Bučno olje vam nudi več, kot se vam lahko zdi

Bučno olje ima edinstven okus in ga poznajo samo tri države na svetu, med njimi je bila Slovenija prva. Domače bučno olje ima številne pozitivne učinke na telo ter naše zdravje, kar o vedeli že naši predniki, zato se je obdržalo do danes. Buča je več, kot se zdi na prvi pogled. Morda si mislite o buči kot o praznični jesenski dekoraciji ali sestavini za popolno pito, vendar ima buča še druge namene, ki so zdravju izjemno koristni.

Kako pomaga bučno olje pri zdravju ljudi?

Kakovostno domače pravilno pridelano bučno olje naj bi pripomoglo k zdravju sečil in srca. Poln je vitaminov in protivnetnih sredstev, skupaj z linolno in oleinsko kislino. Povedali bomo vse, kar morate vedeti o potencialnih koristih tega naravnega sadeža za vaše zdravje. Tradicionalno naj bi bučno olje in bučna semena na splošno izboljšala razpoloženje in pregnala depresijo. Nekatere pretekle ugotovitve znanstvenih študij psihiatrov so na primer pokazale pozitivne rezultate dajanja bučnih semen otrokom z depresijo.

 bučno olje

Bučno olje povezujejo s pozitivnimi učinki na rast las, zlasti pri moških. Študija, ki jo je mogoče najti na internetu je pokazala, da so moški, ki so pet mesecev vsak dan jemali 400 miligramov bučnega olja, so dejansko imeli 40 % večjo rast las, kot moški v placebo skupini. Škodljivih učinkov pa niso našli. Verjetno vam je znano, da nasičene maščobe niso dobre za zdravo srce. Še vedno pa ni jasno, katere maščobe je v redu jesti. Bučno olje je pravzaprav nenasičena maščoba, kar pomeni, da je “dobra” vrsta maščobe. Nenasičene maščobe, kot je bučno olje, lahko dejansko spodbujajo zdravo srce.

Neverjetni učinki bučnega olja na telo in resne bolezni

Študija na živalih je pokazala, da bučno olje ni le pomagalo znižati holesterol, ampak je imelo tudi protivnetne učinke. Dokazano je tudi, da olje znižuje krvni tlak pri miših. To olje je skupaj s palminim oljem pokazalo obetavne rezultate kot alternativna terapija za benigno hipertrofijo prostate (BPH). BPH je pogosto stanje, pri katerem se prostata poveča. To je lahko zelo boleče in blokira pretok urina. Študija pri korejskih moških z BPH je pokazala, da lahko bučno olje deluje kot učinkovito alternativno zdravilo brez stranskih učinkov. Udeleženci študije so opazili izboljšanje simptomov, vključno z boljšim pretokom urina. Raziskovalci so ugotovili, da so bili najboljši rezultati doseženi, če je bilo bučno olje združeno s palminim oljem.

Olje iz bučnih semen pozitivno vpliva na sečila. Ta trakt je sestavljen iz ledvic, mehurja in sečnice, ki povezuje mehur z urinsko odprtino. Raziskovalci so udeležencem dali med 500 in 1000 miligramov bučnega olja. Udeleženci so opazili drastično izboljšanje simptomov čezmerno aktivnega mehurja, vključno z močenjem ponoči. Med študijo so tudi ugotovili, da to olje pomaga pri lajšanju nekaterih simptomov menopavze. To je vključevalo zmanjšanje vročinskih oblivov, bolečin v sklepih in glavobolov. Pri ženskah, ki so jemale to olje, se je povečala tudi raven HDL, ki je “dober” holesterol.

Kako je olje iz bučnih semen najbolje jemati?

Tako kot laneno seme lahko tudi bučno olje jemljete v tekoči ali koncentrirani obliki tablet. To je mogoče kupiti v trgovinah z zdravili ali pri spletnem prodajalcu zdravil. Največkrat ljudje uživajo bučno olje v obliki tabletk. Na splošno je to zato, ker je bolj priročno in ga je lažje pogoltniti. Vsekakor pa je pri nas prisotno v obliki deviškega olja iz bučnih pešk, ki ga izdelujejo naše domače kmetije. Originalno hladno stiskano bučno olje je najboljše, je organsko in lahko prebavljivo ter zagotovo sveže, saj ga lahko sproti naročate pri proizvajalcih.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*