Chuck Berry & Rock and Roll

Pred dnevi nas je dosegla vest o smrti legende rock and rolla – Chucka Berryja!

Kdo je bil Chuck Berry? Človek,  ki sodi v samo zgodovino glasbe, pionir  rock and rolla. Chuck Berry! Umetnik, ki je spletel niti različnih glasbenih zvrsti v neuničljivo glasbeno zvrst imenovano Rock! In človek, ki je povezal moč črne in bele glasbe! V noro energijo rocka v petdesetih letih- rock and rolla!

bob dylan chuck berry rock rock and roll plošče

Kdo ne pozna skladb kot so”Maybellene” (1955), “Roll Over Beethoven” (1956), “Rock and Roll Music” (1957) in “Johnny B. Goode” (1958)? In njegovih slavnih “račjih korakov” na odru?

NADINE, CHUCK, KEITH IN RAČJI KORAKI (klikni na link)

Koga ne vrže pokonci legendarna izvedba C’est la vie – “You Never Can Tell” ? Energija, življenje, veselje, sreča, ljubezen – Rock` n` Roll! Chuck Berry!

Prisluhnimo legendi vseh legend (klikni na link)!

YOU NEVER CAN TELL

in še enkrat v nori izvedbi iz leta 1972 (klik na link)!

C’EST LA VIE (1972) Live

Takšen je bil in takšen je Chuck Berry in takšen je Rock and Roll! Na veke vekov – amen!

V svet rocka je Chuck Berry že samo kot idol odprl vrata mnogim. Kje bi bil Elvis Presley brez Chucka? Chuck je Elvisu odprl vrata. Po njem so se zgledovali The Beatles, The Rolling Stones, Bob Dylan, Eric Clapton, Bruce Springsteen in John  Lennon, ki je nekoč celo dejal:

“If you tried to give rock and roll another name, you might call it ‘Chuck Berry.'”

Ter seveda še mnogi drugi.

Pa poslušajmo fotra z Lennonom (klikni na link)!

GO, JOHNNY, GO, GO

Da, prav gotovo bi se lahko pogovarjali o “chuck berry” glasbi.  Sicer pa je sam Chuck Berry o rocku nekoč  dejal, kako je dober zanj! V smislu, kako “dobro mu dene!”  Kako je rock njegov otrok in dedek hkrati!

“Rock’s so good to me. Rock is my child and my grandfather!” Chuck Berry

Očitno si je bil “sam s seboj” močno v žlahti.

In kaj meni o njem moj najljubši pesnik, kateri je označi Chucka Berryja za Shakespearea rock` n` rolla:

Nekateri ljudje imajo resnično neko nevidno moč. Včasih je samo zavedanje, da so, dovolj. In nekateri so tukaj in zdaj celo takrat, ko jih fizično ni več med nami.

bob dylan chuck berry rock rock and roll joan baez

Pa prisluhnimo Dylanu ob izvedbi Chuckove Nadine:

NADINE, HONEY IS THAT YOU? klikni na link 😉

V teh dneh je širša javnost tudi izvedela, da je imel Chuck še velike glasbene načrte. Izdati nov album! Velika škoda je, da mu ni uspelo načrta tudi  realizirati. Album bi namreč moral iziti letos – v letu 2017.

Chuck, oče Rock and Rolla, Charles Edward Anderson Berry , večini zemljanom poznan kot Chuck Berry, idol in inspiracija mnogih znanih rockerjev, je umrl star 90 let. Premlad. In očitno prekmalu!

bob dylan chuck berry rock rock and roll koncert

Pa vendar! Njegova glasba  se bo vrtela večno. Ne le na Zemlji. Tudi v vesolju! Nesmrtnost mu je bila zagotovljena že za časa življenja, kjer se na Voyagerju vrti s svojim Johhnyjem že od davnega leta 1977!

Takole poje:

Hvala ti za vso dobro glasbo, da si premikal skale in porinil velikansko skalo Rock and Rolla, ki se vali kot velikanska mavrična krogla vse povsod okoli nas kot zvok nore energije. Hvala ti, da si odprl vrata mnogim odličnim rockerjem in glasbenikom ter njihovim skupinam! Z glasbo – z rock`n`rollom –  je življenje lepše!

En komentar

  1. Zdaj bo pa še vesoljce razveselil, če nabašejo na Voyager ja 1, kamor so med podatke o človeški civilizaciji na ameriški vesoljski sondi Voyager 1, ki je bila izstreljena leta 1977, vključili tudi njegovo skladbo Johnny B. Goode.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*