Cepljenje proti KME – pomembne informacije, ki jih morati vedeti

V Sloveniji obstaja velika verjetnost za okužbo s klopnim meningoencefalitisom, dejstvo pa je, da vam lahko že en sam klop trajno spremeni življenje. Klopi – te male živali – prenašajo povzročitelje različnih bolezni. Ljudje v Sloveniji najpogosteje zbolevajo za lajmsko boreliozo, sledi klopni meningoencefalitis, redkeje pa zbolevajo za humana granulocitna anaplazmoza. Ker je za klopni meningoencefalitis na voljo cepivo, stroka priporoča cepljenje proti KME, saj se na ta način lahko učinkovito zaščitite pred klopnim meningoencefalitisom ali krajše KME. V nadaljevanju si lahko preberete vse pomembne informacije o cepljenju in samem klopnem meningoencefalitisu, ki jih morate vedeti.

Cepljenje proti kme

Zgodovina cepljenja proti KME

Slovenija je uvedla obvezno cepljenje proti KME leta 1986 za vse osebe, ki so poklicno izpostavljene klopom. Za vse državljane Slovenije pa je od leta 1991 priporočljivo cepljenje, če živijo oz. potujejo na območja, kjer je tveganje za okužbo s KME veliko.

Kdaj in kam na cepljenje proti KME?

V Sloveniji je cepivo za cepljenje proti KME na voljo čez vse leto. A stroka priporoča, da se cepljenje s prvima dvema odmerkoma cepiva opravi v začetku zimskih mesecev, da se vzpostavi zadostna zaščita pred boleznijo še pred februarjem, ko klopi spet postanejo zelo aktivni. V roku 1-3 mesecev naj si sledite prva odmerka, tretji odmerek pa po 5-12 mesecih, ali 9-12 mesecih, od drugega odmerka, odvisno od cepiva, s katerim ste bili cepljeni. Po 3 letih je čas za prvi poživitveni odmerek, kasneje pa se cepljenje obnavlja na 5 let za otroke in odrasle, medtem ko starejši od 50 oz. 60 let obnavljajo cepljenje na 3 leta, a spet odvisno od prejetega cepiva. Če potrebujete hitro zaščito proti KME, v tem primeru lahko prejmete »hitro shemo cepljenja«. To pomeni, da lahko drugi odmerek cepiva prejmete že dva tedna oz. en teden po prvem, tretji odmerek pa tri tedne po drugem odmerku oz. 5-12 mesecev. Zaščita se vzpostavi že približno 14 dni po drugem odmerku. Na cepljenje se naročite pri izbranem zdravniku, lahko pa tudi na območni enoti NIJZ. A pozor, cepljenje je samoplačniško za vse, izvzete so osebe stare 49 let in otroci, stari 3 leta. Ti dve skupini sta bili izbrani in imata ceno cepljenja poravnano iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

​​​​​​​Cepljenje proti KME – primerno za vsakogar, razen …

Stroka cepljenje proti KME priporoča vsem starejšim od enega leta, ki živijo in se gibljejo na območjih, kjer so aktivni klopi in je pojavnost klopnega meningoencefalitisa velika. Na drugi strani pa stroka cepljenje odsvetuje vsem osebam, ki imajo hudo preobčutljivost na sestavine v cepivu ali vsem, ki so imeli resne neželene učinke po predhodnem odmerku istega cepiva proti KME. Začasno se cepljenje odloži, v primerih, če oseba preboleva zmerno ali hudo akutno bolezen. V primeru blagega prehlada ni ovir za cepljenje proti KME. A pred cepljenjem se posvetujte z izbranim zdravnikom.

Cepljenje proti KME – previdnostni ukrepi

Za cepljenje v Sloveniji se uporabljata 2 cepivi proti KME in obe vsebujeta inaktivirane viruse. Tudi pri teh dveh cepivih se lahko pojavijo neželeni stranski učinki. Z izbranim zdravnikom se pred samim cepljenjem posvetujte, ali je za vas cepljenje primerno in kako morate ravnati v primeru neželenih učinkov. Med posvetom ga posebej opozorite na morebitno motnjo strjevanja krvi, ali hiter pojav modric, imate katero od avtoimunih, nevroloških, možganskih bolezni ali epilepsijo. Opozorite ga tudi na oslabljen imunski sistem, jemanje zdravil proti raku ali kortikosteroidov. Nikar ne pozabite omeniti nosečnosti, suma na nosečnost, načrtovanje nosečnosti ali v primeru dojenja.

Stranski učinki in učinkovitost cepiva

Po dosedanjih raziskavah je cepivo za cepljenje proti KME zelo učinkovito, saj zaščiti več kot 95 %. Cepivo pa ni samo učinkovito, je tudi varno. Neželeni učinki so blagi in hitro minejo. Največkrat se pojavijo kot utrujenost, glavobol, slabost, zvišana telesna temperatura in bolečina na mestu vboda. Zelo redko pride do resnejših neželenih učinkov.

Izognite se nevarnostim klopnega meningoencefalitisa

Klop, lahko pa tudi komar, z ugrizom prenese virus klopnega meningoencefalitisa na človeka in le ta potem povzroči bolezen KME. Prvi znaki okužbe se pojavijo 7-14 dni po ugrizu klopa ali 3-4 dni po pitju okuženega nepasteriziranega mleka in mlečnih izdelkov. Bolezen KME poteka v dveh fazah. Za prvo fazo so značilni naslednji znaki; slabo počutje, utrujenost, povišana telesna temperatura, glavobol ter bolečine v mišicah in sklepih in običajno trajajo 2-7 dni. Nato se bolnikovo stanje izboljša. Po nekaj tednih sledi druga faza, ko virus že prizadene osrednje živčevje in zato je bolnik napoten v bolnišnico. Raziskave so pokazale, da pri bolnikih bolezen poteka različno, lahko kot meningitis – vnetje možganskih ovojnic ali meningoencefalitis – vnetje možganskih ovojnic in možganskega tkiva. V do 10 % pa poteka kot meningoencefalomielitis – najtežja oblika bolezni, saj se vnetju možganskih ovojnic in možganskega tkiva pridružijo še ohromitev mišičnih skupin, lahko pa prizadene tudi avtonomno živčevje. Nevarnostim KME se lahko izognete, če se odločite za cepljenje proti KME, saj cepivo dokazano omili oz prepreči razvoj bolezni.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*