Charlie Hebdo povzročil nacionalni škandal v Rusiji

Znana francoska satirična časopisna hiša Charlie Hebdo je Rusiji ponovno zadala močan udarec. 25. decembra je kmalu po vzletu v Črno morje blizu Sochija strmoglavilo letalo Tu-154, ki je bilo last ruskega vojaškega ministrstva. Letalo je bilo namenjeno v sirsko pokrajino Latakija, na krovu pa je bilo poleg osmih članov letalske posadke še 64 članov uradnega zbora ruske vojske Aleksandrov, ki je znano tudi pod imenom Zbor rdeče armade, osem vojakov, devet novinarjev, dva javna uslužbenca in pripadnica nevladne organizacije. Zbor je bil namenjen v rusko letalsko oporišče, kjer bi imeli novoletni koncert za svoje vojaške enote, nameščene na tistem območju. Nesreče ni preživel nihče, vzrok za nesrečo pa še preiskujejo, najverjetneje pa je šlo za tehnično okvaro.

charlie hebdo trdnjava
Francoska satirična revija pa očitno uživa v naslajanju nad tujo nesrečo. In kdo je Charlie Hebdo in kaj ustvarjalci revije pravijo sami zase?

»Charlie Hebdo je udarec v obraz… Proti tistim, ki nam želijo preprečiti razmišljanje z lastno glavo. Proti tistim, ki se bojijo domišljije. Proti tistim, ki si ne želijo, da se smejimo.«
Ustvarjalci revije pravijo, da Charlie Hebdo opozarja, piše in intervjuja vse, čemur se lahko na tem svetu smeji, ker je smešno in se hihita absurdnosti in nesmislu v življenju; kar pa je, kot pravi, pravzaprav skoraj vse. Pravijo, da je življenje tako grozno kratko, da bi bilo škoda, da bi ta čas porabili v solzah, če se lahko smejimo skupaj z nevihto. Pa vendar se tuji nesreči smejijo samo oni. Prav nič jim ni bilo smešno, absurdno in nesmiselno, ko so sami doživeli teroristični napad in ko je cel svet nosil majice z napisi »Je Suis Charlie«, z njimi čustvoval, jim nudil podporo. Prišlo je celo tako daleč, da so uporabniki družbenih omrežij po celotnem svetu spreminjali svoje profilne slike v francoske zastave in pripisovali »Je Suis Charlie«. Med podporniki te satirične revije so bili tudi ruski rojaki, ki so sočustvovali z njimi in jim izražali besede podpore.

Sedaj pa je Rusija sama doživela velik udarec. 28. decembra 2016 je Charlie Hebdo objavil več satiričnih risb, ki prikazujejo rusko letalsko nesrečo, ki se je zgodila na Božični dan in povzročajo pravi nacionalni škandal. Ena izmed risb prikazuje rusko letalo med strmoglavljenjem in enega člana Zbora rdeče armade, ki prepeva »A-A-A-A-A!« s pripisom, da se repertoar Zbora rdeče armade širi.

Naslednja slika prikazuje Rusko letalo med strmoglavljenjem s pripisom »Slaba novica je, da Putina ni bilo na krovu.«

Tretja risba pa prikazuje zbor Rdeče armade, ki prepeva pod vodo jati rib, v ozadju pa je razbito strmoglavljeno rusko letalo. Pripis nad sliko pa pravi: »Po katastrofi Zbor rdeče armade osvaja novo občinstvo.«

Kremlinski predstavnik za stike z javnostjo je v zvezi z objavo Charlie Hebdo podal izjavo: »To nima nič opraviti z demokracijo, samo-izražanjem ali čim podobnim…«, medtem, ko je njihove slikovne izdelke poimenoval »čisto bogoskrunstvo«.

V tem primeru je šlo za zelo neslano šalo. V vsakdanjem svetu lahko najdemo ogromno razlogov, katerim se lahko raje nasmejimo namesto, da jih objokujemo, vendar je potrebno najti pravo mejo razuma in spoštovanja. Charlie Hebdo stoji za demokracijo in posledično zagovarja tudi pravico do svobode govora Zahodne Evrope. General-major Igor Konašenkov je celotno potezo revije komentiral: »Če je takšna ‘umetnost’ pravi izraz ‘zahodnih vrednot’, potem so tisti, ki takšne vrednote zagovarjajo, zakleti.« Dejal je, da je za vsakega bralca oz. vsako osebo ponižujoče že to, da si sploh ogleda objavljene karikature in da ni nikakršno presenečenje, da so nekateri njihovi sodržavljani utihnili po tem, ko so po terorističnem napadu na Charlie Hebdo pozirali v majicah »Je Suis Charlie«.

Resda spoštujemo pravico do svobode govora, do svobodnega umetnostnega izražanja, vendar se je poleg vseh pravic potrebno zavedati tudi etičnosti svojih izražanj in svojih odgovornosti, ki jih prinaša naše delovanje. Satirična revija Charlie Hebdo na nek način predstavlja zahodno diplomacijo, vrednote in pravico do svobodnega izražanja. Vendar je sodeč po številnih objavah v reviji z mentaliteto satirične časopisne hiše Charlie Hebdo nekaj hudo narobe. Njihove objave nimajo nikakršne veze s črnim humorjem, saj so njihova dejanja prej nagnusna kot smešna, sploh pa gre v tem primeru za popolnoma sprevrženo dejanje.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*