Bolečine v kolenu so pogosta težava

Bolečine v kolenu so najpogostejša mišično-skeletna težava za obisk zdravnika tako mladih kot odraslih posameznikov. Zaradi bolečine v kolenu marsikdo prav tako ne more uživati v gibanju, kot bi si sicer želel. Zakaj pa so tako pogoste? Kako jih uspešno odpraviti?

Pogovarjali smo se s Tejo Ličen, mlado kineziologinjo iz Ljubljane, ki se ukvarja z odpravo bolečin in poškodb športnikov ter rekreativcev, med drugim tudi bolečin v kolenu.

Bolečine v kolenu

Zakaj menite, da so bolečine v kolenu tako pogosta težava posameznikov?

Težave s koleni so pogosta težava predvsem zato, ker za pojav bolečine ni krivo koleno samo, ampak posledica nepravilne razporeditve sil skozi telo. To pa pomeni, da sta za težave s koleni kriva stopalo in kolčni sklep, ki ne sprejemata in prenašata sil med hojo, kot bi morala, posledično pa pade večje breme na koleno. To pa privede do preobremenitve kolenskih struktur.

Veliko težav s koleni se pojavi med tekači. Ali znate razložiti, zakaj je morda tako?

Poleg tega se veliko posameznikov rekreativno ukvarja s tekom, pri čemur so sile 7-krat večje kot med hojo, kar strukture še bolj obremeni in z večjo verjetnostjo izzove pojav bolečin.

Zakaj menite, da je to tako pogosta težava mladih kot odraslih posameznikov?

Ker bo ne glede na fizično pripravljenost ali starost telo vedno delovalo na način, da bo želelo ohranjati rotacijsko sposobnost znotraj sklepa, kar nam omogoča normalno gibanje. In v kolikor tega ne bo uspelo narediti na učinkovit način preko zdravega relativnega obsega giba, bo izvedlo to preko kompenzacij. Več kompenzacij kot pa si telo nabere, manjša je gibljivost sklepa zaradi kompresije struktur, ter večja možnost za pojav bolečine, obrabe in druge težave. Boljša fizična pripravljenost nam samo daje prednost v smislu odpornosti in vzdržljivosti tkiv, ki se uspejo kompenzacijam uspešno upirati. Zato gre pri športnikih običajno za bolj akutne poškodbe, medtem ko pri rekreativnih ali neaktivnih posameznikih pa bolj za kronične preobremenitve in obrabe.

Kako pa priporočate pristopiti k odpravi bolečine v kolenu?

Ker je vsak posameznik nekaj posebnega, tudi vsaka vaja ni primerna za vsakogar. Zato kot prvo, priporočam individualni pristop k odpravljanju težave. Nato pa, ker ne vem kako delajo drugi trenerji, lahko o procesu govorim samo zase. Na začetnemu posvetu si skozi gibalne teste ustvarim sliko telesa v prostoru, prepoznam kakšne kompenzacije le-to uporablja, ter zakaj so te privedle do bolečine v kolenu. Na podlagi tega pa izberem določene vaje, katerih ustreznost sproti preverjam z izboljšavo gibalnih testov. In tako skozi treninge spreminjam kompleksnost, ter zvišujem težavnost glede na želje in cilje posameznika. Takšen pristop se mi zdi osebno najbolj primeren za dolgoročno učinkovito odpravo težave.

Za konec pa, kaj bi radi sporočili našim bralcem?

Da se lahko v večini primerov  bolečine v kolenu učinkovito znebimo z izborom ustreznih vaj glede na telo posameznika in njegove kompenzacije. Tukaj pa bi rada izpostavila še konsistentnost izvajanja vaj in treningov, s katero poskrbimo za lep napredek, ter da ta napredek ohranjamo in tako preprečimo ponoven pojav bolečine.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*