Brezposelnost: Iz dneva v dan višja

ZaposlitevBrezposelnost:

Pojem oziroma beseda brezposelnost je danes že velikokrat uporabljena beseda, samo število brezposelnih pa je iz dneva v dan večje. Za začetek lahko omenimo oziroma razložimo, kaj sploh pomeni brezposelnost. Sam pojem brezposelnost označuje stanje delavca oziroma osebe z stanjem brez uradne zaposlitve. Vsaka brezposelna oseba mora biti obvezno prijavljena na zavod, kjer si stalno išče možnosti zaposlitve v tem času pa redno prejema denarno nadomestilo.

Najpogostejši vzroki za brezposelnost:Zaposlitev3

 • težave doma v družini
 • psihična ne zmožnost dela
 • fizična ne zmožnost dela
 • vpliv družbe
 • stečaj podjetja

Nezaposlenosti v samem socialističnem sistemu ni bilo, vendar se je pojavila v kapitalističnem sistemu. Dolgo časa so trdili, da gospodarsko stanje države nima nobenega vpliva na število brezposelnih v naši državi, vendar so ugotovili, da temu ni tako. Gre namreč za to, da je nezaposlenost v veliki meri odvisna od gospodarskega stanja v državi, kar pomeni, da v kolikor bo stanje državnega gospodarstva pozitivno bo tudi brezposelnost nizka. V nasprotnem primeru pa se začne število nezaposlenih iz dneva v dan večati. Tako stanje pa imamo sedaj.

Oblike brezposelnosti

Glede na to, da je število brezposelnih postalo res veliko lahko rečemo, da smo morali brezposelnost nekako opredeliti na posamezne kategorije in sicer na:

 • Sezonska nezaposlenost, o kateri govorimo takrat, ko delodajalci zaradi gibanja samih Unemployment is proving to be a major obstacle for Millenials.naročil ter prodaje glede na obdobje oziroma sezono zaposlujejo oziroma odpuščajo delavce. Te delavce imenujemo tudi sezonski delavci.
 • Strukturna brezposelnost, o kateri govorimo takrat, ko pride do ne usklajene povezave med delavci ter med samim povpraševanjem. Največji razlog za to vrsto brezposelnosti je zagotovo hiter tehnološki razvoj podjetja, ki lahko v veliki meri spremeni razmerja iskanega kadra. Ta vrsta nezaposlenosti je dolgotrajna, kar pomeni, da lahko prizadene večje skupine ljudi, poleg tega pa predstavlja tudi velik problem za države.
 • Frikcijska brezposelnost, o kateri pa govorimo takrat, ko gre za krajše obdobje nezaposlenosti, ta pa je ponavadi posledica samega zamika časa in sicer med začetkom povpraševanja po zaposlitvi ter uspešnem iskanju. Ta se največkrat pojavlja predvsem pri mladih, ker še nimajo delovnih izkušen, in bi bila ta zaposlitev prva za njih ter pri tistih, ki so bili odpuščeni in bi radi našli novo zaposlitev.

Posledica brezposelnosti 

Prav vsaka izguba delovnega mesta oziroma zaposlitve prinese veliko slabe volje ter poslabša način življenja. Vsaka izguba zaposlitve pomeni takojšnjo izgubo dohodka, brez katerega pa žal ne moremo živeti. Izguba službe torej v velikih primerih povzroči veliko nevšečnosti, napetosti ter zaprtosti oseb. Po zadnjih podatkih je znano, da je med nezaposlenimi osebami veliko več neželenih dogodkov, kot so to na primer pretepanje, nasilje, kriminalnost, samomori ter tako naprej.

Število brezposelnih danes

Zaposlitev2V Sloveniji je v zadnjih parih letih brezposelnost zelo narasla, vendar se je številka letos ustavila, ter se v prvih treh mesecih letošnjega leta celo malce zmanjšala. V začetku letošnjega leta, se pravi v mesecu januarju smo v naši državi imeli na zavodu za zaposlovanje prijavljenih kar preko 121 tisoč brezposelnih, kar je zelo veliko število, glede na vse prebivalce v Sloveniji.

En komentar

 1. Metka Dolgan

  Vsaka brezposelna oseba mora biti obvezno prijavljena na zavod, kjer si stalno išče možnosti zaposlitve v tem času pa redno prejema denarno nadomestilo.

  Ta trditev ne drži, nadomestilo prejemaš samo kratek čas in ni obvezno biti prijavljen.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*