Brisalci so ob slabem vremenu zelo pomembni

Brisalci

Brisalci na vetrobranskem steklu avtomobila so sicer majhni, ampak zelo pomembni. V primeru slabega vremena ali umazanega okna je avto brisalec tisti, ki očisti okno, da lahko nadaljujete z varno vožnjo. Ko se pri brisalcih pojavijo težave, jih je treba zamenjati, pri nekaterih brisalcih pa lahko zamenjate samo metlico, torej gumijasti del, ki se dotika vetrobranskega stekla. Čeprav ima veliko avtomobilov metlice iz navadne gume, imajo metlice iz silikonske gume ogromno prednosti pred njimi.

Prednosti silikonskih metlic pri brisalcih

Brisalci s silikonskimi metlicami imajo v primerjavi z navadnimi gumijastimi metlicami ogromno prednosti. Imajo boljšo odpornost pred različnimi vremenskimi vplivi, kot so vročina, mraz in svetloba. Zaradi tega tudi dalj časa obdržijo svoje lastnosti in težje otrdijo ali razpokajo. To pomeni, da imajo v primerjavi s klasičnimi gumijastimi metlicami lahko tudi do dvakrat daljšo življenjsko dobo.

Za razliko od pravokotne oblike spodnjega dela, kot je pri klasičnih gumijastih metlicah, so silikonske metlice pravokotne oblike, kar omogoča boljši kontakt s steklom in poskrbijo, da je sila brisanja osredotočena na manjše območje. Pri brisanju s silikonskimi metlicami, se na steklu ustvari hidrofobna plast, ki omogoči, da se kapljice razpršijo po steklu, kar omogoča boljšo vidljivost. Pravokotna oblika poskrbi tudi, da se spodnji del metlice ob dolgi neuporabi brisalcev ne deformira.

Kdaj zamenjati brisalce in metlice?

Na splošno je priporočljivo, da se pri klasičnih gumijastih brisalcih metlice menjajo vsake šest mesecev ali na eno leto. Pri brisalcih s silikonskimi metlicami je življenjska doba načeloma daljša, seveda pa je to načeloma odvisno od vaše vožnje. Ko opazite, da je vidljivost po brisanju z brisalci manjša, je to zagotovo znak, da je čas, da zamenjate brisalce ali pa metlice. Obstajajo pa tudi manj očitne spremembe na brisalcih, ki kažejo, da je čas, da se brisalci ali pa metlice zamenjajo. Vendar pazite, pri nekaterih brisalcih ni možno zamenjati samo metlic, zato je treba zamenjati cel brisalec.

  1. Poškodovana metlica – glavni del brisalca je metlica, ki je gumijasta ali silikonska, s katero se očisti dež, sneg in led iz vetrobranskega stekla. Čez čas se metlica obrabi in lahko nastanejo razpoke, lahko postane trda ali pa začne odstopati od nosilca. Dobro je, da brisalce vsaj enkrat mesečno pregledate, če opazite razpoke ali raztrganine in v tem primeru brisalce zamenjate. Poleg tega lahko še dvignete brisalce od vetrobranskega stekla in nežno upognete metlico, da se prepričate, da ne odstopa od nosilca. Če opazite odstopanje, čimprej zamenjajte metlice, saj se bo odstopanje le še povečevalo. Če metlica odstopi med uporabo, lahko deli brisalca, ki so iz železa, poškodujejo vetrobransko steklo.
  2. Rjavenje železa – rja na železnem delu brisalcev sicer ne bo takoj onemogočila pregleda na cesto. Vseeno pa je to znak, da so brisalci poškodovani. Napredno rjavenje železa lahko celo povzroči, da se brisalci med vožnjo utrgajo, kar lahko resno ogrozi ne samo vas, ampak tudi ostale voznike in celo pešce. Takoj ko opazite rjo na delih brisalca začnite razmišljati o zamenjavi .
  3. Škripanje brisalcev – med uporabo brisalcev ne bi smelo prihajati do nobenih škripajočih ali ostalih zvokov. Če med uporabo brisalcev prihaja do nenavadnih zvokov je to verjetno znak, da so metlice brisalcev poškodovane ali pa da so nosilci upognjeni. Treba je poiskati težavo in jo odpraviti.
  4. Puščanje lis – ko uporabljate brisalce, bi moralo biti vetrobransko steklo čisto in brez lis. Da je vetrobransko steklo po tem, ko uporabljate brisalce, še bolj umazano kot prej, je lahko odgovornih več razlogov. Najprej ročno dobro očistite brisalce. Na metlicah lahko ostanejo ostanki peska, blata ali pa celo avtomobilskega voska, ki se zažrejo v metlico in onemogočijo zadovoljivo brisanje. Vzrok za lise je lahko tudi pomanjkanje tekočine za stekla, zato preverite ali jo imate še dovolj. Tudi, če tekočina za steklo še ni čisto porabljena, jo dopolnite do maksimuma. Nato preverite, ali tudi po obeh postopkih brisalci še vedno puščajo lise. Če jih še vedno, je vzrok star ali poškodovan brisalec, ki ga bo potrebno zamenjati.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*