Počasi se poslavlja zima in prihaja pomlad, čas ko se bomo z veseljem podajali v naravo in poleg prijetnih sprehodov nabrali tudi kakšno koristno zdravilno zelišče.
Zelo se veselim, da si spet naberem čemaž imenovan tudi divji česen in si iz njega pripravim pesto z olivnim oljem in soljo. Pripravljen lansko pomlad je še vedno odličen. Uporabljam ga kot dodatek solatam, juham, omakam, namazom… skratka njegov okus je odličen, nezanemarljiva pa je tudi njegova zdravilnost.
Čemaž so uporabljali že stari Rimljani in mu zaradi svoje zdravilnosti dajali celo prednost pred česnom. Je odlično zdravilo za preprečevanje poapnenja žil, priporočljiv je za zniževanje povišanega krvnega tlaka, pri blažitvah jetrnih bolezni, čisti kri, prebavne organe, uravnava novo holesterola v krvi…skratka čemaž je zelišče, ki ga vsakomur toplo priporočam. V obdobju ki prihaja je priporočljiv tudi zaradi tega, ker dviga imunski sistem in s tem preprečuje obolevanje, ki je značilno za prihajajoče obdobje.
Pri uživanju surovega čemaža bodite nekoliko previdni tisti, ki imate občutljiv želodec. V ljudskem zdravilstvu priporočajo, da ljudje ki imajo težave z želodcem, narežejo čebulice čemaža na majhne koščke in jih namakajo 2 do 3 ure v mleku, potem pa to mleko po požirkih popijejo.
Priprava pesta je enostavna. Liste čemaža sesekljamo v multipraktiku, dodamo grobo sol in olivno olje. Tako pripravljeno maso damo v steklene kozarce in jih dobro zapremo. Ker zmes ni termično obdelana jo je potrebno hraniti v hladilniku. Obdrži se do naslednje bere spomladi.
Previdnost ob nabiranju zelišča ni odveč, saj ga nekateri zamenjujejo s strupenimi rastlinami, kar pa je lahko smrtno nevarno. Listi čemaža so podobni listom šmarnice, vendar so slednji brez vonja. Čemaž ima močan vonj po česnu.
Pa poglejmo še nekaj receptov iz čemaža.
Čemaževa juha
Krompir (približno 1 kg) olupimo in opranega narežemo na manjše kocke. V kozico stresemo krompir ter dodamo vodo, tako da je krompir pokrit. Solimo, zavremo in na zmernem ognju kuhamo še 10 minut, dokler se krompir ne zmehča. Kuhan krompir odlijemo in odcedimo. Čemaževe liste operemo in na drobno nasekljamo. V kozici zavremo jušno osnovo ter dodamo krompir in čemaž. Kuhamo na zmernem ognju cca. 10 minut. Nato juho odstavimo in jo spasiramo s paličnim mešalnikom. Posolimo, popramo in dodamo muškatni orešček. Juho postrežemo vročo. Po vrhu juhe lahko posujemo nasekljan čemaž.
Čemažev namaz
Šopek čemaževih listkov drobno sesekljamo in jih dodamo pretlačeni skuti (cca. pol kilograma), v katero smo pred tem vmešali 1 dl kisle smetane. Solimo in popramo dodamo žlico olivnega olja in po okusu limonin sok. Namaz namažemo na popečene kruhke in že imamo okusno in zdravo malico.
Čemaževa omaka
Par šopkov sesekljanih čemaževih listkov posodi z malo vode, približno 10 minut. Nato prilijemo 1 dl sladke smetane in vse skupaj dobro zmeljemo (najbolje s paličnim mešalnikom). Omako damo za nekaj minut nazaj na ogenj, ji dodamo limonin sok, sol ter muškatni orešček Po potrebi jo zgostimo z moko. Postrežemo h dušeni ali kuhani govedini, dobro pa se poda h vsakemu mesu. To omako lahko postrežemo tudi s testeninami in jih posujemo s parmezanom.
Pa dober tek!
Veliko veselja ob prijetnih sprehodih v naravi, ob nabiranju zdravilnih zelišč ter ob uživanju okusne in zdrave hrane.