Ali veste da z eno samo skodelico kave z maslom pridete do celodnevne energije?

Pred dobrimi dvemi leti sem prvič slišala za kavo z maslom oziroma Bulletproof coffee, ki te napolni z energijo za celo dopoldne, če ne že kar za cel dan.

Po porodu sem se borila s kroničnim pomanjkanjem energije. Eno so naredili hormoni, pa starost pri rojstvu prvega otroka in nenazadnje neprespane noči. Ker sem dojila, kava in pravi čaj nista bila ravno izbira, pa tudi sicer ni bilo velike koristi od tega. Basala sem se z ogljikovimi hidrati, saj je telo naravnost hlepelo po njih in pozabila sem na vse zakonitosti in pravila zdravega prehranjevanja. Prijateljica mi je povedala, da njeni sodelavci pijejo mešanico kave z maslom in da so »čist naspidirani«. Bljak! Kava in puter? Fuj! Ko sem si samo predstavljala mastne krogce ki plavajo na kavi me je minilo. Nisem poskusila.  

bulletproof coffee skodelica

Ko sem začela delati, pa sem ponovno slišala za kavo z maslom in kar zastrigla z ušesi, saj svoje težave s pomanjkanjem energije še nisem rešila. Pri predavanju o zdravi prehrani je predavatelj navdušeno zagovarjal jutranjo skodelico kave z maslom. OK, sem si rekla, vsaj poskusiti moram. Dajmo si priložnost.

Kaj potrebujete za kavo z maslom?

1,5 dcl do 2 dcl kave (čepijete turško, jo precedite skozi gazo)

1 čajno žličko nesoljenega bio masla ali ghee

1 čajno žličko bio kokosovega masla

Začimbe po okusu, cimet, kardamom, janež, pravi kakav, vanilija…

Sladilo po želji, sukrin ali kokosov sladkor. Če dodate začimbe, ga ne pogrešate.

Skrivnost kave je v tem, da sestavin ne zmešamo ampak zmiksamo. Sestavine v mešalniku miksamo vsaj 30 sekund, da dobimo kremast napitek ODLIČNEGA OKUSA. Takšnega okusa nisem pričakoval aniti pod razno! Da o energiji ne govorim. Osredotočenost ki traja ure in ure. Bila sem kot prerojena, popolnoma budna, mentalno aktivna, dobre volje. Preko vseh pričakovanj. Tako je kava z maslom ali Bulletprooff coffee postala moja prijateljica.

Kako jo naredimo si lahko pogledate na posnetku: https://www.youtube.com/watch?v=4YjLMdx3YZY .

Bila sem presenečena, da po skodelici te kave nisem imela potrebe niti želje po dodatni kavi ali drugemu psihoaktivnemu napitku. Enkrat samkrat sem po jutranji kavi z maslom popolnoma iz navade na sestanku naročila kavo in cel dan čutila rdečico v licih. Od takrat tega ne prakticiram več. Tisti dan ko spijem kavo z  maslom, čez dan kave ne pijem več.

Kava z maslom oziroma Bolletproof coffee izvira iz Amerike. Njen izumitelj je Dave Asprey, ki je na potovanju po Tibetu v neki restavraciji za obnovo energije dobil čaj z jakovim maslom, kremastega okusa. Po njegovem pripovedovanju se še v življenju ni počutil tako fenomenalno, kot po tem napitku, zato je po vrnitvi v Ameriko posvetil čas raziskovanju koristi masla in maščob na delovanje možganov in prišel do odkritja kave z maslov oziroma originalno Bulettproof coffee. Napisal je tudi knjigo Bulletproof Diet. Več si lahko preberete na: https://blog.bulletproof.com/how-to-make-your-coffee-bulletproof-and-your-morning-too/. V njegovem originalnem receptu je poudarek na bio kavi (kavi brez toksinov, ki je imamo v Evropi več kot v Ameriki, po njegovem pripovedovanju), bio maslu (maslo krav, ki se prosto pasejo in jedo travo in seno) ter oktansko olje za možgane, kar je koncentiran C8 iz kokosove maščobe. Vse izdelke pa seveda tudi prodaja pod svojo blagovno znamko Bulettproof.

S skodelico kave z maslom veliko ljudi po svetu tudi hujša in zajtrk nadomesti s skodelico kave z maslom, tako potem do kosila ne čutijo potrebe po hrani. Kava z maslom še posebej zmanjša željo po prigrizkih, ogljikovih hidratih in sladkarijah. Hkrati ne smemo pozabiti, da ima skodelica tako pripravljene kave približno 500 Kcal, kar je energija, ki bi jo sicer dobili s konkretnim zajtrkom.

Ljudem, ki se sicer pretežno prehranjujejo z ogljikovimi hidrati velja opozorilo, da malce pogledajo na dnevni kalorični vnos. Je pa kava z maslom posebej priljubljena pri vseh tistih, ki se prehranjujejo po LCHF dieti (malo ogljikovih hidratov in veliko maščob). S skodelice kave z maslom še dodatno pospešijo izgorevanje maščob.

Za buden, pozoren, možgansko aktiven dan nazdravimo z jutranjo skodelico kave z maslom – Bulletproof coffee.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*