoni SNL.

Prvo prekinitev srečanja smo doživeli že v 6.minuti. Zakaj? Zaradi glasne pirotehnike. Ali se navijači ne zavedajo, da s tem ne spodbujajo igralcev, temveč jih zaradi glasne pirotehnike prej dekoncentrirajo, kot pa jim namenjajo vzpodbudo. Zaradi glasne pirotehnike je bila tekma na besedo glavnega sodnika Damirja Skomine, prekinjena. Zaradi prekinitve, ki je definitivno vplivala na igralce, se je tekma začela odvijate nekoliko mirneje.

Po komaj 6 minutah pa je zopet počilo. Skomina, je glavnemu govorcu na stadionu naročil, naj navijače opozori, da bodo ob nadaljnjem metanju pirotehničnih sredstev igralci primorani oditi v slačilnice.

Da ne omenjamo podatka, da so imeli policisti že pred samim začetkom derbija polne roke dela. Derbi med Olimpijo in Mariborom je težko pričakovan dogodek, na katerega se dobro pripravljajo tako nogometaši, kot navijači in tudi policisti. Že v petek je bilo napovedano, da gre z vidika varnosti za dogodek visokega tveganja, zato naj bi bili že pred tekmo uvedeni posebni varnostni ukrepi. Omenjeni posebni ukrepi so obsegali poleg prisotnosti mariborskih policistov tudi kriminaliste in pripadnike posebne policijske enote.

Že pred samim začetkom tekme, so policisti oglobili dva navijača Olimpije zaradi pretepa. Med samo tekmo pa so trem navijačem Olimpije zasegli pirotehnične izdelke. Dva od teh navijačev sta pirotehniko tudi aktivirala. Vsem bodo izdane tudi odločbe o prekršku.

Največkrat se navijači ne odzivajo na pozive policistov, naj se umirijo. Oglobili so tudi 33-letnega navijača viol, ki se je nahajal na tribunah Olimpije, kjer se sploh ne bi smel nahajati. Izdali so mu plačilni nalog in prepovedali udeležbo na športni prireditvi.

Nedolžne niso bile niti viole. Do sedaj še neznani navijač je na tribuni sprožil pirotehnično sredstvo, zaradi katere je nastala eksplozija. Zaradi hude eksplozije je odtrgalo plastični sedež tribune, ki je priletel naravnost v oko 22-letnega udeleženca tekme. Po neuradnih podatkih naj bi zaradi poškodbe imel okrnjen vid. Policiji je v interesu, da izsledi storilca in mu izreče kazensko ovadbo povzročitve splošne nevarnosti.

Še vedno se išče tudi navijač, ki je med tekmo na zahodni tribuni odrinil varnostnika in pobegnil med skupino viol, varnostnik pa se je ob padcu lažje poškodoval.

Zakaj je celoten smisel navijanja na nogometni tekmi le nasilje? V čem je poanta, da si pirotehnična sredstva skrivajo v razne telesne odprtine samo zato, da izkazujejo »moč«, ki je v vsakdanjem življenju nimajo. Kje so zatajili tudi varnostni ukrepi, da je bil spregledan vnos tovrstne pirotehnike?

Fant, ki je bil poškodovan sploh ne spada med tiste »vročekrvne« navijače viol, ki so ga grdo poškodovale. Torej so omenjeni navijači negativni tako do svojega kluba, kot do navijačev kluba, za katerega navijajo tudi oni sami? S svojimi dejanji škodujejo klubu, ki lahko dobi prepoved igranja tekem in globo, za katero sploh niso zaslužni sami.

Temu se ne reče športno navijanje, niti spoštovanje lastnega kluba. Lahko jih je sram, da povzročajo tovrstne izgrede in škodujejo klubu, za katerega navijajo. V veliki večini gre za posameznike, ki si kot samostojna osebnost niti ne upajo postaviti same zase, vendar postanejo vročekrvni, ko se jih v skupino poveže več. In takšna primitivnost potem ne pozna meja. Če se želite dokazovati, dokazujte svojo moč z uspehi, s športnim navijanjem, s podporo lastnemu klubu in ne z vnosi pirotehničnih sredstev, s katerimi samo škodite klubu.

