Črni petek 2020 – praznik nakupovanja in priložnost za prihranek

Nakupovanje – za nekatere nujno zlo, za druge pa pravo doživetje. Pa naj gre za nakup vsakdanjih živil, oblačil, gospodinjskih pripomočkov ali opreme za stanovanje, sodobna potrošniška družba iz leta v leto nameni več pozornosti preživljanju časa v trgovinah ali na spletu in nakupovanju. Večji in manjši trgovci ubirajo vedno nove strategije za privabljanje kupcev, vse bolj pa se po vzoru tujih držav uveljavljajo tudi t. i. »prazniki nakupovanja« – eden od njih je black friday oz. črni petek, ob katerem trgovci potrošnikom ponudijo večje popuste na posamezne skupine izdelkov in storitev, s čimer lahko v enem dnevu zaslužijo kar do tretjino svojega letnega dobička. Črni petek 2020 oz. black friday 2020 je letos na sporedu 27. novembra, da pa boste vedeli, kaj ta dan sploh pomeni in od kod prihaja, berite dalje.

 

Kaj je črni petek oz. black friday in od kod prihaja?

To je »praznik«, ki prihaja iz ZDA in sledi zahvalnemu dnevu, v Ameriki pa tradicionalno naznanja začetek mrzlične božične nakupovalne sezone. Številni Američani se dan po zahvalni večerji, mnogi že ponoči oz. zgodaj zjutraj, odpravijo v nakupovalne centre, kjer trgovci zanje že zelo zgodaj pripravijo mnoge ugodnosti in popuste. Dan velja za otvoritev božičnega nakupovanja, v katerega se mnogi Američani podajo popolnoma brezglavo in gotovo ste na spletu že zasledili kakšen posnetek, ko so se za določene izdelke zaradi visokih popustov celo stepli. Za trgovce je to eden najbolj dobičkonosnih dni v letu, v zadnjih letih pa so ga raztegnili kar na celoten vikend in s tem še podaljšali zapravljanje potrošnikov. Seveda je pričakovanje za black friday 2020 tudi letos podobno, mnogi zasebni delodajalci pa ta dan svojim zaposlenim omogočijo celo dela prost dan.

črni petek 2020 črke

Ime izhaja iz ameriškega mesta Filadelfija– prvi so ga uporabili tamkajšnji policisti v 60. letih preteklega stoletja za opis prometnega kaosa zaradi ljudi, ki so zaradi velikih znižanj hiteli po nakupih že pred začetkom prazničnega decembra. Trgovci v začetku niso marali oznake črni zaradi negativnega pridiha ter so skušali ime spremeniti v big friday, a se to ni prijelo. Kasneje so ime spremenili v nekaj pozitivnega – razložili so, da črna barva v poslu pomeni dobiček in black friday predstavlja prelomnico, ko trgovci iz rdečih preidejo v črne številke. Tako so tudi slovenski trgovci v pričakovanju dneva črni petek 2020, saj je to uvod v celomesečno nakupovanje božičnih in novoletnih daril.

Kot odgovor na black friday so v ZDA spletni trgovci leta 2005 ponudili spletni ponedeljek oz. t. i. cyber monday, kjer so visoke popuste ponudili pri nakupovanju prek spleta, saj se je zaradi spremenjenih navad in pomanjkanja časa pri potrošnikih začel nakazovati trend vedno večjega nakupovanja prek spleta. Popuste so najprej ponudili predvsem za izdelke iz kategorije elektronike in računalništva, do danes pa so se, tako kot pri črnem petku, tudi ti popusti razširili pri vseh trgovcih.

Oglejte si, kako je videti običajni črni petek v ZDA:

 

Kaj in zakaj (ne) kupiti na črni petek 2020 oz. black friday 2020

Nakupovati ob dnevih visokih popustov kot je črni petek 2020 je potrebno z veliko mero previdnosti in vnaprejšnjega načrtovanja, saj se lahko ujamete v nevidne pasti trgovcev. Vendar je ob nakupovanju z glavo ta bojazen popolnoma odveč – ob premišljenem nakupovanju lahko prihranite od več 10 pa tudi do 100 €.

