Dan žena 2018 – Ideje za preprosta darila

Praznik Dan žena bo v svetu praznovalo kar 100 držav po celem svetu, saj velja za mednarodni praznik. In drage ženske, imate razlog, da ta praznik praznujete. Zgodovina borb za pravice in enakopravnost žensk ni tako pozitivna. Ženske so že od nekdaj bile bitko za svoje pravice in so v družbi delovale prej manjšina kot pa enakopraven pripadnik družbe. V preteklosti so glavno besedo imeli moški, mnenje ženske, gospodinje, matere ali hčere pa nikoli ni bilo v veljavi oziroma ni imelo posebne vrednosti.

8 marec dan žena 2018 rože

Ko so si ženske izborile svoje mesto pod soncem, se je praznik Dan žena sprva imenoval kot »dan delovnih žena«. Leta 1977 pa se je praznik preimenoval na pobudo resolucije generalne skupščine Združenih narodov v ime, kot ga poznamo danes »Dan žena«. Kasneje, v letu 2010 pa se ženske za Dan žena sprašujejo in poizvedujejo o napredku ženske skozi zgodovino. Zato na ta dan ženske praznujejo enakopravnost, ki so si jo izborile skozi leta.

Če se še malo vrnemo nazaj v preteklost lahko vidimo, kako so trgovine vplivale na naše obdarovanje skozi leta. Najlepša gesta, ki jo je ženska prejela za Dan žena je ta, da prejela šopek teloha, ki je postal nekakšen zaščitni znak praznika ob dnevu žena. Ker je teloh na 8. marec še vedno pod snegom, se je bilo potrebno odpraviti na osončena pobočja ob robu gozda, kjer je sneg že skopnel in so začeli cveteti telohi. 

8. marec ali Dan žena se je že v 70. letih začel uveljavljati kot pomembnejši praznik in že so se začeli kazati prvi znaki marketinga v mestih. Ženske so lahko na Dan žena predčasno odšle iz službe, tovarniške menze so se bohotile ob dobrotah, prav tako pa okusnih jedi ni primanjkovalo v gostinskih obratih. Na podeželju se je praznik uveljavil kasneje, vendar se je v okoliških cvetličarnah že poznal vpliv trgovin, saj so cene šopkov vrtoglavo narasle, rdeči nageljni pa so bili razprodani v rekordnem času. Kar je na izbiro preostalo tistim »zamudnikom«, ki so kupovali darila pa so bili kaktusi, ki so v cvetličarni uspevali skozi vse leto. Tako se je nemalokrat zgodilo, da je vaška žena za Dan žena prejela kaktus. Med najpogostejša darila so spadale še hlačne nogavice iz tovarne Polzela, brisače ali kuhinjske krpe, kasneje pa tudi kakšen lonec iz Ema.

Marsikatera žena se še danes nasmeji ob spominu na Bajadero, Ledene kocke ali druge Kraševe dobrote in hlačne nogavice, ki jih je prejela zavite v celofan. Tudi spomin na trobentice, ki jih je prejela v službi ji narišejo nasmeh na obraz.

Ali ženske na Dan žena še vedno prejemajo tako praktična darila, ki bi risala nasmeh na obraz še leta po tem?

Letos bodite ustvarjalni in morda tudi malo nostalgični. Dan žena lahko postane nostalgično obujanje spominov na »tiste lepe čase« Kraševih bonbonier, rdečih nageljnov in drugih praktičnih daril. Tudi Emo lonci so ponovno v prodaji. Letos lahko kupite manjši lonček za mleko, ki vas ne bo stal kopice denarja, vanj natresite nekaj griott ali tistih pregrešno dobrih nostalgičnih pralin in počakajte na izraz na obrazu vaše žene.

Seveda pa je zelo lepa gesta tudi ta, da se na Dan žena odpravite na gozdne obronke in naberete šopek svežega teloha, ki je včasih veljal za zaščitni znak praznika ob dnevu žena. Ne pozabite, da štejejo malenkosti.

Čeprav se mnogim zdi, da je 8. marec ali Dan žena nekakšna marčevska različica Valentinovega, stoji za tem praznikom pisana zgodovina. Čez čas se je bolj uveljavil tudi 25. marec, s katerim praznujemo materinski dan. Dan žena pa je ponovno oživel zaradi trgovskih in medijskih interesov. Pomembno je, da ne praznujemo praznika trgovin, temveč da možje in fantje za Dan žena narišete nasmeh na obraz s pozornostjo, da pokažete dekletom in ženam, da jih cenite in spoštujete.

Komentiraj prispevek

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*