Kje se je zataknilo pri mentalnem razvoju takšnih navijačev, žal ne bomo vedeli. Očitno gre za osebe, ki se kot takšni »navijači« in nadebudni komentatorji na spletnih portalih v vsakdanjem življenju držijo v ozadju, ker s svojo perspektivnostjo niti ne morejo izstopati. Gre se za samooklicane vsevedneže, ki bodo s svojim ustrahovanjem in dejanji nadvladali  in diktirali stil in podporo svojemu klubu. In to njim daje moč in samozavest. To, da se z baklo v anusu odpravijo na stadion, kjer postanejo glavne ikone tekme. Kdo še sploh gleda nogomet? Gledalo se bo tisto eno primitivno prižgano baklo, ki bo zaustavila celotno tekmo. In to je podpora svojemu klubu. Za to je rojen. Enkrat navijač, vedno navijač.

Očitno moraš biti velika »budala«, da greš na tovrstno tekmo, ker nikoli ne veš kdaj jo boš skupil od navijača, ki navija za isti klub, kot ti.

Zakaj se slovenski nogomet ne more enačiti z ostalimi nogometnimi ligami, kjer se nogomet gleda za užitek in se civilizirano navija za svoje moštvo? Zato, ker imamo še vedno preveč posameznikov, ki svoje primitivne frustracije in manjvrednostne komplekse sproščajo na stadionu, med ostalimi pravimi navijači.

3 komentarji

 1. Biti moraš velika budala, da vse tako posplošuješ.
  Biti moraš velika budala, da ignoriraš večino nogometašev, ki pravijo da jih pirotehnika ne moti, če le ni odvržena na igrišče.
  Biti moraš velika budala , če resno misliš da si navijači zarinejo baklo v anus, samo da jo prinesejo notri. Baklo, ki je ponavadi dolga okoli 10cm in ina premera okoli 2cm.
  Biti moraš res velika budala, da mislis da navijaci zgolj skodujejo klubu s pirotehniko ter z na momente vulgarnim petjem, ne opazis pa kako vsi klubi stojijo za svojimi navijaci in kako velika vecina igralcev priznava, da brez navijacev ni nogometa.
  Biti moras res velika budala, da ne opazis da je pirotehnika prisotna po vseh nogometnih drzavah v J Ameriki ter Evropi z izjemo Anglije (pa se tam se ne gre za kaksen super-duper zakon, ampak zgolj za drug stil navijanja – angleski stil proti italjanskemu.)
  Biti moraš res velika budala, da misliš da boš kar tako dobil baklo v glavo, če boš na navadni tribuni, ker se je to ze tooooolikokrat zgodilo, ane?
  Biti moraš res velika budala, da enostavno ignoriraš toliko pozitivnih stvari navijaštva oz bolje rečeno pozitivnih aspektov navijača ( na primer da bo navijal ne glede na to če bo njegova ekipa zmagovala ali izgubljala – kar ne moremo reči za večino gledalcev na stadionu. Da bo zapravil ogromno živcev in denarja samo zato, da se bo odpeljal v nek drug kraj (državo,..) samo zato da bo lahko gledal kako 11 moških igra nogomet v dresu, kateri njim pomeni zgolj trenutno točko v karieri – njemu pa predstavlja vse sveto. Da bo navijal ne glede na mesto na lestvici, vreme, ligo ali katerikoli drug razlog, ki ga navadni gledalci tako redni uporabijo. In ti vse to ignoriraš ker ne maraš pirotehnike. Spizdi v gledališče. Tam se lepo usedi, poglej predstavo in pojej kokice. Obljubim da tam ni zlobnih navijačev z gldimi baklami.
  Biti moraš velika budala, da ne veš da velika večina rednih gledalcev na stadionu ubistvu podpira organizirane navijače in jih (ne boš verjel) pirotehnika sploh ne moti. Moti ponavadi podobne padalce kot si sam.
  Biti moraš velika budala, da komentiraš in pametuješ o stvareh, o katerih evidentno nimaš pojma.

 2. beda takšno navijanje

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*