Brez katere opreme v domači delavnici ne gre?

Ste sam svoj mojster in se radi lotevate popravil in izboljšav v svojem domu? Morda radi sami tudi kaj izdelate? Potem veste, da potrebujete orodje, ki vam bo pomagalo pri opravljanju teh nalog. V nadaljevanju vam predstavljamo pet orodij oziroma kosov opreme, ki ne smejo manjkati v nobeni, še tako majhni delavnici: kompresor, izvijači in kladivo oziroma kladiva, meter in vodna tehtnica.

Kompresor

Med nepogrešljiva orodja v delavnici spada tudi kompresor. Z njim s pomočjo stisnjenega zraka poganjate različna orodja, kot so pnevmatska kladiva, vrtalniki in vijačniki, brusilniki, pištole za barvanje, žebljalniki in spenjalniki in tako dalje. Stisnjen zrak daje orodjem dodatno moč. Najpogosteje se danes v delavnicah pojavlja batni kompresor, njegovo mesto pa počasi zaseda tudi vijačni kompresor.

Izvijači in kladivo

Če se pogosto lotevate del po hiši, boste slej ko prej morali priviti kak vijak ali zabiti kak žebelj. Zato sta kladivo in set raznolikih, kakovostnih izvijačev ključnega pomena za vsakega domačega mojstra. Od kladiv je najbolj vsestransko in najbolj osnovno orodje tesarsko kladivo, saj lahko z njim zabijate in odstranjujete žeblje. Za privijanje in odvijanje vijakov pa potrebujete kvalitetne izvijače različnih oblik; križne, ravne… Če ste omejeni s prostorom, je najboljša izbira izvijač z namagnetenimi konicami različnih velikosti in oblik, ki jih lahko menjate. Tako vam ne bo treba iskat kotička, kamor boste pospravili 50 izvijačev, ampak boste morali mesto poiskati samo za en izvijač in manjšo škatlo s konicami.

Če žebljev ne želite oziroma ne morete zabijati ročno, lahko kupite tudi pnevmatsko kladivo, ki ga poganja kompresor. O izvijačih, ki za svoje delovanje potrebujejo kompresor, pa nekaj več v nadaljevanju.

kompresor

Meter in vodna tehtnica (libela)

Dober meter je nepogrešljiv pripomoček v vsaki delavnici, saj vam pomaga določiti dolžino, višino, širino ali globino nekega projekta. Včasih lahko samo milimeter zamika pomeni katastrofo, zato je pomembno, da izberete čimbolj kvaliteten meter, saj so tisti ceneni včasih natisnjeni tako, da je med števili neenakomerna razdalja ali da ga na začetku delček manjka. Pri merjenju se velja držati reka, ki ga poznajo vsi mojstri in ki vam lahko pri »naredi sam« projektih prihrani mnogo živcev in denarja: »Pomeri dvakrat, odreži pa enkrat.« Odrezanega dela si več ne boste mogli povrniti, lahko pa meter med izvajanjem projekta primete v roke in preverite, ali je vse tako, kot mora biti.

Libela pa vam bo pomagala poskrbeti, da bodo stvari odrezane in nameščene naravnost. Postavite jo na površino, za katero želite, da je popolnoma ravna, in mehurček zraka, ujet v tekočino v cevki, vam bo povedal, ali bodo potrebni kakršnikoli popravki.

Vrtalnik (in vijačnik)

Včasih ročni izvijači enostavno ne pomagajo – včasih pride v poštev edinole vijačnik na elektriko. Poznamo dve vrsti električnih oziroma baterijskih vijačnikov. Prvi je po izgledu podoben na primer vrtalniku, drugi pa ima enako obliko kot običajen izvijač, le da se začne vrteti s pritiskom na gumb. Terno ste zadeli, če najdete kakovosten vijačnik, ki je hkrati tudi vrtalnik, saj to pomeni prihranjen prostor in denar.

V bolje založenih trgovinah s tovrstnimi pripomočki so na voljo tudi vrtalniki in vijačniki, ki jih poganja kompresor.

Kaj torej potrebujete, da bo vaša delavnica dobro založena, četudi je majhna? Na kratko, še najbolj prav vam bodo prišla orodja in pripomočki, ki so vsestranski oziroma uporabljajo več vlog. Dobri primeri so kompresor (ki zagotavlja vir energije številnim orodjem od brusilnikov in pištol za barvanje pa vse do pnevmatskih kladiv), izvijač s snemljivimi konicami ter električni vrtalnik in vijačnik v enem. S temi orodji bodo vaša opravila hitro in zadovoljivo končana, vi pa se boste v kratkem času prelevili v pravega domačega mojstra.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*