Bela čokolada, temna čokolada oziroma prava čokolada, mlečna čokolada, čokolada s celimi lešniki ali drobljenimi, čokolada z rozinami, piškoti, kremna čokolada, vroča čokolada, celo čokolado s pokalicami, karamelo in še bi lahko naštevali. Danes se vsi proizvajalci čokolad izredno potrudijo, da vzpodbudijo naše brbončice. Vsakič, ko hodim po nakupih se opazim, da moje oko zaide med police polne čokolade. Seveda je vse še boljše, če najdem kakšen »nov okus«. Sedaj pa nekaj splošnih zanimivosti o čokoladi, ki jih morda že veste ali pa jih boste izvedeli sedaj.
Kaj je čokolada
Sama čokolada je prehrambeni izdelek. Kakav, ki ga proizvajalci uporabljajo za izdelavo čokolade pa pridobivajo na kakavovcih, ki izvirajo v tropskih pragozdih Južne Amerike. Ime »kakav« izvira iz Azteške besede in pomeni »grenka voda«. Dozorena zrna kakavovca nabiralci poberejo jih nato fermentirajo, da dobijo značilen okus. Postopek nadaljujejo s sušenjem na soncu in praženju celih zrn, ki jih potem ohlajene zmeljejo. Za samo čokolado pa postopek nadaljujejo s stiskanjem zrn, da iztisnejo kakavovo maslo. Postopek stiskanja je izumil znan švicarski proizvajalec čokolade Rodolfe Lindt že leta 1880. Med postopkom stiskanja razvijejo okus čokolade in odstranijo grenkobo. Seveda dodajo tudi ostale nujne sestavine, kot je sladkor, vanilija, klinčki in cimet.
Vrste čokolade
Omenila sem že, da poznamo več vrst čokolade. Na primer, grenka čokolada vsebuje največjo koncentracijo kakava in posledično je tudi bolj grenkega okusa. Predpisi velevajo, da naj bi grenka čokolada vsebovala vsaj 35% kakavove mase. Grenka čokolada naj bi po raziskavah veljala tudi za različico najbolj »zdrave« čokolade oziroma »boljše«. Tukaj je še mlečna čokolada, ki velja za »slabšo« in vsebuje poleg kakava seveda še mleko, arome in sladkor ali druga sladila. Nato je še bela čokolada, ki je prav nekaj posebnega, saj vsebuje kakavovo maslo, toda je brez nemastnih kakavovih delov. Seveda pa ne smemo zanemariti tudi čokolado za kuhanje in druge.
Učinki čokolade
Predvsem gre tukaj poudarek na temno čokolado. Že nekaj časa nazaj so strokovnjaki prišli do ugotovitev, da je priporočljivo uživanje temne čokolade. Slednja ob uživanju 2-3x na dan pomaga pri zniževanju krvnega pritiska in uravnava pretok krvi po žilah. Posledično je nagnjenost h krvnim strdkom manjša in olajša pretok krvi v možgane in srce. S tem je manjša nagnjenost k možganski kapi in celo preventivno deluje na pojav arteroskleroze. Ne smemo pa pozabiti na dejstvo, da nas uživanje čokolade naredi srečne. Čokolada vsebuje snov fenitelamin. Omenjeno snov naši možgani proizvajajo tudi sami takrat, ko smo zaljubljeni. Snov v možganih sprošča endorfine, ki pozitivno vplivajo na naše počutje in nas naredijo srečne. Temna čokolada vsebuje tudi kofein in teobromin, ki sta poživila. Seveda je v čokoladi veliko manjša količina kofeina, kot ga zaužijemo s skodelico kave-posledično bolj zdravo. Teobromin pa celo ojača zobno sklenino. Strokovnjaki uživanje temne čokolade priporočajo tudi bolnikom, saj preventivno pomaga proti diabetesu tipa 2. Snovi, ki jih čokolada vsebuje zaradi nizke vsebnosti glikemičnega indeksa ne povzročajo hitre rasti sladkorja v krvi, kot druga živila. Čokolada je vir antioksidantov, ki nas ščitijo pred raznimi zunanjimi vplivi in celo boleznimi. Ravno tako je polna mineralov. Čokolada je odličen vir kalija, magnezija in železa. Magnezij pozitivno vpliva na srce, železo-kot že vemo pa pomaga pri slabokrvnosti.
Načini uporabe čokolade
Kadar slišimo besedo čokolada najprej verjetno večina ljubiteljev te slastne zadeve pomisli na klasiko-čokoladna tablica z raznimi dodatki, kot je karamela, piškoti, celi lešniki, drobljeni lešniki, z rozinami, celo pokalicami, smetanova, kremna, kavna čokolada in oh in sploh bi lahko naštevali. To je nam sladokuscem v užitek, saj se za vsak okus najde nekaj. Poznamo seveda tudi čokoladne pralineje, čokoladne torte in še in še. Ne smemo pa zanemariti, da se je čokolada z uživanjem uporabljala tudi v zdravilne namene. Že stoletja nazaj so bila zrna kakavovca,kot plačilno sredstvo. Stari indijanci, predvsem moški so kakavovec uživali ob večerih, da so s tem povečevali libido in posteljne aktivnosti. Na podlagi zapiskov Aztekov in Majev je dobila čokolada naziv afrodizijaka. Dandanes pa je uporaba čokolade napredovala tudi v smeri nege in kozmetike. Tako si lahko privoščimo tudi čokoladno masažo, ki daje koži gladkost, svežino in gladi gube. Kaj bi bilo lepšega, kot to?!
Čokoladna maska
Lahko bi rekli, da čokolada deluje, kot naravni botoks. In za tiste, ki vas zanima prilagam recept, ki ne redi in gladi gubice. Gre za čokoladno masko, ki si jo brez slabe vesti privoščite zvečer.
Potrebujemo:
- ½ skodelice medu
- ½ skodelice pravega kakava v prahu
- Za mastno kožo 3 žlice skute / za suho kožo 3 žlice navadnega jogurta
- Za mastno kožo 2 žlici moke / za suho kožo 2 žlici ovsenih kosmičev
V vednost-če boste uporabili ovsene kosmiče, jih predhodno zmeljite v paličnem mešalniku oziroma multipraktiku. Vse sestavine dobro premešate. Zmes nato za pol ure postavite v hladilnik, potem nanesite masko na obraz za približno 10-15 minut in nato sperite z vodo. Po končani »čokoladni terapiji« o vaša koža čvrsta,sveža, sijoča in mehka.
Mislim, da si sedaj z vednostjo o toliko pozitivnih učinkih čokolade vsak brez slabe vesti privošči kakšen košček prave čokolade. Jaz si ga zagotovo bom.