Kot nalašč se nam tudi bliža 25. marec in z njim materinski dan, sami pa že veste, da so darila, ki jih ustvarite sami mnogo vrednejša in jih bo obdarovana oseba bolj vesela, kot pa tistih, v katere niste vložili ljubezni in truda. Brez strahu, recept je zelo enostaven in primeren za začetnike, zato le pogumno. Za uspešen začetek potrebujete samo ščepec entuziazma in dobre volje ter malo ročnih spretnosti. Torej, veselo na delo !
Na kratko …
Legenda o čokoladnih tartufih
Čokoladni tartufi naj bi, kot nekateri drugi izumi, po legendi bili izumljeni ponesreči leta 1920, približno desetletje po izumu čokoladne tablice, v francoski kuhinji mojstra po imenu Auguste Escoffier . Njegov vajenec naj bi poskušal narediti nadev oz. smetano za pecivo , vendar namesto da bi vročo smetano zlil v posodo z jajci in sladkorjem, jo je ponesreči zlil v posodo s čokoladnimi koščki. Ko se je zmes strdila, je ugotovil, da lahko iz mase oblikuje oblike nepravilnih kroglic ter jih potem povalja v kakavovem prahu.
Od kod pa sploh ime čokoladni tartufi ? Čokoladne kroglice so zaradi fizične podobnosti dobile ime po gobah -tartufih. Osnova tradicionalnih čokoladnih tartufov je ganaš (ganache) – gladka zmes smetane, masla ter čokolade( bele,temne ali mlečne), ki se med drugim uporablja tudi za premaz tort – dodatki pa so oreščki, kakav itd.
Čokoladni tartufi, takšni in drugačni
Obstajajo tri velike skupine : evropska, ameriška in švicarska vrsta čokoladnih tartufov. Razlikujejo se tako po sestavinah kot tudi po oblikah. Posebna skupina, ki je v zadnjem času najbolj v trendu, so zdravi presni čokoladni tartufi, pri katerih se od sestavin uporablja predvsem kokosovo maslo, ,suho sadje, med,oreščki,dateljni,kokosova moka,ekološki kakav v prahu itd.
Recept čokoladnih tartufov
Sestavine (količine za pribl. 15 kroglic) so naslednje:
– 200 g temne čokolade,
– 95 mL sladke smetane,
– 35 g masla,
– dodatki: kakav v prahu, sesekljani lešniki, kokosova moka, stopljena čokolada …

Postopek priprave:
1. Začnemo s sekljanjem(ročno/mehansko) čokolade, ki jo stresemo v posodo.

2.Na štedilnik postavimo lonec, v katero smo vlili sladko smetano ter maslo. Segrevamo na srednji temperaturi, vendar ne sme zavreti, zato tik preden zavre, odstavimo ter maso zlijemo v posodo s čokolado in počasi mešamo do gladke čokoladne zmesi. Na tej točki, če želimo, lahko dodamo tudi dve žlički alkohola ter še premešamo.
3.Tako smo naredili ganaš(ganache), ki ga postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se strdi(najmanj 2 uri). Maso nato vzamemo iz hladilnika ter s pomočjo žličke(ali še boljše, žličke za sladoloed) zajamemo maso ter z rokami oblikujem kroglice. Vsekakor se priporočajo v manjših dimenzijah in količinah, saj so nasitne. Če želite manj »močne«(čvrste), dodajte manj čokolade, za mehkejše pa večji delež smetane. Ni nujno, da so oblike okrogle, saj tartufi niso pravilnih oblik.

4.Na koncu jih povaljamo v sesekljanih oreščkih,kokosovi moki, kakavu ali jih potopimo v stopljeno čokolado. Lahko pa enostavno pustite domišljiji prosto pot ter si sami izberete posip ter oblikujete povsem izvirne in drugačne kroglice.

Eksperimentirate lahko tako z osnovo( ganašem ) kot tudi z dodatki. Na koncu jih ponudimo hladne, v hladilniku pa zdržijo še par tednov( če jih seveda skrijete pred očmi sladkosnedov).
Dober tek!