Brušenje parketa je nujen postopek pri obnovi

Kot v naravi se tudi doma, v notranjih prostorih les po določenem času obrabi, poškoduje, odlomi in izgubi svoj prvotni sijaj. Parket je trajna in naravna obloga, ki je zelo prijazna za skoraj vsak prostor v našem domu, saj mu da naravni in domač pridih. Seveda sta po določenem času potrebna obnova in brušenje parketa za daljšo življenjsko dobo in sijaj te talne obloge.

Če ste v stanju obnove svojih starih talnih oblog in ne veste, kakšen je postopek in kdo bi vam pri tem lahko pomagal, smo pripravili kratek vodič, preko katerega boste izvedeli vse pomembne informacije za začetek svoje obnove.

Brušenje parketa

Kdaj se odločiti za obnovo in brušenje parketa?

Vsi vemo, da se po določenem času vsaka talna obloga obrabi, postara, poškoduje in izgubi sijaj, to je normalen proces, ki se dogaja vsem, ki imajo les za prvotno talno oblogo. Zdaj pa h glavnemu vprašanju, kdaj se odločiti za obnovo in brušenje parketa?

Ko opazite, da je na parketu vidna manjša obraba zaradi prask, premikov pohištva, hoje in ni več pravega leska lesa, je primerno brušenje parketa. Kadar pa je prisotna večja obraba površine, odstopanje lesenih ploščic in zlomljene ploščice, je zagotovo pravi čas za obnovo vaše talne obloge. Možnosti imate veliko glede na obrabo in sicer lahko se zamenjajo zelo poškodovani deli parketa in se nadomestijo z novimi, ostali deli se le obnovijo in pobrusijo.

Zagotovo vam svetujemo, da se pred obnovo in brušenjem parketa posvetujete s strokovnjakom, ki vam bo pravilno svetoval.

Koraki za obnovo

  1. Naročanje in posvet s strokovnjakom;
  2. Umik vsega pohištva ter izpraznitev prostora, v katerem se opravlja storitev brušenja;
  3. Obnova celotne površine te talne obloge naenkrat;
  4. Mojster najprej opravi brušenje parketa in ostrani lak;
  5. Nato vse poškodbe zapolni z lesenim prahom;
  6. Zaključi s ponovnim lakiranjem talne obloge v več zaporednih fazah;
  7. Na koncu še pritrdi letve.
  8. Po preteku enega dne je površina spet pripravljena na ponovno uporabo.

Tukaj je treba še poudariti, da je čas obnove odvisen od vrste parketa, ki ga imamo. Na primer, obnova oljnega parketa je veliko hitrejša in lažja od lakiranega parketa. Zakaj?

Ker lahko oljen parket praktično obnovimo skoraj sami, z nanosom olja tja, kjer je potrebno (npr. Na delih, kjer je parket bolj obrabljen). Ker je premaz oljnat, se pri končnem videzu ne vidi tolikšna razlika kot pri laku.
Pri lakiranih parketih morajo najprej pobrusiti celoten ostanek laka, ga popraviti oziroma obnoviti in nato ponovno po celotni površini lesene obloge nanesti plasti laka.

Priporočamo vam obnovo in brušenje parketa nekje na vsakih 15 let, odvisno od dejstva, ali je parket lakiran ali oljen.

Kdo to naredi in kakšna je cena?

Za obnovo, celotno prenovo in brušenje parketa poskrbi naša ekipa strokovnjakov, ki stojijo za svojim dolgoletnim znanjem in zagotavljajo vrhunsko storitev brušenje parketa.

Obnova parketa in brušenje parketa je zagotovo ugodnejša rešitev kot pa njegova menjava. S strokovnim pristopom bomo parketu vrnili sijaj in prelep videz za vrsto let. Cena obnove in brušenja je odvisna od poškodb, ki so nastale na parketu in obseg površine, ki je potrebna obnove.

Giblje se med 12 in 25 € na m2 obnove.

Kadar se lotite obnove ali celotne sanacije parketa, vam priporočamo, da najamete strokovno ekipo, ki vam bo primerno svetovala in vam pomagala pri izbiri načina obnove. Obnove se moramo lotiti natančno in previdno, drugače naredimo več škode kot koristi, zato si je potrebno vzeti čas. Skupen čas za celovito prenovo parketa traja od 2 do 3 dni, skupaj s sušenjem.

Zagotovite brušenje parketa svoji leseni talni oblogi za lep in svež videz vsak dan.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*