Brušenje lahko s pravo oprema postane igra

Vsak domači, pa tudi profesionalni mojster se pri svojem delu pogosto sreča z brušenjem. Brušenje sicer pogosto povezujemo z neprijetnim delom zaradi vsega prahu in dolgotrajnega postopka. Toda ta mit lahko razbije prava oprema za brušenje. Kateri so torej tisti pripomočki, brez katerih si enostavnega brušenja ne moremo več predstavljati?

Brušenje

Zakaj je dobro brušenje pomembno?

Postopek brušenja je nepogrešljiv del obdelave lesa, pa tudi nekaterih drugih materialov. Z brušenjem običajno zgladimo površino in jo tako pripravimo za nadaljnjo obdelavo, oziroma preprečimo, da bi lesne trske koga poškodovale pri rokovanju z našim izdelkom. Poleg tega pa nam brušenje tudi omogoča igranje s površino izdelka, ki ga obdelujemo. Robove lahko naredimo poljubno oglate, zelo natančno pa lahko pobrusimo tudi različne krivine, ki jih z uporabno običajnega brusnega papirja ne bi mogli doseči in temeljito pobrusiti.

Kako izbrati opremo za brušenje?

Izbira brusilne opreme je v prvi vrsti odvisna od tega, ali imate z brušenjem že kaj izkušenj, imate kaj opreme že doma in ali se z obdelavo lesa ukvarjate ljubiteljsko ali profesionalno. Osnovno brusilno opremo sestavljajo: brusni stroj, oziroma naprava, diamantne plošče, brusni koluti, brusni papir ter ostali pripomočki, ki vam olajšajo postopek brušenja.

Če ste na področju obdelave lesa še popoln začetnik, vam svetujemo, da se pri začetnem nakupu odločite za set brusne opreme. Tako boste z enim nakupom, v eni škatli dobili vse, kar potrebujete in predvsem bodo vsi pripomočki ustrezni. Ponudba opreme za brušenje je namreč zelo široka, zato se pogosto zgodi, da se vsi brusni pripomočki ne ujemajo z brusilnimi stroji ali napravami, zlasti če jih kupujete posamezno in še ne veste točno, na kaj morate biti pri nakupu pozorni. S osnovnim setom brusne opreme si to dilemo močno olajšate, hkrati pa lahko v naslednjem trenutku že pričnete z delom, saj imate vse pri roki. Nato pa skladno s pridobivanjem izkušenj z brušenjem, širite znanje o tem načinu obdelave lesa in po potrebi dokupite posamezne brusne komponente, ki vam bodo delo brušenja še olajšale ali pa ga popestrile in omogočile še kakovostnejše izdelke.

Zakaj je pomembno, da si zagotovite kakovostne pripomočke in opremo?

Pri pregledu pestre ponudbe naprav in pripomočkov za brušenje, boste hitro ugotovili, da se cene podobnih izdelkov med posameznimi ponudniki kar razlikujejo. Tako kakor pri ostalih stvareh tudi pri brušenju velja, da se običajno za večjo kakovost izdelkov, plača več. To sicer ni pravilo, ampak vseeno vam svetujemo, da se pred nakupom brusnega pripomočka ali naprave ne posvetujete le o njegovi ceni ampak tudi kakovosti izdelave in dela z njim. Poceni brusni stroj vam nič ne pomaga, če ne deluje pravilno, na lesu pušča grde sledi ali pa je delo z njim še bolj zamudno, kot če bi brusili na roke. Brusne pripomočke običajno kupimo za to, da nam delo olajšajo in da z njihovo pomočjo ustvarimo kakovostnejše in estetsko bolj dovršene lesene izdelke za to je zanje boljše odšteti kak evro več, kakor pozneje izgubljati voljo do dela zaradi slabe opreme.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*