Še posebej se na črni petek splača nakup videoiger, njihove cene trgovci namreč velikokrat močno znižajo, čeprav so stare le nekaj dni ali mesecev. Tudi nakup igrač je v tem času v porastu, mnogim cena takrat občutno pade, otroci pa so veseli vsakega božičnega darila, ki vključuje njihovo najljubšo igračo. Cene se na ta dan znižajo tudi nekaterim pametnim napravam, ki so v zadnjih letih vse dražje. Gre predvsem za starejše modele pametnih telefonov in drugih naprav, zato pri nakupu kar najbolje vnovčite svoj denar. Po raziskavah naj bi bil črni petek pravi tudi za nakup športnih čevljev in športne opreme.

Na črni petek 2020 je odsvetovano nakupovanje elektronike in večjih elektronskih naprav – te so sicer znižane, a navadno njihova cena še bolj pade po novem letu, ko na prodajne police pridejo novi modeli, kar povzroči padec cen starih. Podobno velja za oblačila, saj so ta po koncu nakupovalne sezone v času razprodaj še občutno bolj znižana kot na črni petek. Odsvetuje se tudi nakupovanje aranžmajev za potovanja, saj je njihova cena precej bolj odvisna od lokacije in časa potovanja, na kar black friday 2020 nima nobenega vpliva.

Priljubljenost črnega petka v Sloveniji

Črni petek je v Evropi bolj razširjen zadnjih nekaj let, njegova nakupovalna mrzlica pa je že zajela tudi Slovenijo. Slovenski trgovci na ta dan pripravijo posebne akcijske ponudbe, kar lahko pričakujete tudi na črni petek 2020. Spletni trgovci svoje popuste navadno naznanijo že veliko prej in tako potrošnike seznanijo s svojo ponudbo, da so na dan d že pripravljeni na nakupovanje, znižane cene pa se nato nadaljujejo še v ves december. Popularnost tega dne v Sloveniji iz leta v leto narašča, slovenski trgovci pa v večini ponujajo popuste od 20 do 40 % ali pa se odločijo za druge ponudbe kot so 1+1 gratis ali nočno nakupovanje. Med domačimi kupci večinoma prevladuje nakup elektronike, podoben trend pa se bo najverjetneje nadaljevali tudi na črni petek 2020.

Za konec še nekaj nasvetov za nakupovanje na črni petek 2020

  • Nakupe načrtujte vnaprej

Bodite pripravljeni na popuste, zato že pred črnim petkom spremljajte družbena omrežja in ponudbe trgovcev, ki ponujajo to, kar nameravate kupiti.

  • Izdelke v spletnih trgovinah položite v košarico

Na spletu imate možnost nakupa že takoj po polnoči na black friday 2020, zato že večer prej izdelke položite v nakupovalno košarico in jih nato le še plačajte. Velikokrat se namreč zgodi, da je zaradi povečanega obiska spletnih strani njihovo delovanje upočasnjeno ali moteno, vi pa nikakor ne želite zamuditi najboljše ponudbe.

  • O izdelkih poiščite čim več informacij in jih preverite pri različnih trgovcih

Ceno izdelka, ki ga nameravate kupiti, spremljajte že nekaj mesecev prej in nikakor vas naj ne zavede višina popusta, ki je navedena ob njem na black friday 2020. Blagovna znamka ali cena naj ne bosta edino merilo pri izbiri, temveč se osredotočite predvsem na kakovost izdelka.

V nakupovanje se ne podajte brezglavo, ne pozabite, da črnemu petku sledita še spletni ponedeljek in številni decembrski popusti, kjer bo priložnosti za prihranek še veliko. Pametno izkoristite črni petek 2020 in vaša denarnica vam bo hvaležna.

 

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*