Bo čebelarstvo res izumrlo?Že v pradavnini je človeka gnala naprej želja po pustolovščinah in preživetju ter želja po sladkem. Vsekakor je bilo takratno čebelarstvo precej adrenalinsko početje. Vendar pa so se stvari začele spreminjati, ko je človek izumil ogenj. Prav s pomočjo ognja pa si je olajšal delo s čebelami. Ali je bilo le golo naključje, da je požar izbruhnil v bližini čebeljih panjev ali je bil pregon čebel z dimom premišljeno dejanje, najbrž ne bomo nikdar izvedeli.

Dobro pa se zavedamo, da je čebelarstvo ogroženo. Zdravje čebel je zadnjih petindvajset let vse bolj ogroženo. Raba pesticidov in gensko spremenjene poljščine so zahtevale nešteto čebeljih življenj ter ogrozile čebelarstvo in proizvodnjo medu.

bo čebelarstvo preživelo?
bo čebelarstvo preživelo?

Očitno pa to skrbi samo malega človeka. Farmacevtski giganti, ki prepričujejo kmete, da bo njihov pridelek lepši, bolj zdrav in seveda bolj hranljiv, preštevajo milijone in niti slišati nočejo, da s svojimi dobrimi strupi zastrupljajo ljudi, čebele in zemljo.   

Seveda pa se vedno najdejo brihtne glave znanstvenikov, ki se trudijo izumiti raznorazne nadomestke živih bitij, namesto, da bi pogruntali tisto, kar bi bilo prijazno tako do ljudi, živali in narave.

Pa so v nekem mikro- robotskem laboratoriju začeli sestavljati čebelo – robota. Čebelarstvo s pridihom prihodnosti! Majhni leteči roboti, s tankimi krili, ki bodo letali od cveta do cveta in bili odporni na pesticide, fungicide in herbicide, bodo poleg opraševanja zmožni tudi izmenjavati informacije o lokaciji medonosnih posevkov ter metodah, ki jih uporabljajo med nabiranjem nektarja. 

čebela-robot

 

Čebelarstvo torej ne bo več ena izmed kmetijskih panog gospodarstva oziroma hobi, pač pa se bodo s čebelami ukvarjali predvsem tisti, ki nam že danes vsiljujejo gensko spremenjeno hrano in sprejemajo zakone, ki nam na krožnike servirajo strup zavit v celofan. Pravih posledic takih nizkotnih dejanj peščice ljudi, ki hočejo vladati človeški populaciji, se nas večina sploh ne zaveda. Na plantažah, kjer se strupi uporabljajo v nepredstavljivih količinah, se ti sploh ne razgradijo. Zato jih čebele nevede prenesejo tudi na tiste površine, kjer se raznorazni -cidi nikdar niso uporabljali.

In kaj se bo zgodilo z medom, propolisom in matičnim mlečkom, če bodo čebele nadomestili roboti? Kakšna bo prehranska vrednost vseh teh zdravilnih izdelkov, ki nam jih v naravni obliki nudi pristno čebelarstvo, v katerem so, pod vodstvom matice, zaposlene prave čebele delavke?

čebelarstvo brez čebel?
čebelarstvo brez čebel?

Pa si vedel, da…

čebela prepotuje več kot oseminosemdeset tisoč kilometrov ter obišče približno dva milijona cvetov, da dobimo malo manj kot pol kilograma medu?

čebela leti s povprečno hitrostjo štiriindvajset kilometrov na uro?

so čebele edine žuželke, ki proizvajajo hrano za človeka?

se od panja oddaljijo največ dobre štiri kilometre?

je med edina hrana, ki vsebuje vse tiste sestavine, ki so potrebne za preživetje, vključno vodo?

se čebele niso spremenile že dvajset milijonov let, čeprav se je zelo spremenil njihov življenjski prostor?

je bilo čebelarstvo že v času antične Grčije in Rima zelo cenjena dejavnost?

brenčeč zvok čebela ustvari s svojimi krili, ko enajst tisoč štiristokrat v minuti utripne s svojimi krili?

se prehranjujejo samo s hrano rastlinskega izvora kot sta nektar in cvetni prah?

čebele oprašijo od 75 do 80 odstotkov sadnih dreves?

se v stresnih situacijah čebele lahko obnašajo kot kanibali?

čmrlji doživijo samo eno parjenje in potem umrejo?

čebele delavke poleti živijo od petnajst do osemintrideset dni, pozimi pa več kot sto štirideset?

se matica pari z več kot desetimi čmrlji, ki pridejo iz sosednjih panjev, ki so oddaljeni več kot pet kilometrov?

čebelarstvo ima v Sloveniji zelo dolgo tradicijo
čebelarstvo ima v Sloveniji zelo dolgo tradicijo

Kaj torej lahko naredimo, da čebelarstvo ne bo izumrlo? Lahko čebelam ponudimo možnost preživetja s tem, da na vrtu zasadimo čebelam ljube rastline, izdelamo gnezdilnice za čebele samotarke in se upremo sistemu, ki nas in čebele pelje v propad.

 čebelji hotel

čebelji hotel

2 komentarja

  1. Mojcebelnjak

    Gotovo bomo največ naredili za čebele in zase, če si omislimo čebelji panj kar na svojem vrtu doma. Tako kot so v starih časih “ulnjaki” – čebelnjaki stali povsod.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*