Ali je brezposelnost lahko tudi nova priložnost?

Ni še minilo eno leto, ko sem se tudi jaz znašla med tistimi na zavodu za zaposlovanje. V službi sem praktično čez noč dobila odpoved, šok pa je bil še toliko večji, ker sem dobre tri tedne pred tem odkrila še partnerjevo nezvestobo. Lahko bi rekla, da se mi je v enem mesecu porušil ves svet, za katerega sem prej kar nekaj časa živela.brezposelnost pulover

V začetku me je odpoved zamajala predvsem v finančnem smislu, saj še ni bilo dolgo, odkar sem se preselila v najemniško stanovanje. Spraševala sem se, kako bom zmogla, a vseeno nisem podvomila v pozitiven izid situacije. Po začetnem prebolevanju in ko je tisti šok prve bolečine popustil sem se začela spraševati kaj naj sedaj in kaj si sploh želim početi?  Hitro sem našla odgovore, saj sem delno že poznala tehnike osebnega razvoja, ki so mi pri tem pomagale.

Med tem pa sem morala storiti še eno obveznost. Prijava na Zavod za zaposlovanje je bila neizogibna. To pa je bila čisto druga zgodba. Ob dejstvu, da sem samska in vpisana na Zavodu za zaposlovanje, se nisem počutila preveč dobro. V sebi sem občutila osebni poraz in sramoto. Ko sem se na Zavod za zaposlovanje odpravila prvič, sem svoje oči ves čas držala na pecljih in pazila na to, da nebi srečala koga poznanega. Ko sem formalnosti opravila in sem se vračala domov, sem se šele razbremenila slabega občutka, ki ga je v meni zbujalo dejstvo da sem brezposelna. To res ni bil prijeten občutek. Ena od mojih dolžnosti je bila tudi obisk delavnic, »kako uspešno iskati zaposlitev«, ki jih je zavod organiziral za svoje člane. Udeležila sem se jih, saj nisem imela izbire. Spet sem oprezala za poznanimi ljudmi in tokrat res naletela na znanca.

Dokler se nisem zavedla, da sva pravzaprav v isti situaciji, sem se hotela kar udreti v zemljo. Kmalu sem dojela, da to ne bo potrebno, saj sem bila nad vsebino delavnic zelo prijetno presenečena. Predavateljica je delavnico naredila zelo zanimivo in uporabno. Že na drugi delavnici pa sem se, ob poslušanju navodil, kakšni moramo biti če želimo, da nas bo delodajalec sprejel v svoj krog, odločila, da službe sploh ne bom iskala. Ker sem bila ravno v fazi predelovanja lekcije lastne vrednosti in prilagajanja ter ugajanja drugim, je bila takšna odločitev dokaj logična. Sprejela sem odločitev, da se bom samozaposlila, potem pa so stvari, kljub temu da še nisem vedela kako in kaj, začele teči kar same od sebe.

Moja svetovalka mi je v začetku poletja povedala, da zavod sicer razpisuje neka sredstva za samozaposlitev, a je možnost da bi jih dobila jaz zelo majhna. Povedala pa mi je tudi, da ne morem narediti ničesar, da bi se ta možnost povečala. Stvari sem lahko le predala v roke višjim sferam. Ker sem že delala tečaj za vaditelja meditacije, sem se resnično prepustila vodstvu in preprosto zaupala. Zaupanje se mi je kasneje izkazalo kot dobro, saj sem v začetku avgusta prejela klic svetovalke, ki mi je povedala, da so možnosti za subvencijo sedaj velike. Presenečena in navdušena sem se ji zahvalila za sporočilo in mirno počakala na naslednji klic, ki se je zgodil konec meseca. Takrat sem izvedela, da sem v program subvencioniranja že vključena in da čez nekaj dni začnem z izobraževanjem. Svojega navdušenja nisem mogla skrivati, zato sem se veselila kot majhen otrok nove igrače. Hvaležnost, ki sem jo čutila ob tem, me je prevzela in čez nekaj dni sem, zagnana kot prvošolček, začela s podjetniškim izobraževanjem.

Sedaj lahko rečem, da sem svojo brezposelnost obrnila sebi v prid in izkoristila Zavod za zaposlovanje kot novo priložnost. Sprejela sem svojo situacijo tako kot je in nanjo pogledala z druge strani, s hvaležnostjo. Hvaležnost se mi je obrestovala, saj sem se že po petih mesecih prijave na zavodu samozaposlila.

Nasvet, ki bi ga ob tem želela deliti z vami pa je sledeč: Izkoristite svoje težke trenutke sebi v prid in poskusite v njih najti pozitivno stran. Če jo morda ne vidite takoj, jo boste zagotovo čez nekaj časa. V vsaki na videz, še tako slabi situaciji se na koncu skriva biser, samo od nas pa je odvisno ali bomo ta biser znali in hoteli prepoznati.

Svoje bisere pa se da hitreje prepoznati s pomočjo meditacije. Kot certificirana vaditeljica meditacije vas vabim na delavnico Mala šola meditacije, ki je namenjena tako začetnikom in tudi tistim, ki z meditacijo že imate stik. Podrobnosti o delavnici najdete tukaj, več informacij o mojem delu pa tukaj.

2 komentarja

  1. Marija Cilenšek

    Čestitam in veliko uspeha na novi poti.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*