Čili vino božanskega okusa

Vsi, ki imate radi vino in ste po duši gurmani, vam bo zagotovo všeč čili vino. Kot že samo ime pove, vsebuje tako čili, kot vino. Vsekakor je tovrstno vino nekaj posebnega, saj je popolnoma slovensko, odlikuje pa ga izvrsten okus.

 čili vino kozarec

Njegovi začetki segajo v leto 2014, saj se je na kmetiji Vizjak utrnila ideja o čili vinu. Njihov prvi poizkus bele čili zvrsti ni bil ravno posrečen, saj je bil malce preveč pikanten. Prav zaradi tega razloga ga tudi niso predstavili javnosti. Ker so postavili jasen cilj, so počakali na letnik 2015. Nanj so se izredno dobro pripravili, med drugim so tudi uporabili različne sorte grozdja. Te sorte so imele bolj izrazito cvetico, kar je čili vinu dodalo bolj bogat okus. Čili vino ima rahel sadni priokus, kar lepo sovpada z blago pikantnostjo.

Ko je bil njihov pridelek zadovoljiv, so ga predstavili širši javnosti. Z njim so se pojavili na festivalu vina in čokolade v kraju Podčetrtek. Takrat je letnik 2015 bil deležen velike medijske pozornosti, saj je bilo 1. čili vino na svetu. Seveda, tega na kmetiji niso vedeli, zato so se lotili raziskovanja. Z veseljem so ugotovili, da takšnega vina ni v javni prodaji še nikjer moč zaslediti. Vsekakor je to celotni družini Vizjak vlilo pogum in razlog za nadaljno ustvarjanje. Z veliko mero entuziazma so ga nato predstavili še svetovni javnosti. Družina takrat še ni bila izredno podučena na področju kletarjenja in enologije, zato so potrebovali boljše znanje na tem področju. V letu 2016 so se nato odločili za sodelovanje z vinogradništvom Kolar. Kmalu se je pokazalo, da je bila njihova odločitev pravilna. Pod okriljem Ivana Kolarja so na dveh tekmovanjih prejeli kar 3 odličja, in sicer v New York-u. Njihovo čili vino je bil izjemen dosežek, tako za kmetijo Vizjak, kot za vinogradništvo Kolar. Vsekakor pa je ta dosežek lahko ponos vsem ljudem, kajti ni zanemarljivo, da je čili vino doživelo takšen uspeh na svetovni ravni.

Kmetija Vizjak

Vizjak je kmetija z vizijo, ki je naravnana predvsem v zadovoljne stranke, kvalitetno hrano in spoštovanje narave. Stranke oskrbujejo s polnovredno hrano, ki je kakovostne pridelave. V svoji panogi delujejo predvsem ekološko ter s tem negujejo naravo in njene danosti. Pri svojem delu ohranjajo etnološke načine pridelovanja hrane, kar se kaže v ročem pridelovanju. Pri tem jim pomagajo tudi sosedje in prijatelji. Kmetija Vizjak se nahaja v Šmarju pri Jelšah pod cerkvijo svetega Roka. Poleg tega, da so ustvarili čili vino, se ukvarjajo tudi z neinvazivnim kmetijstvom.

Vinogradništvo Kolar

Družina Kolar se ukvarja s pridelavo različnih vin. Dejstvo je, da niso vsa vina ista, kar pa je tudi poslanstvo vinogradništva. Na vinsko trto namreč vplivajo različni dejavniki, kot na primer sonce, sorta trte in podobno. Sonce daje grozdom sladkor, medtem, ko strukture, podnebni vplivi in tekstura prsi vpliva na okus vina. Njihove trte rastejo v celinskem podnebju, natančneje na zaščitenem območju Krasa. Imajo preko 1000 trt, saj se tam rojevajo velika in izredno okusna vina. Poleg tega, da so v sodelovanju s kmetijo Vizjak ustvarili čili vino, so močni tudi v pridelavi drugih okusov. 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*