Burano – barvito mestece iz otroških pravljic

Če bi radi za nekaj časa podali v barviti svet otroštva in si pričarali nasmeh na obrazu, obiščite Burano, majhen slikovit otoček  na severnem koncu Beneške Lagune.

Burano

Burano se nahaja le 7 kilometrov od središča Benetk, približno 40 minut vožnje po kanalih in malo po odprtem morju z beneškim vaporettom. In med tem, ko nas Benetke prevzamejo predvsem s svojo staro arhitekturo, bogato zgodovino in romantičnim, skrivnostnih vzdušjem neštetih ulic in trgov, ima majhen Burano drugačen vpliv na naše počutje in razpoloženje. Razveseli nas in popelje v nek popolnoma drugačen svet – svet , ki ga mogoče imamo v spominu  iz risank in otroških knjig, ko smo bili še vsi otroci.

Živo obarvane razglednice in fotografije ne lažejo in na njih je dejansko zelo malo photoshopa, saj so vse ulice in fasade hiš otoka Burano živo pobarvane v različne nasičene barve. Obstaja stara legenda, po kateri so si domači ribiči prebarvali svoje hišice v različne barve, da bi lahko v vinjenem stanju že od daleč prepoznali svoj dom. Bolj podobno resnici pa je seveda to, da je mesto s tem postalo bolj prepoznavno in zanimivo za tisoče turistov ter obiskovalcev.

Na otoku živi približno 4000 prebivalcev in za vse velja enako pravilo – nihče ne sme po lastni volji in okusu spreminjati barvo svoje hiše. Prvo je potrebo zaprositi lokalne oblasti za dovoljenje, ki lahko odobrijo željo ali predlagajo drugačno, primernejšo barvo. Potem pa mora vsakdo poskrbeti za svojo hišo, da jo lepo vzdržuje in jo vsaj 2 x na leto sveže prepleska.

Ko se potepam po italijanskih mestih, me vedno znova navduši njihov odnos do urejenosti okolice v kateri živijo. Vedno lepo poskrbijo za red in čistočo na svojih dvoriščih, poleg tega postavijo ali obesijo svoje osebne stvari tako, da je vse skupaj zelo lepo in usklajeno, naj bo to kolo, rože ali nogavice. Le kako jim to uspe? Verjetno je ta dober okus in smisel za estetiko prirojen in značilen skoraj za vse Italijane.

To je res pravi raj za fotografe in umetnike, ki lahko preživijo ure in ure ob opazovanju in slikanju različnih detajlov in motivov, ki jih otok Burano ponuja na vsakem koraku.

Izvor imena »Burano« ni povsem pojasnjen in obstaja nekaj različnih verzij. Mogoče je bil poimenovan po priimku stare družine Buriana, lahko pa je pridobil svoje ime po majhnem otoku Buranello, ki se je nahajal približno 8 km proti jugu.

To, kar se sedaj imenuje otok Burano, je v resnici skupina štirih posameznih otočkov, ki so razdeljeni z ozkimi kanali (10 metrov v širino) – Rio Pontinello na zahodu, Rio Zuecca na jugu, Rio Terranova – na vzhodu. Nekoč je bil še peti otok, ampak njegov kanal so napolnili z zemljo in tako je nastala sedanja ulica Via Baldassarre Galuppi, ki združuje 2 majhna otoka San Martino Destra in San Martino Sinistra.

Burano je bil, ne glede na svojo širitev prebivalstva in razvoj, zelo dolgo podrejen Torcellu in nikoli ni imel takšnih privilegij kot Murano. Svojo prepoznavnost in pomen je pridobil šele v 16. stoletju, ko so domačinke razvile proizvodnjo čipk z iglami. Tehnologijo izdelave čipk so Benečani pripeljali iz Cipra in kaj kmalu  pričeli izvažati svojo lastno buransko čipko v druge evropske države, kjer je bila zelo cenjena. Čipke so prodajali po vsej Evropi do 18. Stoletja, dokler ni prišlo do hitrega upada obrtništva. Obnovili so ga šele leta 1872, ko so na otoku Burano odprli šolo čipkarstva. Proizvodnja živi še danes, vendar je zelo malo mojstric, ki še uporabljajo staro tradicionalno tehniko izdelave čipk. Vsekakor pa je bil to in še vedno ostaja eden od simbolov Benetk.

Na otoku je veliko majhnih trgovin, kjer prodajajo razne izdelke iz čipk. Priporočam vam, da si ogledate  Muzej čipk (Museo del Merletto) na osrednjem trgu Galuppi, kjer so na zanimiv in izviren način predstavljene različne tehnike izdelave, zgodovinski razvoj čipke skozi risbe, grafike in slike, predstavljena pa je tudi celotna zbirka izbranih čipk.

Poleg muzeja si lahko na otoku ogledate še cerkev San Martino s precej nagnjenim visokim zvonikom in vrednimi umetninami slavnega slikarja Giambattista Tiepole ter trg Piacca Baldassare Galuppi, ki je poimenovan po znanem skladatelju, rojenem na otoku.

In tako se sprehajaš po pisanih ulicah, opazuješ različne barve hiš in čolnov in se veseliš kot mali otrok. Kako je vse to preprosto in kako malo potrebuje človek za to, da začuti srečo in veselje.

Text in foto: Natalija Šahraj

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*