Recept: Čokoladni tartufi- za posebne priložnostiKot nalašč se  nam tudi bliža  25. marec in z njim  materinski dan, sami pa že veste, da so darila, ki jih ustvarite sami mnogo vrednejša  in jih bo obdarovana oseba bolj vesela, kot pa  tistih, v katere niste vložili   ljubezni in truda. Brez strahu, recept je zelo enostaven in primeren za začetnike,  zato le pogumno. Za uspešen začetek potrebujete samo ščepec  entuziazma in dobre volje  ter malo  ročnih spretnosti.  Torej, veselo na delo !

Na kratko …

Legenda o čokoladnih tartufih

Čokoladni tartufi naj bi, kot nekateri drugi izumi, po legendi bili izumljeni  ponesreči leta 1920,  približno desetletje po izumu čokoladne tablice,  v francoski kuhinji mojstra po imenu Auguste Escoffier . Njegov vajenec naj bi poskušal narediti nadev oz. smetano za pecivo , vendar namesto da bi vročo smetano zlil v posodo z jajci in sladkorjem, jo je ponesreči zlil v posodo s čokoladnimi koščki. Ko se je zmes strdila, je ugotovil, da lahko iz mase oblikuje oblike  nepravilnih kroglic ter jih potem povalja v kakavovem prahu.

Od kod pa sploh ime čokoladni tartufi ? Čokoladne kroglice so zaradi fizične podobnosti dobile ime po gobah -tartufih. Osnova tradicionalnih čokoladnih tartufov je ganaš (ganache) – gladka zmes smetane, masla ter čokolade( bele,temne ali mlečne), ki se  med drugim uporablja tudi za premaz tort – dodatki pa so oreščki, kakav itd.

Čokoladni tartufi, takšni in drugačni

Obstajajo tri velike skupine : evropska, ameriška in švicarska vrsta  čokoladnih tartufov. Razlikujejo se tako po sestavinah kot tudi po oblikah.  Posebna skupina, ki je v zadnjem času najbolj v trendu, so zdravi presni čokoladni tartufi, pri katerih  se od sestavin uporablja predvsem kokosovo maslo, ,suho sadje, med,oreščki,dateljni,kokosova moka,ekološki kakav v prahu itd.

Recept  čokoladnih tartufov

Sestavine (količine za pribl. 15 kroglic) so naslednje:

– 200 g temne čokolade,

– 95 mL sladke smetane,

– 35 g masla,

– dodatki: kakav v prahu, sesekljani lešniki, kokosova moka, stopljena čokolada …

Sestavine za čokoladne tartufe
Sestavine za čokoladne tartufe

 

Postopek priprave:

 

1. Začnemo s sekljanjem(ročno/mehansko) čokolade, ki jo stresemo v posodo.

 

Sesekljana čokolada
1. Sesekljana čokolada

 

2.Na štedilnik postavimo lonec, v katero smo vlili sladko smetano ter maslo. Segrevamo na srednji temperaturi, vendar ne sme zavreti, zato tik preden zavre, odstavimo ter maso zlijemo v posodo s čokolado in počasi mešamo do gladke čokoladne zmesi. Na tej točki, če želimo, lahko dodamo tudi dve žlički  alkohola ter še premešamo.

 

3.Tako smo naredili ganaš(ganache), ki ga postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se strdi(najmanj 2 uri). Maso nato vzamemo iz hladilnika ter s pomočjo žličke(ali še boljše, žličke za sladoloed) zajamemo maso ter z rokami  oblikujem kroglice. Vsekakor se priporočajo v manjših dimenzijah in količinah, saj so nasitne. Če želite manj »močne«(čvrste), dodajte manj čokolade, za mehkejše pa večji delež smetane. Ni nujno,  da so oblike  okrogle, saj tartufi niso pravilnih oblik.

Ganaš
3.Ganaš

 

 

 

4.Na koncu jih povaljamo v sesekljanih oreščkih,kokosovi moki, kakavu ali jih potopimo v stopljeno čokolado. Lahko  pa  enostavno  pustite domišljiji prosto pot ter si sami izberete posip ter oblikujete povsem  izvirne in drugačne kroglice.

Čokoladni tartufi
4.Čokoladni tartufi

 

Eksperimentirate lahko tako  z osnovo( ganašem ) kot tudi   z dodatki. Na koncu jih ponudimo hladne, v hladilniku pa zdržijo še par tednov( če jih seveda skrijete pred očmi sladkosnedov).

 

Dober tek!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*