Dan mladosti – 25. maj – nekoč in danes

Se še spomnite na dan mladosti?  Vsaj tisti nad 40? Verjetno pa ste ga najbolj ohranili v spominu tisti nad 50.

dan mladosti
dan mladosti

Tistih »pravih« proslav, ki so jih pripravili za dan mladosti, se jaz ne spomnim. Kdo ve zakaj. Morda mi je prav zato ostal v nostalgičnem spominu. Pač pa se spomnim dneva, ko je umrl Tito. Bila sem v drugem  osnovne šole in v šoli smo tedaj na TV spremljali pogreb.  Bil je to še čas, ko smo reditelji še stali pred tablo pred pričetkom šolske ure. In ko učitelj prišel v razred, smo pozdravili: Za domovino – s Titom naprej.

Danes nas skušajo prepričati, da smo v prejšnjem sistemu živeli slabo, da nismo imeli pravic… Pa je to res?

Odpirale so se tovarne, celo po mnogih vaseh so se gradile, da so ljudje lahko ostali na svojih domovih. Velik del mladine je šel delat že takoj po osnovni šoli, v tovarno, za tekoči trak ali drugo podobno delo. Tako so že kmalu imeli svoj denar, z njim celo pomagali staršem in bili tako že kmalu samostojni. A gotovo jim kljub temu ni bilo lahko in je bil tak denar težko prislužen, zato so svojim otrokom govorili: Uči se, da ti ne bo treba delat.

In mladina je vedno množičneje hodila v šole, ni več zadostovala srednja šola. Skoraj vsak je hotel imeti fakultetno izobrazbo, da »mu ne bi bilo treba delat«.

In danes…?

Danes nas je ironija usode pripeljala v čas, ko mladini res ni potrebno delat. Pa ne zato, ker bi jim ne bi bilo treba, temveč zato, ker dela enostavno ni. In prišel je čas, ko mladi množično odhajajo v tujino. Tako kot so že hodili v prejšnjih časih, v želji po boljšem zaslužku.

Nekoč smo peli:

Lepo je v naši domovini biti mlad… , ves svet pozna nas po junaštvu, mladini cvete zdaj pomlad.

 

dan_mladosti_jugoslavija

dan mladosti
dan mladosti

Prav sedaj zopet cveti pomlad. In v mesecu maju se spominjamo, da je nekoč obstajal dan mladosti. Dan mladosti smo praznovali 25. maja, ko se je praznoval rojstni dan Josipa Broza Tita, predsednika Jugoslavije, čeprav se je v resnici rodil 7. maja.

titova štafeta, na razstavi slovenske zgodovine, foto: Milena P.
titova štafeta, na razstavi slovenske zgodovine, foto: Milena P.

Dan mladosti so zaznamovale razne prireditve in proslave. Največja med njimi se je odvijala na stadionu v Beogradu, glavnem mestu Jugoslavije. Na tej prireditvi se je sklenila tudi Titova štafeta. Ta je v mesecu maju potovala po vseh republikah bivše federacije, nosili pa so jo mladi, ki so bili dobri športniki ali pa so se izkazali na drugih področjih. Dogodek je bil, ko je štafeta potovala skozi določene kraje in smo stali ob cesti ter pozdravljali nosilca štafete.

Po Titovi smrti sta dan mladosti in štafeta mladosti izgubila svoj pomen. Nazadnje so štafeto z vrha Triglava proti Beogradu ponesli leta 1987.

Spomin na tiste čase, na dan mladosti pa ves ta čas ni umrl. Zadnja leta se najde vedno več ljubiteljev, ki še vedno potujejo na znamenite kraje po Jugoslaviji.

In želim si, da bo spet prišel čas, ko bodo tudi v naši državi mladi spet polni upanja in nosili v sebi žar po graditvi nečesa novega. Ko bomo lahko spet iz srca dejali: »lepo je v naši domovini biti mlad«. In ko se bo vsaj simbolno spet povrnil Dan mladosti.

En komentar

  1. Rajko Gorjan

    Res so bili to zlati časi, pa naj kdorkoli reče kar hoče, imeli smo državo z najboljšo možno ureditvijo a tegq nismo vedeli še manj pa znali ceniti…zdaj ko smo do grla v d….u se pa še kar naprej pustimo politiki zavajati, dq je to boljše kot je bila SFR Jugoslavija……nikoli več ne bo nikher na svetu tako lepo, kot je nam takratnim Jugoslovanom bilo lepo!!!

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*