Človek skozi pet temeljnih elementovV tradicijah vzhoda sta človek in vesolje neločljivo povezana. Principi, na katerih stoji makrokozmos, veljajo tudi za mikrokozmos – človeka. Prepričanje, da je človek kot živo bitje zgrajen iz istih snovi kot vesolje in narava, lahko najdemo v mnogih znanosti in vedah kot so vastu (stara vedska znanost, iz katere izhaja feng shui), tantra, ajurveda in druge. V njihovi osnovi leži prepoznavanje petih temeljnih elementov, ki oblikujejo cel svet. To so: ogenj, zemlja, voda, zrak ali veter in eter.
5element1

Znotraj človeka se pet temeljnih elementov manifestira v specifičnih oblikah energije, ki jih lahko prepoznamo v človeški fiziologiji (vsak element vpliva na delovanje določenih organov in je povezan z enim od glavnih čutil), odražajo pa se tudi skozi osnovne dejavnosti naših osebnosti: govor, delo, čustva, razmišljanje in intuicijo.

Posameznikovo zdravje v širšem pomenu besede je v marsičem odvisno prav od stopnje ravnovesja teh elementov oziroma energij, medtem ko je njihovo neravnovesje lahko razlog številnih bolezni oziroma napetosti tako v fizisu kot v psihi. Pogosto se zgodi, da energija posameznega elementa v določenem življenjskem obdobju prevlada, na njihovo ravnovesje pa lahko z izbiro življenjskega sloga, okolja, prehrane in aktivnosti vplivamo tudi sami.

A tako kot lahko v naravi in vesolju opazimo harmonijo in usklajenosti (prvotni pomen grške besede kozmos dejansko pomeni red), je tudi v človeku prisotna težnja po doseganju notranjega ravnovesja, ki mu prinese občutek miru in zadovoljstva. Nekoč so verjeli, da z razumevanjem in uporabo tega znanja lahko dosežemo harmonijo med človekom, prostorom in naravo ter nenazadnje tudi znotraj nas samih. Če pozorno prisluhnemo besednim izrazom, s katerimi opišemo naše čustveno stanje ali reakcijo nekoga drugega, lahko opazimo, da nam poznavanje in razumevanje teh energij le nista tako tuja kot se morda na prvi pogled zdi. Pa se podajmo na pot prepoznavanja osnov petih temeljnih elementov in njihovih energij.

OGENJfire

Element ognja znotraj človekovega karakterja predstavlja naš ego. Tako kot je sonce v središču sončnega sistema, si želi biti ego v središču pozornosti. Ogenj v človeku predstavlja tako notranjo moč, toplino in luč kot tudi „prebavni ogenj“ – metabolizem. Ko se v našem telesu razplamtijo plameni ognja, nam pogosto „zakuha“, kar prepoznamo po rdečici, ki preplavi bodisi obraz bodisi druge dele telesa. Ogenj pa predstavlja tudi toplino, svetlobo in je temelj samozaupanja. Njegovi vrlini sta moč in pogum.
Pri elementu ognja je pomembno, da se zavedamo, da nam lahko služi le, ko se ga naučimo pravilno kontrolirati, tako kot moramo imeti pravi ogenj vedno pod nadzorom. Uravnoteženje ognja lahko dosežemo s postom in ker je povezan z govorom, saj se ego najbolj izraža skozi govor, z besednim postom – tišino. Nasprotno pa lahko dvig energije ognja v nas dosežemo z nastavljanjem jutranjemu soncu in tudi s hojo po žerjavici.

VODA

Nasprotje ognju je voda, ki predstavlja emocije in čustveni svet. Človeka, ki je izredno čustven, velikokrat opišemo z izrazi kot „utaplja se v čustvih“. In navadno nas takrat, ko smo čustveni, zalije voda – vsi poznamo solze.Tako kot z jokom simbolično očistimo svojo notranjost, z vodo s telsa speremo tudi vso nabrano umazanijo. Spoznate občutek, ko se po tuširanju počutimo neznansko lažje?
voda
Voda je za življenje nepogrešljiva. Brez nje nobeno živo bitje ne preživi prav dolgo. Za človeka ni pomembna le zaradi ohranjanja in vzdrževanja osnovnih življenjskih funkcij ali potreb kot so pitje, kuhanje in umivanje. Dokaze o njenem simbolnem pomenu lahko najdemo v številnih ritualih in obredih po vsem svetu.

Prednost vode je v tem, da je prilagodljiva. Ker nima svoje oblike, zavzame obliko prostora, tako kot se človek uspe prilagoditi situacijam in ljudem. Njena vrlina je empatija. V telesu je povezana z urinom, znojem in drugimi tekočinami. Element vode lahko najlažje pridobimo s pitjem čiste, sveže vode.

ZRAKwind

Zrak ali veter je najbolj gibljiv element, ki ga v naši osebnosti utelešajo misli, ki se največ in zelo pogosto gibljejo. Veter rad potuje in je avanturist; več novega kot spozna, več znanja ima. Njegovi vrlini sta razumevanje in svoboda.
Povezan je z dotikom, saj ga edino tako lahko zaznamo. V telesu se izraža z gibanjem mišic, utripanju srca in premikanjem pljuč. Na kvaliteto in dinamiko tega elementa v nas samih lahko najbolje vplivamo s pravilnim in zavestnim dihanjem, ki naša pljuča napolni s svežino in umiri preveliko miselno aktivnost.

ZEMLJA

Zemlja je simbol za materialno, ki predstavlja osnovo za samo življenje. Znotraj človeške osebnosti predstavlja naša dejanja, njeni vrlini pa sta marljivost in praktičnost.
zemlja

Ta energija telesu daje moč in stabilnost. Vsi smo že kdaj srečali nekoga, ki „stoji z nogami trdno na tleh“. Nasprotno pa se pomanjkanje tega elementa lahko kaže kot nižje samozaupanje oziroma dvom vase. Z energijo zemlje se najlažje ponovno povežemo tako, da se prizemljimo, kar najbolje naredimo kar z bosonogo hojo po zemlji.
space

ETER

Peti element – prostor ali eter – je povezan s čutilom sluha in manifestacijo tega, kar slišimo: zvokom in njegovo odsotnostjo oziroma tišino. Vendar pa je tudi tišina v osnovi zvok. Kljub temu, da je človeško uho zmožno zaznati le manjši del frekvenc, je namreč zvok – tako kot prostor – povsod prisoten.
Eter kot prostor predstavlja prehod do polja duhovnega, do katerega lahko dostopamo skozi tišino, kot na primer v meditaciji, ali skozi glasbo, molitev in ponavljanje manter.

V človeku predstavlja našo intuicijo, odgovoren pa je tudi za sporazumevanje, saj je povezan s komunikacijo in poslušanjem kot njeno osnovo. Da bi se zares odprli energiji etra, moramo tako svoja svoja ušesa kot srce.

PREPOZNAVANJE ELEMENTOV SKOZI SPREHOD V NARAVI
Se sprašujete, kako bi lahko najlažje prepoznali prevladujočo energijo v vas samih? V vsakem od nas je vedno prisotnih vseh pet elementov, navadno pa določena energija ali dve prevladata. Če vas zanima katera, lahko obiščete specialista ajurvedske medicine ali katere druge omenjene vede, lahko pa se pozabavate tudi z nekaj samo-opazovanja.
Če bi izražanje poglavitnega elementa v posamezniku poskušali ilustrirati skozi aktivnost – sprehod v naravi, bi slednje izgledalo nekako takole.
Posamezniki, pri katerih najbolj prevladuje element zemlje, so praktični in delavni ljudje. In ko se odpravijo v naravo, sprehod navadno izkoristijo za nekaj koristnega pa naj bo to nabiranje gob ali priprava drv. Po drugi strani oseba, pri kateri prevladuje energija vode, glasno izraža navdušenje, občudovanje ali druga čustva, ki jih v njej vzbuja okolica.
Kdor v sebi premore največ ognja, tudi v naravi zasleduje zgolj končni cilj, pa naj bo to priti na vrh gore ali do konca poti. Posameznika, pri katerih prevladuje energija vetra, navadno prepoznamo po tem, da išče nove poti, saj ga razveseljuje odkrivanja neznanega. Medtem ko so posamezniki, pri katerih prevladuje element etra, izredno spontani in abstraktni. Na poseben način so zmožni začutiti naravo in se skozi intuicijo z njo tudi uglasiti.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*